Pasta Napolitana – Vers En Kwaliteit!

“Deze Saus Was Het Basisvoedsel Van De Armen Van Napels„

Pruimtomaten43Napolitana of Napoletana saus, Neapolitaanse saus, Napoli saus of Napolitaanse saus, de eenvoudigste van alle tomatensauzen, is ook de basis voor pasta, pizza, lasagna en vele anderen sauzen.
Napolitana of Napoletana staat voor tomaten, olijfolie en Italiaanse kruiden, zoals basilicum en oregano. Deze klassieke eenvoudige, maar niettemin heerlijke saus van Napoli (Napels) staat of valt, zoals bij zoveel eenvoudige Italiaanse gerechten, door de kwaliteit van de ingrediënten: zo vers mogelijk en de beste kwaliteit. Daar mag men niet van afwijken.

KlassiekHoofdgerecht4 personenItaliëWarm

Benodigdheden

  • Ui – 1 st (gesnipperd)
  • Knoflook – 2 teentjes (fijngehakt)
  • Pruimtomaten – 1 kg (verse, gepeld en ontpit – zie tip 1)
  • Tomatenpuree – 1 tl (volle el, geconcentreerde )
  • Suiker – 1 tl
  • Laurier – 1 blaadje
  • Tijm – 1 vers takje
  • Pasta – 500 gr (naar eigen keuze – zie tip 2)
  • Peterselie – 2 el (verse, fijngehakt)
  • Basilicum – 2 el (verse, fijngehakt)
  • Olijfolie
  • Cayennepeper of chilipepertje (fijngehakt)
  • Rode wijn (optioneel)
  • Parmezaanse kaas (versgeraspt – optioneel)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Keukengerei
Bakpan met deksel;
Roerlepel;
Kookpot;
Vergiet

Bereiding

  • Verhit wat olijfolie in een pan en fruit er de ui en knoflook glazig in (zie tip 3).
  • Voeg de tomatenblokjes met vocht, tomatenpuree, suiker (zie tip 4), laurier en tijm toe.
  • Breng op smaak met cayennepeper, peper en zout en roer het geheel op.
  • Laat de saus minimum 20 minuten sudderen onder deksel en op een zacht vuurtje.
  • Voeg eventueel wat water of rode wijn toe, wanneer de saus te dik word.
  • Kook ondertussen de pasta beetgaar in ruim licht gezouten water, giet af in een vergiet en laat uitlekken.
  • Verwijder het laurierblaadje en tijmtakje uit de saus, voeg de peterselie en basilicum (zie tip 5) toe en roer door elkaar.

Serveren

  • Verdeel de pasta over de borden, schep er de saus over en serveer er eventueel geraspte kaas bij.

Tips

  1. Men kan de verse pruimtomaten vervangen door verse rijpe vleestomaten of door 800 gr gepelde (pruim)tomaten uit blik: neem steeds wel de beste kwaliteit.
  2. Pasta: penne, fusilli, maccheroni (macaroni)
  3. Men kan, als je iets meer beet in de saus wilt, 1 à 2 wortelen en 2 bleekselderstengels (in schijfjes of blokjes gesneden) bij de ui voegen, ze even meestoven en verder afwerken volgens bovenstaand recept.
  4. Suiker en tomatenpuree kunnen vervangen worden door 6 el tomatenketchup.
  5. Men kan natuurlijk ook andere kruiden nemen, zoals verse oregano, tijm,… Geen verse kruiden, neem dan 2 à 4 tl Italiaanse gedroogde kruiden.

Drankadvies

  • /

Variaties

Pasta di pomodori con funghi
Pasta Napolitana, maar neem 750gr tomatenstukjes en 250gr champignonplakjes.

iNFOeDGE

Meer info over
Napels (Wiki/NL)

Ook Interessant

cannellinibonen43
Pasta e Fagioli
kalamata-olijven43
Pasta Alla Puttanesca
Knoflook43
Pasta Aglio, Olio E Peperoncino
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s