Paprikasaus – Op Zijn Hongaars

“Internationaal Populair Bijgerecht„

Rode paprika43Paprikasaus bestaat voornamelijk uit paprika, paprikapoeder, wijn, kippenbouillon en room. Paprikapoeder is een kruid met een opvallend felle rode kleur, gemaakt van gemalen paprika en pepers. Het wordt voornamelijk geproduceerd in Hongarije en Spanje en is verkrijgbaar in zoete en hete variëteiten. Paprika en paprikapoeder zijn veel voorkomende ingrediënten in vele Hongaarse gerechten. Dit recept is een smaakvolle basissaus die kan worden geserveerd bij varkensvlees, gevogelte en veel andere gerechten. Deze Hongaarse paprikasaus is niet alleen een populaire Europese bijgerecht, maar is zelfs populair in de hele internationale keuken.

KlassiekSauzen4 personenHongarijeWarm

Benodigdheden

  • Paprika – 3st
  • Paprikapoeder – 2 tl (milde of scherpe: aan jou de keuze)
  • Olijfolie
  • Sjalotje – 1 st (fijngesnipperd)
  • Bouillon – 3 dl
  • Droge witte wijn of droge sherry – 2 dl
  • Room – 2 dl
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Keukengerei Plastic zak; Groentemes; Snijplank (groen); Mengkom; Staafmixer; Bolzeef; Steelpan; Garde

Bereiding

  • Paprika’s in zijn geheel roosteren (zie tip 1):
    • Onder de grill van de oven: leg de paprika’s op een rooster onder de hete grill van de oven en dit totdat ze zwartgeblakerd zijn (duurt 15 – 20 minuten). De paprika’s regelmatig keren.
    • Men kan dit ook op de barbecue.
    • Of aan een vork geprikt boven een gasvlam (deze manier gaat iets vlugger dan onder de grill of barbecue, maar niet iedereen heeft een gasfornuis).
  • Haal de paprika’s na het roosteren uit de oven (of van de barbecue of gasvlam) en laat ze in een plastic zak afkoelen.
  • Ontvel de paprika’s (desnoods in een kommetje water of onder stromend water), snij ze in lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten.
  • Doe paprika’s in een kommetje, mix met een staafmixer (zie tip 2) en passeer de paprikapuree daarna door een zeef.
  • Het overgebleven in de zeef werpt men weg en de opgevangen paprikapuree doet men in een steelpan, waar men eerst het sjalotje heeft in gefruit in wat olijfolie.
  • Voeg de bouillon (zie tip 3) en wijn toe en laat tot de helft inkoken.
  • Vervolgens de room (zie tip 4) erdoor mengen en verder inkoken tot gewenste sausdikte of indikken met een sausbinder.
  • Breng de saus op smaak met peper en zout.

Serveren

  • Serveer warm.
  • Een lekker sausje voor bij vis of vlees.

Tips

  1. Heeft men geen zin om te roosteren of is het iets teveel gedoe:
    • Dan kan men ze ook koken in licht gezouten water. Hiervoor snijd men de paprika’s eerst in vier en verwijdert men de zaadlijsten. Na het koken hoeft men ze niet te ontvellen, want na het mixen, word het toch door een zeef gepasseerd.
    • Een derde manier is de paprika’s schillen met een dunschiller, ze daarna zacht stoven in wat olijfolie, mixen en passeren door een zeef.
    • Of neem geroosterde paprika’s uit een pot.
  2. Wilt u het iets pittiger, voeg dan een chilipepertje (ontpit) bij de paprika’s en mix deze mee.
  3. Wanneer men dit serveert bij vis, gebruikt men visfumet. Bij vlees de gepaste bouillon of fond gebruiken, bv bij rundvlees runderbouillon nemen.
  4. Men kan, wanneer de room wordt toegevoegd, er ook nog een scheutje Noilly Prat (Franse vermouth), witte of rode porto bij doen.

Variaties

Brochette van scampi met paprikasaus en saffraanrijst Eendenborstfilet met paprikasaus, broccoli en tagliatelle Kalkoenschnitzels met paprikasaus, sla en gebakken aardappeltjes Gebakken kabeljauw met paprikasaus en gekookte aardappelen Gehaktballetjes in paprikasaus, komkommersalade en rijst of pasta Tongrolletjes in paprikasaus en rijst Gegrilde zalm met papriksaus, gestoofde venkel en aardappelpuree Biefstuk met paprikasaus, gebakken champignons en frietjes Rosbief met paprikasaus, sperzieboontjes en basmatirijst Provencaalse burger met paprikasaus, gemengde sla en frietjes Burger met paprikasaus en preipuree

Ook Interessant

Ratatouille-43 Ratatouille Herbes_de_Provence43 Provençaalse Saus Pruimtomaten43 Tomatensaus white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s