Pastinaaksoep – Onterecht Vergeten

“Pastinaak, Pinksternakel Of Witte Wortel: Eén Van De Vergeten Groente!„

Pastinaak43Het is één van de vergeten groenten, deze witte wortel met een pittige smaak. Nochtans ze zijn overheerlijk en zitten vol vitamines, wat uitstekend is voor het winterseizoen! En zeggen dat de pastinaak zelfs de voorganger was van onze aardappel. Toen de aardappel ten tonele kwam als hoofdbestanddeel van de maaltijd, is de pastinaak spijtig genoeg in de vergetelheid geraakt.
De pastinaak is iets zoeter dan de gewone wortel en de smaak heeft veel weg van knolselder met een vleugje anijs. De smaak van pastinaak is zelfs beter en zoeter als er de vorst overheen is gegaan, daarom is het dan ook een echt wintergroente. Pastinaak is een veelzijdige groente: kan zowel rauw als gekookt, gestoofd of gebakken worden gegeten. Men kan het verwerken in soep, stoemp/stamppot, hutsepot of salades en zoals aardappelchips frituren.

KlassiekSoep4 personenWarmWinter

Benodigdheden

  • Pastinaak – 500 gr (in blokjes)
  • Sjalotjes – 2 st (fijngesnipperd)
  • Preiwit – 2 st (in ringen)
  • Aardappel – 1 gewone (in blokjes)
  • Olijfolie of bakboter
  • Groente- of kippenbouillon – 1,5 l
  • Room – 1 dl
  • Tuinkers en peterselie (fijngehakt, of zeer fijn gesneden preigroen)
  • Nootmuskaat (versgeraspt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Keukengerei
Soeppan;
Staafmixer;
Bolzeef

Bereiding

  • Verhit wat olie of boter in een soeppan en fruit er de sjalotjes en prei glazig in.
  • Voeg er de pastinaak, aardappel en bouillon (zie tip 1) bij, kruid met nootmuskaat (zie tip 2), peper en zout en breng aan de kook.
  • Laat het geheel 25 minuten zachtjes koken of tot de groenten gaar zijn.
  • Pureer de soep met een staafmixer en haal daarna door een fijne zeef.
  • Eventueel bouillon of melk toevoegen tot gewenste soepdikte en terug aan de kook brengen.
  • Voeg er de room aan toe (niet meer laten koken), proef en breng indien nodig verder op smaak met peper en zout (zie tip 3).

Serveren

  • Schep de soep in borden, bestrooi met tuinkers en peterselie en serveer heet.

Tips

  1. Men kan de bouillon ook eens aanvullen met 2,5 dl witbier naar keuze (neem dan wel minder bouillon).
  2. Wilt men het ietsje oosters en pittiger, vervang de nootmuskaat dan door 1 tl komijn en/of 1 el garam masala/currypoeder.
  3. Ook lekker met toevoeging van 2 à 3 el graanmosterd.

Variaties

Pastinaaksoep met krokant gebakken Pata Negro of Serranoham
Pastinaaksoep met gremolata
(Gremolata is een mengsel van citroenrasp, knoflook en peterselie)
Pastinaaksoep met appel
(Schil de twee appels, verwijder het klokhuis en snij de vruchten in stukjes. Laat de appels meestoven met de ui en prei en werk soep verder af zoals hierboven beschreven)
Pastinaaksoep met coquilles
(Bereidt de soep zoals hierboven beschreven. Grill 8 à 12 coquilles 1 minuut aan elke kant. Plaats in elk bord twee à drie coquilles en schep er de soep over)
Pastinaaksoep met mosterd
(Twee à drie eetlepels graanmosterd met de hierboven vermelde room in een kommetje losroeren en op het einde van de bereiding toevoegen)

Ook Interessant

Zomer-Wortelen43
Wortelsoep
Aardperen43
Aardperensoep
knolselder43
Knolseldersoep
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

One thought on “Pastinaaksoep – Onterecht Vergeten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s