Pompoentaart – Een Klassiek Amerikaans/Canadees Dessert

“Traditioneel Geserveerd Met Thanksgiving En Kerst„

pompoenen43Pumpkin pie of Pompoentaart is een open-taart dat is gevuld met een gladde vla-achtige vulling gemaakt met pompoenpuree, eieren, room of melk, suiker en specerijen (mengsel meestal bestaande uit kaneel, gember, piment en kruidnagel). Het wordt beschouwd als een “zachte” taart, want het is gemaakt met een ongebakken korst en ongekookte vulling dat is gebakken tot de korst bruin is en de vulling stevig is. Na de taart te laten afkoelen tot kamertemperatuur temperatuur, wordt het meestal geserveerd met een klodder slagroom.
Er zijn vele meningen over wat de beste taartbodem is voor een pompoentaart, maar mijn persoonlijke favoriet is de Pate brisee (korstdeeg) met een boterachtige smaak en kruimelige structuur.
Pumkin pie is een echte klassieker in zowel de Verenigde Staten als in Canada, traditioneel geserveerd met Thanksgiving en Kerst, maar dit recept is perfect in de herfst en de winter, gedurende het volledig pompoen-seizoen dus.

KlassiekNagerecht4 personenUSAKoudHerfstWinter

Benodigdheden

  • Muskaatpompoen – 500 gr
    (zonder schil, ontpit en in blokjes – zie tip 1)
  • Tarwebloem – 1 el (of arrowroot of vanillepuddingpoeder)
  • Slagroom – 1,5 dl
  • Taartdeeg – 1 rol van 250gr (kant-en-klaar)
  • Eieren – 3 st (kraakvers)
  • Bruine suiker – 175 gr (zie tip 2)
  • Vanillesuiker – ½ zakje
  • SPECERIJEN
  • Kaneelpoeder – ½ tl
  • Gemberpoeder – mespunt
  • Kruidnagelpoeder – mespunt
  • Nootmuskaat – mespuntje
  • Zeezout – een snufje

Bereiding:
Keukengerei
Kookpot;
Staafmixer;
Twee mengkommen;
Roerlepel;
Taartvorm ø 24 cm;
Vork;
Bakpapier
of aluminiumfolie

Bereiding

  • Breng de pompoenblokjes in een kookpot met een bodempje water aan de kook.
  • Kook de pompoen circa 10 minuten op een laag vuurtje en laat zoveel mogelijk vocht verdampen (geen deksel op de pan dus).
  • Pureer de pompoen met de staafmixer en laat circa 10 minuten afkoelen.
  • Meng in een kom de eieren, beide suikers en specerijen en roer door de pompoenpuree.
  • Los de bloem op in de slagroom tot een glad papje en schenk dit bij het pompoenmengsel (zie tip 3 en 4).
  • Vet een taartvorm van 24cm diameter in, rol de taartdeeg uit en bekleed de taartvorm ermee.
  • Prik met een vork gaatjes in de deegbodem en bedek de bodem met bakpapier of aluminiumfolie.
  • Vul de bodem met “blinde” vulling (bonen of rijst), zodat het deeg niet teveel rijst tijdens het voorbakken. De taartbodem 10 minuten voorbakken in een op 220°C voorverwarmde oven.
  • Verwijder de “blinde” vulling en het papier/folie en bak de taartbodem nog eens 5 minuten.
  • Haal uit de oven en laat bodem 5 minuten afkoelen. Verlaag ondertussen de temperatuur van de oven naar 175°C.
  • Schenk de pompoenvulling in de voorgebakken taartbodem (de vulling mag niet over de rand komen) en bak de taart in circa 45 à 55 minuten gaar in de oven (zie tip 5).
  • Laat de taart afkoelen en haal uit de vorm.

Serveren

  • Serveer de taart op kamertemperatuur met vanille-ijs en rode wijnsiroop of met een dot slagroom.

Tips

  1. Muskaatpompoen: deze pompoen kan in vorm en grootte sterk variëren. Muskaatpompoenen worden pas geoogst als ze helemaal rijp zijn en ze worden steeds gekookt voor consumptie. Je kan ze op uitéénlopende manieren bereiden: soep, puree, gratin, taart, confituur, … Een bekend ras van de muskaatpompoen is de ‘butternut squash’: een heerlijke pompoen met een glanzende, gladde, beige schil en aardnootvorm. Bevat weinig zaad en heeft mooi, zacht, zoet oranje vruchtvlees. Heerlijk in alle pompoengerechten.
  2. Variatie op suiker: vervang door (acacia)honing.
  3. Als je kaneel lust, mag je er gerust 1 à 2 tl onder mengen.
  4. Eventueel 1 à 2 el bruine rum onder de pompoenvulling mengen
  5. Mocht de taart te vlug kleuren kan men ze afdekken met aluminiumfolie tijdens het bakken.

Drankadvies

  • Zoete Muskaatwijnen

Ook Interessant

avocado43
Avocadotaart
Zomer-Wortelen43
Worteltaart
Pecannoten43
Pecantaart
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

2 thoughts on “Pompoentaart – Een Klassiek Amerikaans/Canadees Dessert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s