Chocolademelk – Met Cacaopoeder

“Begin Steeds Met Ongesuikerde Cacaopoeder En Bepaal Zelf De Zoetheid„

Cacaopoeder43Er is niets lekkerder dan zelfgemaakte hete chocolademelk, zeker als het buiten koud, mistig en vochtig is. Eerst een warme douche nemen, vervolgens chocolademelk maken (desnoods door je partner), je neer ploffen in de zetel met een deken rond je gedraaid en kijken naar een lievelingsfilm met een heerlijk tasje zelfgemaakte chocolademelk: hmmmmmm. Het leven kan toch mooi en eenvoudig zijn!
Gebruik steeds bittere ongesuikerde cacaopoeder, waar je zelf suiker aan toevoegt. Dit resulteert steeds in overheerlijke chocolademelk. Je kan natuurlijk ook vertrekken van een blok pure chocolade!
Het grootste probleem van de meeste samengestelde cacaopoeders en chocomelkdrankjes, is dat ze veel te zoet zijn! En dus zowel voor groot als klein niet echt gezonde drankjes zijn.
Dit is een eenvoudig recept om zelf een lekkere hete chocolademelk te maken.

KlassiekWarme dranken4 à 6 personenBelgiëWarmHerfstWinter

Benodigdheden

  • Melk, volle – 1 L
  • Slagroom – 2 dl (minstens 30% vetgehalte)
  • CACAOMENGSEL
  • Cacaopoeder, 100% – 1 deel (geen Nesquik – zie tip 1 en 2)
  • Kristal- of griessuiker – 2 delen (bepaal zelf de hoeveelheid suiker)

Bereiding: 5m
Keukengerei
Bolzeef;
Drie mengkommen;
Bewaardoos;
Kookpot of
steelpan;
Garde;
Vier koppen
of mokken

Bereiding

  • Cacaomengsel: zeef de cacao en meng het goed met de suiker (zie tip 3). Bewaar het basismengsel in een goed afgesloten doos: altijd klaar voor gebruik.
  • Meng 4 à 5 volle el (75 à 100gr) cacaomengsel met een kopje koude melk tot een gladde massa, zonder klonters.
  • Breng de resterende melk in een kookpot of steelpan bijna aan de kook en klop er dan de gladde massa door.
  • Laat, op een laag vuurtje, twee minuten sudderen (tegen het koken aan) om het aroma beter te laten uitkomen.
  • Sla de slagroom stijf in een vetvrije kom.

Serveren

  • Schenk de chocolademelk in hittebestendige koppen of mokken en garneer met een flinke toef opgeklopte slagroom en/of wat marshmallows. Strooi er eventueel nog wat cacaopoeder over.

Tips

  1. Het merk van cacaopoeder bepaalt de smaak van de fudge. Zoals er enorme smaakverschillen zijn in koffie of pils, zijn er enorme smaakverschillen in cacaopoeder. Bekende merken cacaopoeder: Blooker, Droste, Van Houten, Kwatta, Fairtrade, Callebaut … Koop steeds 100 procent cacaopoeder om de lekkerste en gezondste chocomelk te maken. Dan kan je zelf de hoeveelheid suiker en dus de zoetheid van de chocomelk bepalen: 1 koffielepel cacaopoeder en 2 koffielepels suiker in een kopje is in verhouding nog altijd minder zoet dan als je Nesquik en co zou gebruiken.
  2. Het cacaopoeder kan men vervangen door pure bittere (minimum 70% cacao) chocoladerepen of blokken: 1 liter melk, 200 gr chocolade en +/- 50 gr suiker (hoeveelheid suiker volgens eigen voorkeur).
  3. Wil je het bitterder en dus minder zoet, neem dan 1 deel van elk.

iNFOeDGE

Meer info over
Droste (Officiële site/NL)
Kwatta (Officiële site/NL)
Van Houten (Officiële site/NL)
Callebaut (Officiële site/NL)

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s