Romige Slasoep – Eenvoudig En Verrassend Lekker

“Sla Heeft Een Verrassend Lekkere Smaak Als Ze Wordt Gekookt„

kropsla43Traditioneel gebruiken we sla vooral in salades en associëren we dit niet onmiddellijk met soep. Toch is het mogelijk hier een heerlijke soep mee te bereiden, welke zeker niet zal misstaan op je feestjes en die je gasten aangenaam zal verrassen. Sla, die volledig tot zijn recht komt in deze eenvoudige zomersoep, heeft een verrassend lekkere smaak als ze wordt gekookt. Deze slasoep heeft in Frankrijk de prachtige naam ‘Potage du Père Tranquille’. Volgens het kookboek ‘French Provincial Cooking’ van Elizabeth David is deze traditioneel Franse soep niet alleen uniek door zijn heerlijke smaak, maar vooral door zijn naam, die verwijst naar de veronderstelde slaapverwekkende of kalmerende effecten van sla. Ik heb geen idee of dit waar is of niet. Ik ben alleszins nog nooit slaperig geworden door het eten van sla. Of is het misschien vernoemd naar een ietwat mysterieuze ‘te’ rustige monnik? Het is zeker de moeite om te maken, en vooral handig voor diegene die zoveel sla in de tuin hebben staan en ze niet meer kunnen verwerken in salades.

Voorgerecht4 personenBelgiëWarmZomer

Benodigdheden

  • Sjalotjes – 2 st (gesnipperd)
  • Preiwit – 2 st (in ringen)
  • Aardappelen – 2 st (in blokjes – zie tip 1)
  • Kropsla – 2 st
  • Groentebouillon – 1,5 l (zie tip 2)
  • Olijfolie
  • Room – 1 dl
  • Kervel – 1 el (vers, fijngehakt of diepvries)
  • Peterselie – 1 el (vers, fijngehakt)
  • Nootmuskaat (versgeraspt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Keukengerei
Groentemes;
Soeppan;
Snijplank (groen);
Staafmixer;
Bolzeef (optioneel);
Roerlepel
of pollepel

Bereiding

  • Verwijder de lelijkste blaadjes van de kroppen sla. Snij de kroppen in twee, verwijder de harde kern en hak verder grof in reepjes. Was de sla.
  • Verhit de olie in een soeppan en fruit hierin de sjalotjes en preiwit glazig (zie tip 3).
  • Voeg de sla toe en stoof even mee (laten slinken, niet bruin laten bakken).
  • Voeg de aardappelen en bouillon toe, breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken, zonder deksel.
  • Haal van het vuur, mix de soep met een staafmixer en zeef eventueel.
  • Voeg de room toe aan de soep en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Roer tot slotte de kervel (zie tip 4) en peterselie door de soep en warm alles nog even op. Niet meer laten koken!

Serveren

  • Serveer warm.
  • Leg eventueel op elk bord bovenop de soep wat versnipperde sla of een slablaadje van het hart van een kropsla (het binnenste gedeelte).

Tips

  1. De aardappelen dienen als bindmiddel, je kan deze vervangen door een warme roux of door op het einde van bereiding de soep in te dikken met een koude roux of sausbinder.
  2. Men kan dit ook klaarmaken met kippenbouillon, maar dan is het niet vegetarisch. Men kan ook een mengeling nemen van bouillon en melk (half-half of 2/3-1/3), als je de soep nog iets romiger wilt.
  3. Als je de smaak van de soep nog wilt versterken, kan je er nog wat licht gebakken spekblokjes aan toevoegen, die je later al dan niet mee mixt en zeeft. Men kan er ook wat frisheid inbrengen door er een scheutje droge witte wijn, Noilly Prat of sherry onder te mengen.
  4. Variatie op room en kervel: vervang door een romig kruidenkaasje (bv Boursin – 150gr).

Variaties

Slasoep met garnalen
vervang de groentebouillon door visbouillon, de kervel door dille en voeg er op het laatste moment nog wat tomatenblokjes bij en natuurlijk verse grijze garnalen
Slasoep met pancetta
bak de pancetta gedurende 15 minuten in een op 175°C voorverwarmde oven of tot ze knapperig zijn
Slasoep met croutons
bak stukjes brood tot ze knapperig zijn

iNFOeDGE

Meer info over
French Provincial Cooking
door Elizabeth David (bol.com)

Ook Interessant

Kervel43
Kervelsoep Met Balletjes
geraspte-kokosnoten43
Tom Kha Kai
Basilicum43
Soupe Au Pistou
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s