Mojito – Waanzinnigggg Lekker

“Niets Lekkerder Dan Een IJskoude Mojito Op Een Zonnige Zomerdag: Muy Bueno!„

yerba-buena43Mojito was één van de favoriete cocktails van schrijver Ernest Hemingway. Hij stond erom bekend dol te zijn op deze cocktail en zou er massaal veel gedronken hebben en dit in ‘La Bodeguita del medio‘, een bar in Havana (Cuba).
De Mojito is de nationale drank van Cuba bestaande uit rum, limoen, munt, rietsuiker en veel ijs verder aangevuld met water. De kwaliteit van de ingrediënten is heel belangrijk bij het bereiden van deze stijlvolle, overheerlijke cocktail. Onderstaand recept is een aanduiding, maar om de perfecte Mojito te maken zal je zelf moeten gaan experimenteren met de ingrediënten en de hoeveelheden daarvan, want smaken verschillen: de één wilt meer of minder munt, limoen, rum… Ook is er verschil in kwaliteiten en grootte van de limoen en munt. Aan de slag, maar natuurlijk niet teveel achter elkaar experimenteren, al is het nog zo lekker. Oh ja, voordat je begint, zorg ervoor dat alle ingrediënten en glas goed gekoeld zijn. Er is niets dat lekkerder is dan een ijskoude Mojito en liefst op een zeer zonnige warme dag (maar ja daar heb je zelf geen vat op, tenzij je erop wilt wachten).

Klassiek Cocktail1 persoonCubaKoudZomer

Benodigdheden

  • Rum – 5 cl (witte lichte rum)
  • Pepermunt “Yerba buena” – 10 à 12 blaadjes
    (verse – zie tip 1)
  • Limoen – ½ st (in vier partjes gesneden)
  • Crushed ice (geschaafd of gemalen ijs)
  • Rietsuiker, witte of suikersiroop – 1 tl (zie tip 2)
  • Plat of bruisend water (ijskoud)
  • Pepermunt “Yerba buena” – 1 vers takje

Bereiding:
Keukengerei
Longdrink of whiskyglas;
Stamper, muddler of vijzel;
Roerlepel

Bereiding

  • Neem een gekoeld longdrink of groot whiskyglas en doe er de partjes limoen (zie tip 3) en de rietsuiker in.
  • De partjes kneuzen/aanstampen met een stamper, muddler of vijzel (zolang je de limoen ermee kunt kneuzen en de stamper geen smaak opneemt of afgeeft), zodat het sap zichtbaar vrijkomt.
    • Geen stamper: met de bolle kant van een lepel, lukt het ook wel.
    • Het stampen zorgt ervoor dat de sappen en smaken vrijkomen en zich vermengen met de suiker.
  • Voeg er de muntblaadjes aan toe en het geheel nog even kneuzen, zodat de smaak van de blaadjes beter vrijkomen: zeker de blaadjes niet te hard aanstampen, niet over-kneuzen.
  • Het glas opvullen met crushed ice.
  • Overgiet met de rum en roer het geheel al even op.
  • Vul het glas verder aan met bruiswater (zoals Spa rood) of mineraalwater (zoals Spa blauw).

Serveren

  • Werk af met een takje munt waarvan je de blaadjes lichtjes tussen je vingers gekneusd hebt.
  • Serveer de cocktail met een kort rietje (dient niet alleen om te drinken, maar ook om de cocktail nog te kunnen mengen).
  • Er bestaan veel variaties van Mojito: zie Variaties.

Tips

  1. Yerba buena (soms ook Hierba buena geschreven) is een lichtere variëteit van munt. Vindt men deze niet, neem dan de gewoon munttakjes.
  2. Geen rietsuiker: rietsuikersiroop of fijn kristalsuiker doet ook de truc. Zolang het maar geen bruine suiker is, want dit geeft de cocktail een onsmakelijke kleur.
  3. De limoen eerst grondig wassen en ze met de handpalm op tafel heen en weer rollen om de sappen los te maken.

Variaties

Classic Mojito
zie bovenstaand recept
Authentic Cuban Mojito
zie bovenstaand recept, maar gebruik Havana Club white rum.
Original Bacardi Mojito
zie bovenstaand recept, maar gebruik witte Bacardi rum.
Luxury Mojito of Mojito Royal
zie bovenstaand recept, maar vervang water door mousserende wijn (zoals Champagne, Cava, ..)
Raspberry Mojito
zie bovenstaand recept, maar voeg nog 8 frambozen bij de citroenpartjes en stamp alles aan. Werk verder af zoals bovenstaand recept. Eventueel nog een scheutje frambozen siroop toevoegen (gebruik dan minder of geen suiker).
Strawberry Mojito of Mojito Venezolano
zie bovenstaand recept, maar voeg nog 3 aardbeien bij de citroenpartjes en stamp alles aan. Werk verder af zoals bovenstaand recept. Eventueel nog een scheutje aardbeien siroop toevoegen (gebruik dan minder of geen suiker).
Dirty Mojito
zie bovenstaand recept, maar gebruik Gold of Spiced Rum en bruine rietsuiker, in plaats van witte rum en witte rietsuiker.
Cachaca Mojito
zie bovenstaand recept, maar gebruik Cachaça (een Braziliaanse rum).
Orange Mojito
zie bovenstaand recept, maar vervang het bruiswater door vers geperst sinaasappelsap.
Mexican Mojito
zie bovenstaand recept, maar vervang rum door tequila.
Italian Mojito
zie bovenstaand recept, maar vervang rum door Campari en bruiswater door Sprite of Canada Dry.
English Mojito
zie bovenstaand recept, maar vervang rum door Gin en bruiswater door Sprite of Canada Dry.
Greek Mojito, Sake Mojito, Kiwi Mojito, Blueberry Mojito, Watermelon Mojito, Passionfruit Mojito en veel, veel meer …

Music

Bacardi Mojito Advertise
Mojito song
by Robert Abigail
Mojito song
by Robert Abigail

iNFOeDGE

Meer info over
Ernest Hemingway: Wiki/NL of Wiki/EN
Bodeguita del medio (Wiki/EN)

Ook Interessant

tumbler-glas43
Caipirinha
margaritaglas43
Margarita
tropical43
More Tropical Cocktails
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

4 thoughts on “Mojito – Waanzinnigggg Lekker

  1. Mojito klinkt goed in mijn horen!
    maar waarom niet CACHAçA gebruiken,
    ik heb ze al een paar keren geprobeerd
    met CACHAçA 61 en ik vond dat je daar
    van kunt blijven drinken! tenslotte
    cachaça is zuiver destilaat van sappen
    van suiker riet, de moeite om het eens
    te proberen, SMAKELIJK!

  2. Als je CACHAçA gebruikt, dan heb je (bijna) een caipirina gemaakt. Dat is een braziliaanse cocktail, die sterk lijkt op de mojito (maar zonder munt).

    Patrick

    • Inderdaad Patrick! als jij papier gebruikt voor wat jij wilt!
      komt het toch van een boom, de ene zal beter papier
      zijn dan een ander, waarom? Cachaça is van suiker riet sappen gedestileerd
      voor de bekende mojito´s ook maar van wat overschiet van de plant!
      Dus wat heb jij vandaag geleerd!
      1…
      2…
      3…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s