Vijgenconfituur – Confituur/Jam Van Een Schijnvrucht

“De vijg is geen vrucht!„

vijgen confituurDe vijg is geen vrucht, maar een schijnvrucht, want in feite zijn de zaden binnenin de vijg de echte vruchten. Om het vruchtvlees heen zit een dunne, leerachtige eetbare schil en afhankelijk van de soort vijg is die groen-geel of blauw-paars. Het vruchtvlees zelf is dan weer wit-roze of donkerrood van kleur. Een rijpe vijg is vlezig, haar pulp wordt sappig en smeltend, de eetbare pitjes knisperen in de mond. De vijg is vrij droog, maar wel heel zoet van smaak. Vijgen worden voornamelijk van september tot november vanuit het Middellands-Zeegebied aangevoerd, zoals van Italië, Griekenland, Turkije, Frankrijk en Israël. Behalve de steel en het kroontje is de vijg volledig eetbaar, inclusief de schil. Als je de schil liever niet opeet, kan je ze makkelijk verwijderen met een mesje.

Zelf confituur/jam maken!? JA, omdat zelfgemaakt zoveel beter smaakt en, daarenboven, zelf confituur/jam maken is kinderspel en snel gemaakt. En als je confituur/jam zelf maakt, kan je voor smaak en afwisseling zorgen aan de ontbijttafel. Je kunt zelf vruchten met elkaar combineren en zo ook andere smaken creëren (zie tip 1).

Beleg4 personenKoud

Benodigdheden

  • Vijgen – 1, 4 kg (verse en rijpe – zie tip 2)
  • Confituursuiker – 1 kg (zie tip 3)
  • Honing – 3 el
  • Sap van 1 citroen (zie tip 4)

Keukengerei
Groentemes;
Kookpot;
Roerlepel;
Confituurbokalen

Bereiding

  • Was de vijgen, verwijder de steeltjes en snijd ze in vieren: er blijft 1,4 kg netto abrikozen over.
  • Doe de vijgen, confituursuiker/geleisuiker, honing en citroensap in een kookpot en schep het geheel goed om.
  • Zuivere confituurbokalen/jambokalen en de deksels in kokend water leggen om ze steriel te maken.
  • Breng aan de kook, verminder het vuur en laat, onder voortdurend roeren met een houten lepel, op een zacht vuurtje sudderen tot de confituur/jam is ingedikt (ongeveer 10 à 15 minuten of volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking van de suiker – zie tip 5 en 6).
  • Schuim vervolgens af indien nodig en haal van het vuur (zie tip 7).
  • Schep de hete confituur/jam in steriele en uitgelekte glazen bokalen (vul ze helemaal tot aan de rand), sluit af met het schroefdeksel, draai ze om en laat de confituur/jam zo 30 minuten afkoelen.
  • Plaats de bokalen terug recht en kleef er een etiket op, je kan ze nu 1 jaar op een koele, donkere plaats bewaren of er onmiddellijk van genieten na volledige afkoeling.

Serveren

  • Overheerlijk op de boterham en op ijs.
  • Men kan het ook als bijgerecht geven bij gevogelte, konijn, wild of schep het op een appeltje of peertje in plaats van veenbessencompote (zie tip 8).

Tips

  1. Lees ook: Tips om confituur/jam, gelei en marmelade te maken.
  2. Vijgen:
    • De beste vijgen zijn de Italiaanse en de beste tijd om ze te verwerken is tijdens het vijgenseizoen, dat loopt van juni tot augustus.
    • De Griekse vijgen zijn goede tweede en het seizoen daarvoor loopt van september tot november.
  3. Normaal wordt per kilo vruchten één kilo confituursuiker gebruikt. Confituursuiker bestaat uit een mengeling van suiker en pectine (een verdikkingsmiddel), en verder nog citroenzuur en een bewaarmiddel.
    • De te gebruiken hoeveelheid van deze confituursuiker/geleisuiker hangt dus af van de hoeveelheid pectine die er in gemengd is. Er bestaan verschillende merken (van bv Candico, Dr Oetker, Tiense suiker, Van Gilse …) en ze hebben allemaal wel dezelfde kenmerken, maar verschillen onderling toch altijd ietsje.
    • Het is dus zeer belangrijk om de instructies op de verpakking te lezen, want afhankelijk van het merk of de soort suiker kan dit anders zijn.
  4. Citroensap kan vervangen worden door limoensap, maar ook door of aangevuld met een 1/2 dl rode of witte wijn.
  5. Test of je confituur/jam de juiste dikte heeft. Doe een lepeltje warme confituur/jam op een koud bord en na 30 seconden hou je het bord scheef. Blijft de confituur/jam plakken tegen het bord en loopt hij niet uit, dan is je bereiding klaar.
  6. Als na de kooktijd (volgens de gebruiksaanwijzingen) blijkt dat de confituur/jam nog te lopend is, laat je bereiding dan nog een tweetal minuutjes verder koken: dat zou de klus moeten klaren.
  7. Wil je liever geen fruitstukjes in je confituur/jam , maak het fruit dan fijn met een pureestamper of staafmixer.
  8. Als men het als bijgerecht geeft, voegt men 1 vers tijmtakje bij de vijgen, suiker,…. en laat het mee sudderen.

Variaties

ONTBIJT/ LUNCH
Vijgenconfituur is heerlijk in yoghurt en op een vers sneetje brood (of twee)
Notenbrood met vijgenconfituur en serranoham
(Besmeer elk sneetje notenbrood met vijgenconfituur, leg er wat rucola op en een plakje serranoham. Lekker als lunch of als hapje bij de borrel)
VOORGERECHT
Foie gras met vijgenconfituur op krententoast of brioche
(met al dan niet een notensla)
Salade met vijgenconfituur mozzarella en parmaham
(Maak een Salade met verse vijgen, mozzarella en parmaham volgens beschrijving, maar dan zonder de verse vijgen. Doe in plaats hiervan op elk stukje mozzarella een beetje van de vijgenconfituur. Mozzarella kan ook vervangen worden door geitenkaasjes, al dan niet even onder een grill opgewarmd.)
Lauwwarme geitenkaasjes op toast met vijgenconfituur en gemengde noten
Blini’s met vijgenconfituur en reblochon
(Besmeer elke blini met wat vijgenconfituur, leg hierop een stukje reblochon en breng op smaak met versgemalen zwarte peper)
Crostini met vijgenconfituur, mozzarella en prosciutto
(Snij een ciabatta of baguette in plakjes, rooster ze, leg er een lepel vijgenjam op, duw er een stukje mozzarella in en leg hierop een plakje prosciutto. Werk eventueel af met rucola. Mozzarella kan vervangen worden door geitenkaas. Ideaal als hapje.)
NAGERECHT
Vanilleroomijs met een toefje vijgenconfituur
Bread and butter pudding met vijgenconfituur
(Maak de ‘Bread and butter pudding’ volgens recept, maar besmeer elk sneetje brood ook met wat vijgenconfituur)

Ook Interessant

peren43
Peren confituur/jam
bananen-43
Bananen confituur/jam
confituur-43
Tips om confituur/jam te maken
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

2 thoughts on “Vijgenconfituur – Confituur/Jam Van Een Schijnvrucht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s