Saint-Germainsoep – Erwtensoep Met Spliterwten

“Potage Saint Germain Met Croûtons Of Met Spek„

Spliterwten43Saint Germain soep is een beroemde Franse redelijk dikke soep van spliterwten, dat is zeker, maar net als alle klassiekers, zijn er meerdere varianten: die met broodcroûtons en die met spek. Welke soep authentiek is laat ik in het midden, maar ze zijn beide lekker, daarom hier de beide versies.
De soep zou zijn vernoemd, volgens sommigen althans, naar de 18e eeuwse avonturier, uitvinder, amateur-wetenschapper, violist, amateur componerende musicus, pianist, charlatan, hoveling Graaf van Saint-Germain (1710?-1784), de zogenaamde “onsterfelijke Duitse alchemist ‘, die minister van oorlog was onder koning Lodewijk XV. Dit zou natuurlijk mogelijk kunnen zijn, want in die tijd gaven koks namen van buitengewone publieke figuren aan gerechten of werd de persoon geassocieerd met een ingrediënt (de term Saint Germain wordt ook gebruikt in combinatie met andere recepten en duidt dus op de aanwezigheid van spliterwten), maar er is geen enkel bewijs van terug te vinden. Of zou het gewoon genoemd zijn naar één van de vele gemeenten in Frankrijk dat de naam Saint Germain draagt? Maar welke dan?
Geen fan van spliterwten, maar werk je liever met verse erwten, al dan niet diepgevroren, surf dan naar het recept Clamartsoep.

KlassiekSoep4 personenFrankrijkWarmHerfstWinter

Benodigdheden

  • Spliterwten – 250 gr (zie tip 1)
  • Prei – 2 st (wit en groen, in plakjes)
  • Bleekselder – 1 stengel (of 2 groene selderstengels, in plakjes)
  • Ui – 1 st (grof gesnipperd)
  • Kruidentuiltje (1 laurierblaadje, 2 tijmtakjes en 1 peterseliestengel)
  • Bakboter
  • Water, groente- of kippenbouillon – 1,5 l (zie tip 2)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
  • SAINT GERMAINSOEP MET CROÛTONS
  • Brood – 4 sneetjes (zie tip 3)
  • SAINT GERMAINSOEP MET SPEK
  • Spek, gerookt – 200 gr
    (in plakjes van ½ cm dik, zonder zwoerd – zie tip 4 en 5)

Keukengerei
Mengkom;
Vergiet;
Soeppan;
Schuimspaan;
Staafmixer of roerzeef;
Punt- of bolzeef;
Pollepel;
Officemes;
Antiaanbakpan;
Snijplank
(bruin/spek – wit/brood)

Bereiding

  • SAINT GERMAINSOEP MET CROÛTONS
  • De droge spliterwten daags voordien in een kom met koud water te week zetten.
  • Spoel ze de dag van bereiding af met koud water.
  • Stoof in een soeppan de prei, selder en ui aan in wat boter gedurende 2 à 3 minuten of tot de ui glazig is.
  • Vervolgens de erwten en kruidentuiltje erbij doen, en kruiden met peper en zout.
  • Bevochtigen met water en/of bouillon en breng aan de kook.
  • Laat de soep gedurende 1 1/2 uurtje op een zeer zacht vuurtje sudderen.
    • Af en toe het schuim, dat bovenop komt drijven, afscheppen met een schuimspaan (afschuimen).
  • Vervolgens de kruidentuiltje verwijderen en de soep mixen of door een roerzeef halen.
    • Optioneel: men kan de soep vervolgens nog door een punt- of bolzeef halen met een pollepel. Zo ontstaat er een mooie gladde soep.
  • Leng de soep indien nodig aan (als ze te dik lijkt) met bouillon of water en laat terug opkoken.
  • Proef de soep en breng verder op smaak met peper en zout.
  • Croûtons maken
  • Dit kan men doen, terwijl de soep staat de sudderen!
  • Verwijder met een mes de korstjes van het brood en snij de sneetjes verder in kleine blokjes, vierkantjes (+/- 1 cm).
  • Smelt in een antiaanbakpan 50 gr boter en voeg er de broodblokjes aan toe.
  • Bak de blokjes in 5 à 6 minuten op een middelhoog vuur (let erop dat de boter niet aanbrandt!): schud of draai de blokjes af en toe om, zodat ze mooi goudbruin gebakken en krokant zijn.
  • Laat de croûtons uitlekken op keukenpapier.
  • SAINT GERMAINSOEP MET SPEK
  • De droge spliterwten daags voordien in een kom met koud water te week zetten.
  • Spoel ze de dag van bereiding af met koud water.
  • Stoof in een soeppan de prei, selder en ui aan in wat boter gedurende 2 à 3 minuten of tot de ui glazig is.
  • Vervolgens de erwten en kruidentuiltje erbij doen, en kruiden met peper en zout.
  • Bevochtigen met water en/of bouillon en breng aan de kook.
  • Laat de soep gedurende 1 uurtje op een zeer zacht vuurtje sudderen.
    • Af en toe het schuim, dat bovenop komt drijven, afscheppen met een schuimspaan (afschuimen).
  • Na een uurtje het spek toevoegen en nog een half uurtje zeer zachtjes laten verder sudderen, zodat het spek smaak afgeeft aan de soep.
  • Het spek en kruidentuiltje verwijderen en de soep mixen of door een roerzeef halen.
    • Optioneel: men kan de soep vervolgens nog door een punt- of bolzeef halen met een pollepel. Zo ontstaat er een mooie gladde soep.
  • Leng de soep indien nodig aan (als ze te dik lijkt) met bouillon of water en laat terug opkoken.
  • Snijd het spek (zie tip 6) in kleine stukjes en voeg het weer aan de soep toe.
  • Proef de soep en breng verder op smaak met peper en zout: opgepast met zout, want er is spek gebruikt in de soep.

Serveren

  • Afwerking soep met CROÛTONS
  • Verdeel de soep over de borden.
  • Serveer de soep lekker warm met de broodcroûtons (zie tip 7):
    • op het laatste moment aan tafel toevoegen aan de soep
    • of doe de broodkorstjes in een kommetje en laat de gasten zelf beslissen of ze croûtons willen en hoeveel.
  • Afwerking soep met SPEK
  • Verdeel de soep over borden en serveer lekker warm (zie tip 7).

Tips

  1. De spliterwt is een gedroogde doperwt, waarbij het vlies (zeg maar schil, zaadhuid of omhulsel) verwijderd wordt, waardoor de erwt in twee helften uiteenvalt. Het voordeel ervan is dat, zonder de vliezen, de erwten gemakkelijk uiteen vallen, waardoor ze uitermate geschikt zijn en veel gebruikt worden om er (erwten)soep en puree van te maken. De gedroogde erwt moet wel eerst daags voordien geweekt worden. De bereidingstijd voor spliterwten bedraagt minimum 1 uur koken. De smaak van spliterwten is zacht, zoetig.
  2. Men kan enkel water gebruiken (voor puur en licht), enkel bouillon (voor een sterkere smaak) of een mengeling van water en bouillon nemen, zoals 7,5 dl water en 7,5 dl bouillon.
  3. Wit, bruin, volkoren-, multigranenbrood of volgens eigen voorkeur, zolang het maar geen suiker-, rozijnen- of ander zoet brood is.
  4. Variatie op gerookt spek: kan vervangen of aangevuld worden door een klein varkenshammetje, rookworst of gerookte (Ardense) ham: als men de soep ermee aanvult, neem dan natuurlijk minder spek.
  5. Gebruik je liever gezouten spek, kan men het spek eventueel eerst blancheren: voordeel is dat het meeste zout verwijderd wordt (en de soep niet te zoutig zal worden), nadeel is dat een deel van de smaak weggaat.
    • Blancheren: doe spek in een pan, overgiet met koud water, breng aan de kook en laat een drietal minuten koken ( is afhankelijk van het zoutgehalte van het spek). Laat het spek uitlekken in een vergiet. Wil je het spek opbakken in plaats van het te laten meekoken in de soep, dep ze dan eerst droog met keukenpapier!
  6. Men hoeft het spek niet te laten sudderen in de soep, men kan ze ook apart opbakken: snij hiervoor het spek in kleine blokjes, doe ze in een antiaanbakpan en bak ze krokant. Doe de spekblokjes in een kommetje en laat de gasten zelf beslissen of ze spek willen en hoeveel.
  7. Deze klassieker is ofwel met spek ofwel met croutons, maar het kan evengoed met beide geserveerd worden.

Variaties

Saint-Germainsoep met croûtons
Saint-Germainsoep met spek
Saint-Germainsoep met broccoli
(doe 1 broccoli in roosjes bij de erwten in de bouillon en werk verder af als bovenstaand recept)
Saint-Germainsoep met gerookte worst of salami

iNFOeDGE

Meer info over
Graaf van Saint-Germain (Wiki-NL)
Count of St. Germain (Wiki-EN)
Comte de Saint-Germain (Books and Writers-EN)
Comte de Saint-Germain (Alchemylab-EN)

Ook Interessant

Erwten-43
Clamartsoep
Droge-witte-bonen43
Faubonnesoep
cannellinibonen43
Pasta e Fagioli
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s