Spinaziestoemp – Spinaziestamppot

“Gezonde Smaakvol Gemakkelijk Te Maken Stamppot„

Jonge spinazie43Als het winter is, is het tijd voor stamppot en mag deze verrassend heerlijk romige basisstamppot van spinazie zeker niet ontbreken. Natuurlijk kan deze stamppot ook op eender welk miserabel seizoen genuttigd worden, daar het heel het jaar rond verkrijgbaar is. Serveer met een gehaktbal, een stuk worst of rookworst, … (zie Variaties)
Spinazie, een bladgroente met donkergroene bladeren en harde nerven, is een veelzijdig licht verteerbare groente die je kunt wokken, koken of stoven (eventueel met een klontje boter), maar zelfs ook rauw kunt verwerken. Spinazie slinkt enorm tijdens het koken, begin dus met een volume dat groot genoeg is: 200 – 300 g rauwe spinazie per persoon is normaal voldoende.

Bijgerecht4 personenWarmHerfstWinter

Benodigdheden

  • Aardappelen – 1 kg (zie tip 1)
  • Bladspinazie – 1 kg (verse en liefst jonge – zie tip 2)
  • Ui – 1 grote (gesnipperd, of pijpajuintjes)
  • Room of melk – 2 dl (opgewarmd – zie tip 3)
  • Boter
  • Nootmuskaat (versgeraspt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Keukengerei
Twee kookpotten;
Pureestamper of roerzeef;
Roerlepel

Bereiding

  • Kook de aardappelen in ruim licht gezouten water in circa 25 minuten goed gaar.
  • Giet de aardappelen af en laat uitdampen.
  • Was de verse spinazie en stoof aan in een pan met aanhangend water en een klontje boter tot het geslonken is of verwarm de diepgevroren spinazie op volgens verpakking.
  • Plet de aardappelen fijn met een pureestamper (als het niet echt smeuïg moet zijn, maar wat grover) of roerzeef (voor een gladde smeuïge puree).
  • Opgewarmde room of melk en boter toevoegen, verder op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat.
  • Roer door elkaar of klop luchtig op met een houten lepel, zodat je een gladde puree bekomt.
  • Schep de spinazie er doorheen (zie tip 4 en 5).
    • Verwarm het geheel niet terug op! (zie tip 6)

Serveren

  • Lekker met de geroosterde pijnboompitten.

Tips

  1. Of je nu vastkokende of bloemige aardappelen neemt voor puree is een persoonlijke keuze:
    • Volgens KOOKRECEPTEN maak je (puur) aardappelpuree (zonder toevoeging van groenten dus), het beste klaar met vastkokende aardappelen, zoals Nicola, Xempla, Rosa, Marabel, Accent of Désirée.
    • Wordt het een gemengde puree (zoals een puree met prei, spinazie, broccoli,…), neem dan bloemige aardappelen, zoals Bintje, Polders, Bildtstar, Doré, Santé, Eigenheimer, Irene of Resonant. Deze zorgen voor wat meer consistentie.
    • Snij de aardappelen altijd in evengrote stukken, zodat alle aardappelen even snel gaar zijn.
  2. Lust je geen bladspinazie, neem dan diepgevroren gehakte spinazie, al dan niet met room (laat room in de bereiding dan weg).
  3. Men kan de room vervangen door kruidenkaas, zoals Boursin.
  4. Wilt men Italiaanse spinaziestamppot, voeg er dan wat pesto of verse basilicumblaadjes (fijngehakt) onder.
  5. Ook lekker met zongedroogde tomaten, paprika of geroosterde pijnboompitten en zoals de meeste stamppotten met krokant gebakken spekblokjes.
  6. Werk je met gekookte of gestoofde spinazie, dan mag je deze niet terug opwarmen, omdat dan nitraat in nitriet wordt omgezet en dat is ongezond.

Variaties

Spinaziestoemp met spek en hardgekookt ei
Spinaziestoemp met spekjes en pijnboompitten
Spinaziestoemp met hamburger en spiegelei
Spinaziestoemp met gehaktballetjes
Spinaziestoemp met worst en mosterdsaus
(braadworst, chipolataof rookworst en al dan niet met mosterdsaus)
Spinaziestoemp met een gepocheerd eitje
Spinaziestoemp met varkenskotelet
Spinaziestoemp met fishsticks (vissticks)
Spinaziestoemp met schnitzel
Spinaziestoemp met stoofvlees
Spinaziestoemp met blinde vinken
Spinaziestoemp met zalm

Ook Interessant

boerenkool43
Boerenkool stamppot
Raapstelen43
Raapstelen stamppot
spruiten43
Spruitjes stoemp
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s