Pannenkoeken Met Gekarameliseerde Appels En Calvados

pannenkoeken-43Normandische pannenkoeken op de wijze van ‘KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak’, één van mijn favoriete desserten, mits ze niet te zuinig zijn met de likeur.

Nagerecht4 personenWarm

Benodigdheden

  • Appelen – 2 zoete (zie tip 1)
  • Kaneelpoeder
  • Griessuiker – 2 el
  • Calvados – 5 à 10 cl (zie tip 2)
  • Roomboter (ongezouten)
  • PANNENKOEKENBESLAG
  • Zelfrijzende bakmeel – 125 gr
  • Vanillesuiker – 1 zakje
  • Zeezout – een snufje
  • Eieren – 1 à 2 st (kraakvers)
  • Melk – 2,5 dl
  • Olie of gesmolten boter – 1 el

Keukengerei
Twee mengkommen;
Bolzeef;
Garde;
Plasticfolie;
Pannenkoekenpan;
Pollepel;
Pannenkoekmes;
Bord;
Officemes;
Snijplank (groen);
Bakpan

Bereiding

  • Het bakmeel in een ruime kom zeven, voeg vanillesuiker en zout toe.
  • Klop in een andere kom de eieren los en roer er de helft van de melk door.
  • Giet geleidelijk beetje bij beetje het ei-melkmengsel door de bloem terwijl je met een garde/klopper het geheel goed oproert/opklopt (dit zorgt ervoor dat er een beslag zonder klontertjes ontstaat).
  • Meng alles tot je een stevig beslag bekomt.
  • Als alle klontertjes eruit zijn, de rest van de melk en de olie of gesmolten boter eronder roeren tot een dun beslag.
  • Laat het beslag vervolgens 20 minuten rusten onder plasticfolie.
  • Smelt een klontje boter in een pan en laat het over de hele bodem van de pan uitvloeien.
  • Giet een pollepel beslag in de pan. Neem de pan van het vuur en laat het beslag met een draaiende beweging gelijkmatig uitlopen: zorg ervoor dat de pannenkoek overal even dik is.
  • Bak de pannenkoek op niet te hoog vuur aan de onderkant lichtbruin, keer om met een pannenkoekmes als de bovenkant gestold is en bak de andere kant ook lichtbruin. De kunst van pannenkoeken bakken zit in het afstellen van de hittebron. De onderkant van de pannenkoek moet lichtbruin zijn op het moment dat de bovenkant net gestold is.
  • Laat de pannenkoek uit de pan glijden op een bord en houd warm.
  • Bak de rest net zo.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuisje en snij de halve appelen verder in partjes/plakjes van 0.5 à 1 cm.
  • In een pan 50 gr boter verhitten, voeg de griessuiker eraan toe samen met de appelstukjes.
  • Laat de partjes lichtbruin bakken en de suiker karamelliseren.
  • Blus met een flinke scheut Calvados (naar eigen smaak) en laat aan de kook komen.
  • Breng eventueel op smaak met kaneelpoeder.

Serveren

  • Verdeel de pannenkoeken over borden, schep er de gestoofde appels met saus op en serveer meteen.
  • Lekker met slagroom of vanille-ijs.

Tips

  1. Zoete appels: Jonagold, Elstar,…
  2. Calvados dankt zijn naam aan het gelijknamige departement Calvados in Normandië/Frankrijk. Het is een fruitig alcoholische drank (40% – 45%) verkregen door het destilleren van cider. Cider is een wijn van voornamelijk appels, soms met toevoeging van peren. Anders dan bij cognac en armagnac zijn er geen specifiek voorgeschreven appelsoorten die gebruikt moeten worden voor de basis cider (ze moeten wel uit Normandië afkomstig zijn). Deze appelcider wordt tweemaal gedestilleerd, wat resulteert in een destillaat met een alcoholpercentage van 69% tot 72%. Hierna volgt een rijping op eikenhouten vaten. De rijptijd kan variëren van 1 tot 40 jaar en met benamingen zoals Original, Réserve, XO of een Hors d’Age. Tijdens het rijpingsproces verliest het destillaat een deel van zijn alcohol.
    In een tulpvormig glas opgediend is het een lekker digestief, heerlijk bij koffie. In de keuken kunt u Calvados bij de bereiding van desserten en Normandische specialiteiten gebruiken.

Drankadvies

  • /

Ook Interessant

appels-43
Appelbol
Jonagolden43
Appel Crumble
cox-orange43
Appels Uit De Oven
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s