Koninginnehapje Met Zeevruchten En/Of Vis

bouchee-43Vol au vent (vidé) met zeevruchten en/of vis.

Hoofdgerecht4 personenBelgiëWarm

Benodigdheden

  • Bladerdeeggebakje – 4 st (bouchee)
  • Pijpajuintjes – 4 st (of 2 sjalotjes, fijngesneden)
  • Champignons – 250 gr (in vieren of in plakjes – zie tip 1)
  • Boter
  • Sherry of droge witte wijn – 6 el
  • Gemengde stukjes vis en/of schaal- en schelpdieren – 600 gr (vers of diepvries)
  • Kervel of peterselie – 4 el (fijngehakt)
  • Melk, warm – 6 dl (met visbouillonblokje in opgelost – zie tip 2)
  • Citroensap
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
  • BLANKE ROUX
  • Bloem – 60 gr
  • Boter – 50 gr
  • LIAISON
  • Eigeel – 1 st
  • Room – 1 dl

Keukengerei
Bakpan met deksel;
Bakpan;
Sauteuse;
Roerlepel;
Mengkom;
Garde;
Officemes

Bereiding

  • Fruit de pijpajuintjes in wat boter, voeg er de zeevruchten en/of vis aan toe, laat 2 minuten zachtjes bakken, blus met de sherry, dek de pan af en laat nog 2 minuten smoren.
  • Haal het deksel van de pan, laat op een hoog vuur alle vloeistof verdampen en breng op smaak met peper en zout.
  • Bak de champignons met boter en olie op een hevig vuur aan.
  • Blanke roux maken (zie tip 3): smelt de boter in een pan, roer er de bloem door, laat bakken zonder te kleuren, klop er van het vuur af de kokende melk door, kruid met peper en zout, plaats terug op het vuur en laat al roerend nog 1 minuut koken.
  • Klop de liaison van eigeel en room in een kommetje los en lepel er wat van de warme saus door.
  • Giet de eiersaus in de warme pan, roer het geheel goed onder elkaar en breng op smaak met peper, zout en citroensap.
  • Schep er de zeevruchten (zie tip 4) en/of vis en verse kruiden door.
  • Warm de bladerdeeggebakjes gedurende 10 minuten op in een op 200°C voorverwarmde oven. Snijd de hoedjes er uit.
  • Zet de bakjes op 4 warme borden, lepel er wat van de saus in en lepel de overige saus erover of ernaast. Dek de gebakjes af met het hoedje.

Serveren

  • Afwerken met gemengde sla en serveren met frietjes, kroketten of puree.

Tips

  1. Variatie op Champignons: gemengde paddenstoelen, bv. kastanjepaddestoelen en oesterzwammen,
  2. Of 3 dl melk en 3 dl visfumet, opgewarmd in een kookpotje.
  3. Hou men niet van het maken van een roux, dan kan men deze kant-en-klaar kopen in roux-korrels. Deze voegt men toe aan kokende melk, oproeren tot een gladde saus. Men kan de melk natuurlijk ook gewoon binden met een sausbinder, zoals maïzena.
  4. Variatie op zeevruchten:
    • Met 2 gekookte kreeften: snijd de kreeften in twee, maak ze leeg en breek de scharen: haal al het vlees eruit. Snijd het in stukjes.
    • Met kalfszwezeriken: blancheer de kalfszwezerik 5 minuten in kokend water. Spoel af met koud water. Verwijder de stukjes vet en de harde stukken. Wikkel in plastic folie en laat 1 nachtje in de koelkast onder een gewicht rusten. Snijd de zwezerik in blokjes, wentel ze door bloem zout en peper en bak ze krokant in boter. Kalfsgehaktballetjes bij de saus doen.

Drankadvies

  • /

Ook Interessant

bouchee-43
Koninginne hapje
diep-bord43
Gentse Waterzooi
Dragon43
Kip Met Dragonsaus
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s