Kikkererwtensoep – Waarom Niet? Ik Zeg DOEN!

“Veelzijdige Soep Die Vooral Lekker Is Op Koude Winterdagen„

Kikkererwten43De kikkererwt, welke wereldwijd bekend zijn, is een gelige ronde peulvrucht met een onregelmatige vorm en nootachtige smaak. Zijn rijk aan vezels en eiwitten en geschikt als vleesvervanger. De meest bekende gerechten, dat wordt gemaakt van kikkererwten, is hummus (als saus of als broodbeleg) en falafel (vegetarische balletjes): beide ongelooflijk lekker. Veel mogelijkheden met kikkererwten, maar west-Europa gebruikt ze te weinig of helemaal niet. Daarom dit recept. Het is een veelzijdig soep, vooral lekker op koude winterdagen, waar je nog van alles kunt aan toe voegen, zoals pasta, gehakte andijvie,  broccoli, julienne van bleekselder, wortelen, prei, enz …

Soep4 personenWarmWinter

Benodigdheden

  • Kikkererwten – 200 gr (gedroogde – zie tip 1)
  • Rozemarijn – 1 vers takje
  • Groentebouillon – 1,5 l
  • Ui – 1 st (gesnipperd)
  • Wortel – 1 st (in plakjes)
  • Bleekselder – 1 stengel (in plakjes)
  • Tomatenpuree – 70 gr (of 800gr gepelde tomaten uit blik)
  • Peterselie (verse, fijngehakt)
  • Olijfolie

Bereiding:
Keukengerei
Soeppan;
Staafmixer of roerzeef;
Bolzeef (optioneel)

Voorbereiding

  • Gedroogde kikkererwten eerst 12 uur (een nacht) laten weken in ruim koud water. Voor gebruik het weekwater afgieten en de erwten spoelen onder stromend water.

Bereiding

  • Stoof in een soeppan met wat olie de ui, wortel en selder glazig.
  • Voeg de kikkererwtentoe samen met het takje rozemarijn, wat peper en zout en 1,5 l groentebouillon (of water).
  • Breng aan de kook en laat 1,5 uur zachtjes koken.
  • Hou, na het gaarkoken van de kikkererwten, een pollepel kikkererwten apart, verwijder het rozemarijntakje, voeg de gestoofde groentjes en tomatenpuree toe en mix de soep met een staafmixer (of haal door een roerzeef) en eventueel door een bolzeef halen.
  • Laat alles nog 20 minuten rustig koken (voeg indien nodig wat water toe).
  • Doe de apart gehouden kikkererwten terug bij de soep en breng op smaak met peper en zout.

Serveren

  • Verdeel de soep over de borden en strooi er wat peterselie over.

Tips

  1. Geen gedroogde kikkererwten, neem dan twee blikken gekookte kikkererwten (800gr), uitgelekt: stoof de groentjes, voeg kikkererwten en water of bouillon toe, laat het geheel 20 minuten sudderen, mixen, op smaak brengen en serveren.

Variaties

Marokkaanse kikkererwtensoep
voeg komijn, koriander en kurkuma (van elk 1,5 tl en allemaal gemalen) bij de kikkererwten (rozemarijn weglaten) en het water/bouillon en laat gaarkoken.
Italiaanse kikkererwtensoep
voeg, nadat de soep is gemixt, 1 el Italiaanse gedroogde kruiden toe en laat nog 20 minuten sudderen. Verdeel wat korte pasta, zoals garganelli of penne (beetgaar gekookt) over de borden, giet er de soep over en serveer (eventueel bestrooit met wat basilicum en vers geraspte Parmezaanse kaas).

Ook Interessant

erwten43
Clamartsoep
Droge-witte-bonen43
Faubonnesoep
Spliterwten43
Saint-Germainsoep
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s