Frappé – Heerlijke IJskoude Griekse Koffie

“Lekkere Koele Verfrissing Op Een Zwoele Warme Zomerdag„

oploskoffie43Frappé (Grieks: φραπέ, wat ‘geslagen’ betekend en uitgesproken als frah-peh) is een heerlijk Grieks koffiedrankje gemaakt van oploskoffie, schuimig opgeklopt en koud gedronken. Voor koffieliefhebbers een lekkere koele verfrissing op een zwoele warme zomerdag.
De oorsprong van de frappé ligt in de Internationale Beurs van Thessaloniki in 1957 (Thessaloniki/Griekenland). Het bedrijf Nestlé demonstreerde een nieuw kinderdrankje, een chocolademelkpoeder dat kon worden bereid door melk toe te voegen en één en ander in een shaker te schudden. Een medewerker van het bedrijf, Dimitrios Vakondios (Grieks: Δημήτριος Βακόνδιος), zocht naar een manier om in de pauze oploskoffie te maken, maar kon geen warm water vinden. Dus besloot hij koud water en de shaker te gebruiken en maakte zo de eerste frappé, dat in de loop van de afgelopen vijftig jaar uitgroeide tot de nationale drank van Griekenland, onder andere door de marketing van Nestlé.

KlassiekKoude dranken1 persoonGriekenlandKoudZomer

Benodigdheden

  • Oploskoffie/instant koffie – 2 tl (zie tip 1)
  • Water (ijskoud)
  • Griessuiker of zoetstof (zie tip 2)
  • Melk, room of koffiemelk (ijskoud – optioneel)
  • IJsblokjes – 3 à 4 st (of geschaafd of gebroken ijs)

Bereiding:
Keukengerei
Mengbeker;
Staafmixer;
Longdrinkglas of hoog
recht bierglas

Bereiding

  • Doe oploskoffie (smaak naar keuze) en al dan niet suiker of zoetstof (de hoeveelheid suiker naar eigen smaak – zie tip 3) in een mengbeker.
  • Voeg een flinke scheut koud water toe (1/3 à 1/4 van een hoog glas), zet een staafmixer in het koffiemengels en klop het op tot er een dik stevig schuim ontstaat (men kan dit ook in een shaker schuimig schudden: wel krachtig schudden).
  • Doe wat ijs in een hoog recht glas (longdrinkglas, hoog recht bierglas met ribbels of fluitje) en giet er het koffiemengsel, met schuim, over (zie tip 4).
  • Vul het glas verder aan met koud water en men heeft een frappé (het is de bedoeling dat er een flinke schuimlaag op de frappé zit).
  • Schenk er eventueel een scheutje melk, room of koffiemelk bij (als je natuurlijk graag melk in je koffie hebt en naar eigen smaak – zie tip 5).

Serveren

  • Serveer met een rietje en, onmisbaar, een glas water ernaast.

Tips

  1. Gebruik het liefst Nescafe om een Frappé te bereiden: er zijn verschillende soorten in dit merk en de keuze is volgens eigen voorkeur.
    • Vroeger zou ik er een benaming bijzetten, maar tegenwoordig past men de benaming en receptuur zo snel aan dat het moeilijk bij te houden is. Eentje dat bovenop de lijst stond is Nescafe Cafe Supreme, maar dat werd verandert in Nescafe Cafe Creme en blijkbaar enkel te verkrijgen in Nederland en niet in België.
    • Ga steeds voor zwarte oploskoffie en neem dus niet hun voorgekauwde kant-en-klare Frappés, maar stel je Frappé zelf samen volgens voorkeur smaak.
  2. Suiker kan vervangen worden door vanillesuiker.
  3. In Griekenland heeft men drie versies van zoetigheid: zoet tot zeer zoet (2 tl of meer suiker) noemt men ‘glukos’, medium zoet is ‘metrios’ (1 tl suiker), 1 tl suiker en melk is ‘metrio me gala’ en zonder suiker en dus bittere koffie spreekt men van ‘sketos’.
  4. Men kan ook eerst koffielikeur (zoals Kahlua) over het geschaafd ijs schenken, vooraleer men het koffiemengsel erover giet, maar dan heeft men geen klassieke frappé.
  5. Desgewenst kan men een bol vanille- of koffie-ijs in de frappé doen.

iNFOeDGE

Meer info over
Frappé: Wiki/NL, Wiki/EN of Wiki/Grieks
Nescafé: Officiële site NL of Officiële site BE
Internationale vakbeurs van Thessaloniki: Wiki/EN of Wiki/Grieks
Helexpo (Officiële website van organisator vakbeurs)

Ook Interessant

koffieglas43
IJskoffie
hoge-koffieglazen43
Café Glacé
coffee-glas43
Café Liégeois
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s