Vitello Tonnato – Eenvoudig En Toch Feestelijk

“Vlees En Vis In Een Meesterlijke Combinatie„

piemonte34Dit is een heerlijk, eenvoudig en toch feestelijk gerecht en een klassieker uit de Piëmontese keuken in Italië: Vitello tonnato is, in plakken gesneden, kalfsvlees bedekt met een romige, mayonaise-achtige saus die wordt gearomatiseerd met tonijn. Het wordt gekoeld geserveerd of op kamertemperatuur en over het algemeen in de zomer, als hoofdgerecht van een Italiaanse maaltijd of als een “buitengewoon elegante” antipasto voor een uitgebreid diner.
Vlees en vis samen is meestal niet het perfecte huwelijk, maar in dit Italiaans recept vormen ze de ideale partners. Het geheim van dit gerecht is fijngesneden vlees, geen dikke plakken, niet teveel saus, welke dan weer niet te lopend of te dik mag zijn of een te overheersende vissmaak heeft.

KlassiekVoor- of Hoofdgerecht4 personenItaliëWarm

Benodigdheden

  • KALFSVLEES
  • Kalfsvlees – 600 gr (van kwaliteit – zie tip 1)
  • Droge witte wijn – 3,5 dl
  • Knoflook – 1 teentje
  • Ui – 1 st (grof gesneden)
  • Wortel – 1 st (grof gesneden)
  • Bleekselder – 1 stengels (grof gesneden)
  • Laurier – 1 blaadje
  • Kruidnagels – 2st
  • Peperkorrels – 5 st (geplet)
  • TONIJNSAUS
  • Tonijn – 150 gr (uit blik, in olie, uitgelekt – van uitstekende kwaliteit)
  • Ansjovis – 2 à 4 filets (of -pasta)
  • Citroen – 1 st
  • Mayonaise – 2 dl
  • Kappertjes – 1 à 2 el (zie tip 2)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Keukengerei
Braadpan met deksel;
Plasticfolie;
Bolzeef;
Blender of keukenrobot;
Mengkom en roerlepel
(optioneel);
Vleesmes;
Snijplank (bruin)

Bereiding

  • Het kalfsvlees eerst opbinden met keukendraad als een rollade: men kan dit altijd aan de slager vragen.
  • Verhit wat olijfolie in een hoge braadpan en bak de kalfsrollade aan alle kanten mooi bruin.
  • Doe de wijn, knoflook, ui, wortel, selder, laurierbladeren, kruidnagels, peperkorrels en wat zout bij in de pan.
  • Voeg zo veel water toe dat het vlees bijna onderstaat (men kan in plaats van water ook kalfsbouillon nemen).
  • Breng aan de kook en laat afgedekt op een zacht vuurtje een half uurtje sudderen of tot het vlees gaar is.
  • Haal het vlees uit de pan, laat het afkoelen en zet, afgedekt onder plasticfolie, het in de koelkast.
  • Zeef 2 dl bouillon en kook voor tweederde in.
  • Pureer de tonijn, ansjovis, kappertjes (zie tip 3), sap van een ½ citroen en afgekoelde ingekookte bouillon in een blender of keukenrobot
  • Voeg de mayonaise toe en mix alles tot een glad mengsel (men kan de mayonaise natuurlijk ook met een klopper/garde onder mengen in een kom).
  • Breng, indien nodig, de saus op smaak met bouillon, citroensap en peper (zout is waarschijnlijk overbodig, door het gebruik van de ansjovis).
  • Snijd het koude vlees in zo dun mogelijke plakken.

Serveren

  • Verdeel de plakjes over de borden, al dan niet dakpansgewijs, en schep de saus erover. Garneer met de peterselie en schijfjes citroen.

Tips

  1. Normaal gebruikt men kalfsvlees van het Piemontese ras, dat zijn oorsprong vindt in de, natuurlijk, Italiaanse regio Piemonte. Als men dit kalfsvlees niet vindt, is kalfsvlees van bij de ambachtelijke slager om de hoek evengoed.
  2. Neem liefst kappertjes op zout (zijn veel lekkerder dan kappertjes op azijn): deze moeten wel eerst, voor gebruik, een 20 tal minuten geweekt worden in water (ververs een paar keer het water).
  3. Men kan de kappertjes in plaats van mee te pureren ze achteraf, nadat de saus gemaakt is, onder mengen.

Drankadvies

  • Chardonnay (o.a. Chili, Italië, Zuid Frankrijk), Locorotondo, Pinot grigio, Verdicchio dei Castelli di Jesi, Dolcetto d’alba GA, Ronco Degli Agostiniani, Barbera D’alba, Barbera D’asti, Trebbiano d’Abruzzo, Muscadet Sèvre et Maine.

iNFOeDGE

Meer info over
Piemente (regio in Italië – Wiki/NL)
Piemontese (vleestypisch rundveeras – Wiki/NL)

Ook Interessant

ciabatta43
Ciabatta Met Gegrilde Groenten
ansjovis43
Anchoiade
tros-kerstomaat43
Tomaat Garnaal
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s