Bruschetta – Broodje Geroosterd

“Zo Lekker, Zo Eenvoudig, Zoveel Mogelijkheden„

sneetjes brood43Bruschetta, of geroosterd broodje, is een traditionele Italiaanse antipasta. Was vroeger de arm-boer-eten, maar is nu uitgegroeid tot een voorafje, een hapje, een tussendoortje, een snelle starter. Men noemt het ook wel fettunta of panunto. De basis bestaat uit een gegrild broodje, ingesmeerd met knoflook en besprenkeld met olijfolie extra vierge (van uitstekende kwaliteit), zout en peper. Vanaf hier kan men het broodje eindeloos variëren (zie Variaties): dit recept is met toevoeging van tomaat.

KlassiekHapjes4 personenItaliëKoud en Warm

Benodigdheden

  • Brood – 4 sneetjes (2 cm dik en liefst een dag oud – zie tip 1)
  • Roma – of vleestomaten – 4 st (verse, rijp en in schijfjes)
  • Knoflook – 1 teentje
  • Basilicum (verse, grofgehakt – zie tip 2)
  • Olijfolie (extra vierge)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Bereiding:
Keukengerei

Bereiding

  • Leg de sneetjes brood op een rooster in het midden van een op 180°C voorverwarmde oven en laat in 10 minuten goudgeel en knapperig roosteren.
  • Haal de geroosterde broodjes uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
  • Wrijf één kant van het brood in, met het gepelde en doormidden gesneden knoflookteentje.
  • Leg er de schijfjes tomaat op (zie tip 3) en bestrooi met de basilicum.

Serveren

  • Breng de sneetjes brood op smaak met peper en zout en besprenkel met wat olijfolie van kwaliteit (zie tip 4).

Tips

  1. Sneetjes brood van bv ciabatta of stokbrood of van een rustiek rond brood (sneetjes in twee of vier snijden, als deze wat groot uitvallen voor een hapje).
  2. Variatie op basilicum: men kan ook verse/gedroogde Oregano of Italiaanse kruiden nemen.
  3. Men kan de geroosterde broodjes eerst insmeren met rode of groene pesto, alvorens er de tomaten en de rest op te leggen.
  4. Men kan er eventueel (opgepast want de tomaten hebben op zich al een zure smaak) wat balsamicoazijn over druppelen.

Drankadvies

  • Soave DOC Wit, Vernaccia di San Gimignano DOCG Wit

Variaties

Bruschetta met tomaat, basilicum, mozzarella
rooster het broodje, leg er een schijfje tomaat op, bestrooi met basilicum en leg hierop een plakje mozzarella, zet even onder de grill zodat de kaas smeuïg zacht wordt
Bruschetta met Caviar d’Aubergines
Bruschetta met kruidenkaas, bieslook, gerookte zalm en citroen
Bruschetta met parmaham en tomaat
Bruschetta met gegrilde courgette, rode paprika en basilicum
Bruschetta met kaas, gerookte ham en verse tijm
Bruschetta met gorgonzola, parmaham en zongedroogde tomaten
Bruschetta alla Caprese
(met mozzarellaplakjes/blokjes, zongedroogde tomaten en zwarte olijven)
Bruschetta met olivada (olijventapenade)
200 gr zwarte olijven, 2 el kappertjes, teentje knoflook, flinke scheut olijfolie, zeezout en versgemalen peper: doe alle ingrediënten in de keukenmachine en maakt het fijn. Het is het lekkerst als het niet al te fijn is. Voeg eventueel nog wat olie toe om het smeuïger te maken. Verder op smaak brengen met peper en zout.
Bruschetta

Ook Interessant

ciabatta43
Ciabatta Met Gegrilde Groenten
Pico de Gallo43
Pico de Gallo
avocado43
Guacamole
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s