Panna Cotta – Overheerlijk Dessert

“Altijd Gegarandeerd Succes Met Dit Gerechtje„

slagroom43Panna cotta, een klassiek nagerecht, waarvan de naam letterlijk ‘gekookte room’ betekent, komt oorspronkelijk uit de Noord-Italiaanse regio Piëmonte.
De basisingrediënten van dit dessert bestaat uit room, suiker en gelatine. Verder kan het op smaak gebracht worden met een hele reeks van verschillende ingrediënten. Ook wordt panna cotta veelal opgediend met vruchtencoulis (meest gekende coulis zijn die met aardbeien of bosbessen), karamel- of chocoladesaus.
Men hoeft geen chef-kok te zijn, om dit recept tot een goed eind te brengen en je zult kunnen uitpakken naar je gasten, want ze zullen versteld staan van dit overheerlijk dessert.

KlassiekDessert4 personenItaliëKoud

Benodigdheden

  • Slagroom, 40% – ½ l
  • Griessuiker – 60 gr
  • Gelatine – 3 blaadjes (van 3gr)
  • Vanille – 1 stokje (zie tip 1)
  • Arachideolie

Bereiding:
Keukengerei
Officemes;
Snijplank (groen);
Steelpan of kookpot;
Garde of roerlepel;
Vier kleine vormpjes
(zie tip 4);
Mengkom;
Plasticfolie

Bereiding

  • Vanillestokje over de lengte open snijden, merg eruit schrapen en bijhouden.
  • Week de gelatineblaadjes (zie tip 2) circa 5 minuten in koud water.
  • Intussen in een pan de slagroom samen met de suiker, vanille-merg en het opengesneden vanillestokje aan de kook brengen (zie tip 3). Laat het geheel op een laag vuurtje 5 à 10 minuten pruttelen en roer er af en toe met een houten lepel doorheen.
  • Gelatine uitknijpen en van het vuur af, al roerend, in de room oplossen (eerst vanillestokje verwijderen). Blijf roeren tot de gelatine volledig is opgelost.
  • Kleine vormpjes (zie tip 4) dun invetten met olie.
  • Giet de opgekookte room in de vormpjes, dek af met folie en laat afkoelen.
  • Als de Panna cotta’s afgekoeld zijn, zet men ze minstens 4 uur, liefst 24 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Op elk vormpje een bordje leggen, even schudden (zie tip 5), bord en vormpje samen keren en elke Panna cotta op het bordje laten glijden.

Serveren

  • Werk vlak voor het opdienen de Panna cotta eventueel af met gesmolten chocolade, verse vruchten,… (zie Variaties).

Tips

  1. Men kan het vanillestokje vervangen door een zakje vanillesuiker of vanille-extract.
  2. Drie blaadjes gelatine per halve liter vloeistof.
  3. Als men alcohol wilt gebruiken bij een Panna cotta, kan men deze ofwel meekoken met de slagroom of anders op het laatst over de opgesteven room gieten.
  4. Vormpjes: kopjes, glaasjes, timbaaltjes, … à 1 ½ dl.
  5. Maak eventueel met een mesje de rand van elke Panna cotte los en doop de onderkant van de vormpjes 15 seconden in heet water.

Drankadvies

  • Friszoete tot halfzoete witte wijn.

Variaties

Panna cotta met verse vruchten
schik gemengde zachte vruchten (bramen, aardbei, blauwe bessen en frambozen) of enkel rood fruit (aardbeien, aalbessen, frambozen,…) om de panna cotta’s en bestrooi eventueel met poedersuiker.
Panna cotta met coulis en vers fruit
meng coulis voorzichtig met verse aardbeien, aalbessen, frambozen en bramen, en schep op de Panna cotta.
Panna cotta met chocolade en sinaasappel
Schil een sinaasappel ‘à vif’ en haal er de billetjes uit. Voeg het opgevangen sap samen met 30gr chocolade bij de room en laat meekoken. Meng, nadat de gelatine is opgelost, 1 el dragon onder de panna cotta. Schik de billetjes in de vormpjes en overgiet met de panna cotta.
Panna cotta met likeur
panna cotta op bordjes laten glijden en besprenkelen met marsala of Amaretto.
Panna cotta met koffie en likeur
meng 1 kopje Senseo-koffie bij de room en suiker en breng aan de kook zoals basisrecept. Afgekoelde Panna cotta op borden leggen en bedruppelen met koffielikeur. Werk af met chocoladeschilfers en muntblaadjes.
Panna cotta met passievruchten
lepel 6 passievruchten uit en voeg dit toe aan de room en werk verder af als basisrecept, vanaf punt 3. Panna cotta op borden leggen en garneren met een halve passievrucht.
Panna cotta met vruchtencoulis

iNFOeDGE

Meer info over
Gelatine: Wiki/NL of Wiki/EN
Piemonte (Wiki/NL)

Ook Interessant

eieren-43
Flan Caramel
petit_beurre_koekjes43
Vanillepudding Met Petit Beurre
eieren-43
Messinaroom
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s