Zeetong à La Meunière – Klassiek En Zo Lekker

“Op De Wijze Van De Molenaarsvrouw„

Molenaarsvrouw43‘A la Meunière’ wijst op een bereidingswijze (op de wijze van de molenaarsvrouw): de vis wordt licht bestoven met bloem (vandaar de naam) en gebakken in echte boter, en geserveerd met gesmolten boter, citroensap en peterselie.
Tong meunière of Sole meunière is klassieke bereiding van deze platvis: gebakken zeetong, geserveerd met echte boter en peterselie, en afgeblust met citroen.
Dit zou elke Belg toch éénmaal moeten eten in zijn leven! Een eenvoudig gerecht, eenvoudig van ingrediënten, eenvoudig om klaar te maken, maar oh zo lekker. Neem wel heel verse vis, echte boter, echte citroen en verse peterselie.

KlassiekHoofdgerecht4 personenBelgië (West-Vlaanderen) │ Warm

Benodigdheden

  • Zeetongen – 4 st (zonder vel en supervers – zie tip 1)
  • Echte boter – 200 gr (ongezouten – zie tip 2)
  • Citroen – 1 st
  • Tarwebloem
  • Peterselie (verse, fijngehakt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Bereiding:
Keukengerei
Keukenpapier;
Bord;
Antiaanbakpan;
Schaal;
Aluminiumfolie

Bereiding

  • Dep de tongen droog met keukenpapier en kruid ze met peper en zout.
  • Strooi bloem op een bord, haal de zeetongen met beide kanten door de bloem (of door visbloem: mengsel van 50% bloem en 50% paneermeel) en schud de overtollige bloem eraf.
  • Laat in een ruime pan de helft van de boter smelten.
  • Leg er, zodra de boter begint te bruisen, twee tongen in (eerst met de kant waar het donkere vel zat omlaag).
  • Bak de vis 4 à 5 minuten op een matig vuur aan één kant. Voeg af en toe wat blokjes ijskoude boter toe, zodat de boter in de pan niet verbrandt (zie tip 3).
  • Keer dan de vis voorzichtig om, zodat de vis niet uit elkaar valt (met schuimspaan of spatels). Regelmatig boter over de vis scheppen, terwijl de tweede kant bakt.
  • Als het vlees aan de dikste zijde van de graat loskomt, is het gaar (maximum 8 á 10 minuten in totaal).
  • Haal de tongen eruit en houd ze warm in een voorverwarmde schaal afdekt met aluminiumfolie.
  • Gooi de boter waarin de vis werd gebakken weg, veeg de pan schoon met keukenpapier (of neem een propere pan) en verwarm er verse echte boter in, laat het flink bruisen (hazelnootkleur – zie tip 4).
  • Leg de vis in zijn geheel of gefileerd op voorverwarmde borden.
  • Overgiet de tongen met de schuimende boter, strooi er peterselie over en leg er een kwartje citroen op (zie tip 5 en 6) en dien onmiddellijk op!

Serveren

  • Komt het best tot zijn recht met natuuraardappelen of een klassieke aardappelpuree. Frietjes kunnen nog net.
  • Vermijdt bijkomende garnituren, serveer de vis enkel met een frisse salade.
  • Lekker met remoulade- of tartaarsaus.

Tips

  1. Variatie op dure zeetong: men kan ook sliptong, schol, forel of andere vis gebruiken.
  2. Zoveel boter? Ja, vis die in de pan gebakken wordt, moet kunnen ‘zwemmen’… maar ditmaal in boter en enkel boter. Olie, plantaardige vetstof of andere vervangers zijn voor dit gerecht uit den boze, want alleen echte boter heeft de smaak van boter en dit bepaald de smaak van het gerecht.
  3. Als men de vis in geklaarde boter bakt, hoeft men geen ijskoude boter toe te voegen. Geklaarde boter verbrandt niet, wordt niet zwart als ze te lang verhit wordt.
  4. Punt 9 van de bereiding kan weggelaten worden en men kan gewoon de bakboter nemen waar de vis werd in gebakken.
  5. Men kan de boter ook apart opdienen.
  6. In plaats van de peterselie erover te strooien en de citroen er bij te leggen, kan men de peterselie en het citroensap rechtstreeks bij de bakboter in de pan doen: het geheel goed mengen.

Drankadvies

  • Een droog witje zal hierbij goed smaken.
  • Chablis, Chassagne-montrachet, Meursault, Sancerre Wit, Condrieu, Crozes-Hermitage Wit, Bellet Wit

Variaties

Zeetong á la “Meuniere” met seizoensgroentjes en pommes sautées
(gebakken aardappelen)
Zeetong á la “Meuniere” met grijze garnalen, een frisse salade en frietjes
Zeetong á la “Meuniere” met jonge bladspinazie en peterselieaardappelen
Zeetong á la “Meuniere” met bospaddestoelenstamppot

Ook Interessant

zeetongfilet43
Zeetong Met Erwtenpuree En Botersaus
room43
Zeetong Op Oostendse Wijze
muskaatdruiven43
Tongrolletjes Veronique
white_background43 white_background43

Donkerblauwe teksten in de recepten zijn ‘Lezertips’.

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

3 thoughts on “Zeetong à La Meunière – Klassiek En Zo Lekker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s