Irish Coffee – Een Heerlijke Warme Koffie Cocktail

“Sit Back, Relax And Enjoy And Like They Say In Ireland: Slainte!„

coffee-glas43Irish Coffee (Ierse Koffie) is een heerlijke warme cocktail waar men op elk moment van het jaar van kan genieten, dus zowel in de winter als in de zomer.
Irish Coffee zou voor de eerste keer gemaakt zijn in 1942 door Joe Sheridan, een barman op de luchthaven van Foynes (de voorloper van Shannon) in Ierland. Sheridan, die warme koffie serveerde aan een groep van reizende Amerikanen, besloot om er een scheutje whisky aan toe te voegen, daar het een ellendige winternacht was. Toen de passagiers vroegen of dit Brazilian Coffee was, zei hij hen: “No, this is Irish coffee!”
Mijn favoriete warme alcoholische cocktail mits hij goed gemaakt is, want het valt wel dikwijls tegen als ik hem buitenshuis ga nuttigen in cafe’s/tavernes/restaurants en dat ligt meestal aan de -gekozen en/of de hoeveelheid gebruikte- whisky.

KlassiekSpecial Coffee1 persoonIerlandWarm

Benodigdheden

  • Espresso – 1,5 dl (sterke tot zeer sterke koffie)
  • Ierse Whisky – 3 à 5 cl (zie tip 1)
  • basterdsuiker – 2 à 3 tl (licht- of donkerbruine)
  • slagroom (40%) – 5 cl (half opgeklopt)

Keukengerei
Irish coffee glas of
ander hittebestendig glas;
Steelpannetje;
Barlepel
of koffielepel;
Eetlepel

Bereiding

  • Een hittebestendig glas (zie tip 2) omspoelen met heet water (heb je geen Coffee-glas, niet getreurd, je kunt ook een hittebestendige mok gebruiken).
  • Warm de whisky eventueel eerst op in een pannetje.
  • Schep de suiker in het glas en voeg de opgewarmde whisky hieraan toe.
  • Vul het glas bij met de hete sterke koffie en roer het geheel totdat de suiker is opgelost (zie tip 3).
  • Wacht tot de koffie niet meer in beweging is/ronddraait van het roeren.
  • Giet voorzichtig met de bolle kant van een lepel de room bovenop de koffie (De room moet dus bovenop de koffie blijven liggen. Niet meer roeren!).
  • Strooi eventueel wat cacaopoeder over de room.

Serveren

  • Now, sit back, relax and enjoy, or as they say in Ireland: Slainte!
    • Drink in het begin de hete Irish Coffee door de room heen.

Tips

  1. Neem Whisky liefst van Ierse makelij, daar deze zachter van smaak zijn, zoals Jameson Irish whisky, Bushmills Irish whisky of Irish Mist whisky. En dan is het ook pas de echte Irish Coffee.
  2. Gebruik geen Irish Coffee-glazen met van die streepjes op de zijkant van de glazen: het vergemakkelijkt wel het vullen, maar persoonlijk vind ik dat het niet echt mooi oogt en het oog wilt toch ook wat.
  3. Men kan ook eerst de suiker door de warme whisky roeren totdat het opgelost is. Dan een eetlepel in het glas zetten met de bolle kant naar boven en de sterke koffie zachtjes hierover in het glas laten lopen, zodat de koffie niet met de whisky vermengt (zoals wordt gedaan met de room). Is enkel leuk om naar te kijken, doet niets aan de smaak.

Variaties

Variaties op Irish Coffee:
Highland Coffee of Cup o’Evening
Koffie met Schotse Whisky
Whisky Coffee
Koffie met welke Whisky dan ook

iNFOeDGE

Meer info over
Jamerson whisky (Officiële site)
Bushmills whisky (Officiële site)
Irish Mist (Officiële site)
Foynes airport (EN)

Ook Interessant

coffee-glas43
Irish Winter Coffee
coffee-glas43
Irish Winter Coffee #2
hot-coffee-43
More Hot Cocktails
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s