Veloutésoep Agnès Sorel

“Geniet Van Deze Heerlijke Stevige Soep„

Agnès Sorel43Deze soep is vernoemd naar de maîtresse van Karel VII van Frankrijk: Agnès Sorel (1422-1450). Ze was ontzettend mooi (droeg de bijnaam ‘Dame de Beauté’), diepzinnig en hield met hart en ziel van haar koninklijke minnaar. Om hem zoveel mogelijk te bekoren, nam Agnès Sorel de beste koks in dienst. Ze aarzelde ook niet om zelf in de keuken te staan. Als een gerecht vandaag de dag de naam ‘Agnès Sorel’ draagt wilt het zeggen dat er een garnituur in voorkomt van champignons, kip en rundertong. Was dit zijn of haar lievelingsgarnituur, één ingrediënt per kind dat ze hadden of zit er een ander verhaal achter? Wie zal het ons zeggen? Wat zeker geweten is dat deze klassieke kippensoep met garnituur één van mijn lievelingssoep is.
Wat is jou lievelingssoep?

KlassiekSoep4 personenFrankrijkWarm

Benodigdheden

  • Preiwit – 2 st (grof gesneden)
  • Bleekselder – 1 stengel (grof gesneden)
  • Ui – 2 st (grof gesneden)
  • Champignons – 100 gr (grof gesneden)
  • Kippenbouillon of blanke fond – 1,5 l
  • Citroensap
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
  • BLANKE ROUX
  • Tarwebloem – 50 gr
  • Echte boter – 40 gr
  • LIAISON
  • Room – ½ dl
  • Eigeel – 1
  • GARNITUUR
  • Champignons – 100 gr (in plakjes of brunoise)
  • Gekookt kip – 100 gr (in julienne of brunoise gesneden)
  • Gekookte of gerookte rundertong – 100 gr ( in julienne of brunoise gesneden)

Bereiding:
Keukengerei
Soeppan;
Roerlepel;
Bakpan;
Bakpapier;
Bord;
Staafmixer;
Bolzeef;
Mengkom;
Garde

Bereiding

  • De boter laten smelten in een soeppan, de groenten toevoegen en alles laten fruiten.
  • Bestrooien met de bloem en goed mengen met een lepel.
  • Bevochtigen met de bouillon of fond en al roerende aan de kook brengen.
  • Laat 30 minuten op een zacht vuurtje sudderen.
  • Doe wat water en citroensap in een pannetje en voeg de champignons (voor garnituur) toe. Bedek met bakpapier, leg er een bordje op en kook gaar op een hevig vuur in circa 5 minuten (zie tip 1).
  • De soep van het vuur wegnemen, mixen met een staafmixer en door een zeef halen.
  • Garnituur (champignons, tong en kip – zie tip 2 en 3) aan de soep toevoegen en op smaak brengen met peper, zout en citroensap. Laat het geheel nog twee minuutjes doorkoken.
  • Klop in een kommetje het eigeel los met de room (beide op kamertemperatuur), roer er wat warme maar niet-kokende soep onder.
  • Voeg dit mengsel toe aan de soep, zet terug op het vuur en roer tot de soep terug opgewarmd (Niet koken!  – zie tip 4) en mooi licht gebonden is.

Serveren

  • Garneer eventueel met fijngehakte peterselie en dien zeer warm op.

Tips

  1. Deze manier van gaarkoken zorgt ervoor dat de champignons mooi wit blijven (wit koken). Men hoeft natuurlijk de champignons niet wit te koken, men mag ze er gewoon zo bijdoen.
  2. Te verkrijgen bij de slager. Men kan de rundertong eventueel vervangen door gekookte of gerookte ham.
  3. Men kan deze soep ook maken met witte dunne asperges, tijdens de aspergetijd.
  4. Soep waar een liaison wordt aan toegevoegd nooit laten koken, anders zal deze schiften! Men kan natuurlijk altijd het eigeel weglaten.

iNFOeDGE

Meer info over
Agnès Sorel: Wiki/NL of Wiki/EN

Ook Interessant

Bloemkool43
Crèmesoep Dubarry
witte-rijst43
Veloutésoep Carmen
kropsla43
Romige Slasoep
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s