Suikerglazuur – Waterglazuur

“Afdeklaag en/of Versiering„

Bloemsuiker_poedersuiker43Dient als afdeklaag en/of versiering bij koekjes, cake, taart, gebak,… wat natuurlijk ook de smaak beïnvloed.
Het glazuur in dit recept wordt gemaakt met poedersuiker en water, maar het kan ook met poedersuiker en eiwit (heeft ook de naam ‘suikerlijm, eiwitglazuur of royal icing‘), poedersuiker en roomboter (boterglazuur), en poedersuiker en roomkaas (roomkaas glazuur of cream cheese frosting).

KlassiekDessertsausKoud

Benodigdheden

  • Bloemsuiker – 250 gr
  • Water – 2 à 3 el (warm)
  • Glycerine – enkele druppels (optioneel – zie tip 1)
  • Essence of extract naar keuze
    (rum, kirsch, amaretto,… optioneel – zie tip 2)
  • Voedselkleurstof (optioneel)

Keukengerei
Bolzeef;
Mengkom;
Roerlepel of garde

Bereiding

  • Doe het water in een kom en schep er het (gezeefd) poedersuiker bij, maar lepel per lepel en steeds roeren tot alles is opgenomen.
  • Doe er dan eventueel enkele druppels glycerine erbij (het is niet noodzakelijk, maar het glazuur werkt wel gemakkelijker) en roer alles nog eens goed door.
  • Meng, om de glazuur een smaakje en/of kleurtje te geven, enkele druppels essence/extract of voedselkleurstof/levensmiddelenkleurstof (zie tip 3) door het waterglazuur.
  • Blijf vervolgens zolang totdat de suiker opgelost en de massa wit is en je een dik glanzend glad deegje bekomt (dikte van chocopasta – zie tip 4).
  • Het suikerglazuur is nu klaar voor gebruik (zie tip 5). Gebruik glazuur steeds op kamertemperatuur.

Serveren

  • Enkel verwerken op afgekoelde koekjes, cake, taarten of gebakjes, daar anders het glazuur ervan loopt. Lekker op Bodding.

Tips

  1. Glycerine wordt gebruikt om dingen soepel te houden (te verkrijgen in een drogist). Als je glycerine toevoegt aan je water- of eiwitglazuur wordt deze soepeler.
  2. Essence en extract zijn niet hetzelfde. Extract wordt gemaakt van producten (zoals vanillestokjes) die dagenlang in een water/alcohol-oplossing trekken. Het product geeft zijn smaak af aan de oplossing, het extract. Essence is synthetisch en wordt industrieel gemaakt. Een essence heeft een minder sterke smaak dan een extract. Essences zijn ontstaan omdat de vraag naar een product groter was dan de ‘natuur’ aanbood en natuurlijk omdat extracten vrij duur zijn. Opgepast, er zijn veel kwaliteitsverschillen in extracten en essences.
  3. Het glazuur kan men kleuren met (hou er rekening mee dat door gebruik van kleurmiddelen, waar meestal extra vocht in zit, er minder heet water toegevoegd moet worden):
    • Gesmolten chocolade: 1 reep toevoegen per 100gr suiker en in plaats van water room onder mengen.
    • Cacao: 1 tl toevoegen per 100gr suiker.
    • Mokka: in plaats van water, sterke koffie of koffielikeur gebruiken.
    • Vruchtensap of -siroop (zoals sinaasappelsap, bessensap): in plaats van water.
    • Voedselkleurstof.
  4. Om te zien of het glazuur stijf genoeg is, neem een vork trek er lijntjes in. Na enkele seconden moeten de lijntjes verdwijnen en het glazuur moet terug even worden:
    • Indien de lijntjes te vlug weggaan, voeg er dan een weinig suiker bij.
    • Indien ze te lang blijven, voeg er een weinig water/likeur bij.
  5. Als je hem wilt bewaren, doe hem dan in een plastic doos en dek de bovenkant van de glazuur af met een stuk plastic folie of een vochtige doek voordat het deksel erop gaat, en dit om uitdroging te voorkomen. Voor gebruik het glazuur even goed omroeren.

Ook Interessant

roomkaas43
Roomkaas glazuur
dessert-sauzen43
Suikerlijm
vanillestokjes43
Vanillesaus
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

4 reacties op “Suikerglazuur – Waterglazuur

  1. Hallo , ik heb een snoep cake willen maken maar aan de zijkant blijven men snoepjes niet plakken, met de glazuur ! iemand een idee wat ik kan doen ?

    alvast bedankt !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s