Pompoencake – Yummy Cake

“Pumpkin Cake„

pompoenen43Pumpkin cake of pompoencake wordt in Amerika rond Halloween veel gebakken en dus veel gegeten.
Het is een geweldige cake voor je Halloween-diner dus, maar evengoed voor je kerstfeest of een andere speciale bijeenkomsten tijdens koude dagen. Zorg er wel voor dat je een stukje opzij zet voor jezelf, want de cake zal snel van het tafel verdwijnen. Deze makkelijk te maken, heerlijke en smeuïge cake is natuurlijk niet alleen voor de herfst of winter, het is perfect op elk moment van het jaar, mits je natuurlijk pompoenpuree vindt.

KlassiekNagerecht4 personenUSAKoudWinter

Benodigdheden

  • Pompoen – 400 gr (in blokjes)
  • Griessuiker – 150 gr
  • Zelfrijzende bakmeel – 250 gr
  • Echte boter of olie – 150 gr (op kamertemperatuur)
  • Walnoten en/of hazelnoten – 100 gr (fijngehakt)
  • Honing – 50 gr
  • Eieren – 3 (kraakvers)
  • Vanillesuiker – 1 à 2 zakjes
  • Kaneelpoeder – ½ tl
  • Nootmuskaat – 1 snufje (optioneel)
  • Zeezout – 1 snufje

Bereiding:
Keukengerei
Kookpot;
Vergiet;
Mengkommen;
Garde;
Spatel;
Cakevorm/bakblik
van 25 cm lang;
Breinaald of wafelvork;
Taartrooster

Bereiding

  • Doe de pompoenblokjes in een kookpot en kook ze in een beetje (licht gezouten) water in 15 à 20 minuten gaar.
  • Goed laten uitlekken in een vergiet, pompoen tot een puree fijnstampen met een stamper, vork of staafmixer (eventueel vrijgekomen water weggieten) en laten afkoelen (zie tip 1 en 2).
  • Eieren scheiden in eigeel en eiwit. Het eiwit in een vetvrije kom met een garde opkloppen tot sneeuw (hoe weet men of het eiwit stijf genoeg is? Doe de ondersteboven truk: keer je kom volledig om en als de sneeuw in de kom blijft plakken en er niet uitvalt, is het stijf genoeg).
  • Doe de boter, suiker en vanillesuiker in een kom en klop met een garde tot een homogeen mengsel.
  • Voeg vervolgens één voor één de eigelen toe, dan het bakmeel, pompoenpuree, honing, noten (zie tip 3) en als laatste het zout, kaneel en de nootmuskaat toe (zie tip 4) en meng telkens alles met een garde goed door elkaar.
  • Spatel er voorzichtig het stijfgeslagen eiwit onder.
  • Doe het beslag in een beboterde en met bloem bestoven cakevorm van 25 cm lang.
  • Plaats de cake in de oven en bak ze 60 à 75 minuten in een op 175°C voorverwarmde oven.
  • Controleer of de cake gaar is door er met een breinaald, vork of satéstokje in te prikken (de ovendeur hiervoor niet te ver openen). Als de naald er droog uitkomt (er dus geen beslag aan kleeft) is de cake gaar, anders de cake nog wat langer in de oven laten.
  • Laat de cake wat afkoelen, stort hem op een taartrooster en laat verder afkoelen.

Serveren

  • Serveer de cake koud, bestrooid met bloemsuiker, vanillesaus, een toefje slagroom of je favoriete glazuur.

Tips

  1. Men heeft minder last van water als men de pompoen gaar stoomt in een steamer.
  2. Men kan dit ook klaarmaken met geraspte pompoen, zoals bij de “carrot cake”.
  3. De noten kunnen aangevuld of vervangen worden door geweekte rozijnen.
  4. Varieer met de kruiden, doe er soms eens foelie, koriander, rozemarijn of komijn bij.

Drankadvies

  • /

iNFOeDGE

Meer info over
Halloween: Wiki/NL of Wiki/EN

Ook Interessant

winterwortelen43
Carrot Cake
bananen-43
Banana Cake
melk-chocolade43
Chocoladecake
white_background43 white_background43

Donkerblauwe teksten in de recepten zijn ‘Lezertips’.

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

2 thoughts on “Pompoencake – Yummy Cake

  1. Echt zeer lekker! Ik varieer met de kruiden en doe er soms foelie, koriander, rozemarijn of komijn bij. Heb er al veel complimenten mee gekregen!

    • Lena, hier hou ik van, lezers die de recepten niet klakkeloos opvolgen, maar zelf beginnen te experimenteren. En durven hun experimenten, aanpassingen, aanvullingen te delen met andere lezers. Deze tips worden dan ook opgenomen IN de recepten onder de rubriek ‘Lezerstips’. mvg ‘webmasterlukke aka Bourgondiër”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s