Pannenkoeken – Flensjes

“Heerlijke Pannenkoeken In Een Handomdraai„

bloem43Een pannenkoek of flensje is een gerecht dat wordt gemaakt van bloem, ei en melk met een klein beetje zout.
Flensjes zijn dunne pannenkoeken, hoe dunner hoe beter! Pannenkoeken of pannekoeken zijn dikker (kunnen zelfs erg dik, groot en/of gevuld zijn – zie tip 1). Verder heeft men nog de poffertjes, een bepaald soort zeer kleine pannenkoekjes. Voor flensjes gebruikt men gewone bloem, voor pannenkoeken zelfrijzende bloem of gewone bloem met bakpoeder, wat dikkere maar luchtigere pannenkoeken oplevert. De pannenkoek wordt vaak opgerold of opgeplooid gegeten met zoete of hartige vulling. Men kan ze zowel warm als koud eten.
Pannenkoeken maken is eenvoudig, het vereist slechts drie dingen … te weten: een goede pan, dit basisrecept en … een aantal keer oefenen. Veel plezier en succes! Dit recept is om pannenkoeken te maken.

KlassiekDessert4 personenWarm

Benodigdheden

  • Zelfrijzende bloem – 250 gr (zie tip 2)
  • Vanillesuiker – 2 zakjes
  • Eieren – 3 st (kraakvers)
  • Melk – 6 dl
  • Zeezout – een snufje
  • Olie of gesmolten boter – 2 el
  • Bakboter

Keukengerei
Bolzeef;
Twee mengkom;
Garde;
Pannenkoekenpan;
Pollepel;
Pannenkoekmes

Bereiding

  • De bloem in een ruime kom zeven, voeg vanillesuiker (zie tip 3 en 4) en zout toe.
  • Klop in een andere kom de eieren los en roer er de helft melk door.
  • Giet geleidelijk beetje bij beetje het ei-melkmengsel door de bloem terwijl je met een garde/klopper het geheel goed oproert/opklopt (dit zorgt ervoor dat er een beslag zonder klontertjes ontstaat – zie tip 5).
  • Meng alles tot je een stevig beslag bekomt.
  • Als alle klontertjes eruit zijn, de rest van de melk en de olie of gesmolten boter eronder roeren tot een dun effen beslag.
  • Laat het beslag vervolgens 20 à 30 minuten rusten (als men kan wachten natuurlijk).
  • Smelt een klontje boter (zie tip 6) in een pannenkoekenpan (zorg dat de olie of boter in de pan goed heet is – zie tip 7 en 8 ) en laat het over de hele bodem van de pan uitvloeien.
  • Neem de pan van het vuur terwijl je een pollepel beslag in de pan giet.
  • Laat het beslag gelijkmatig uitlopen door de pan ietsje schuin te houden en natuurlijk met een draaiende beweging van de pan. Hierdoor verdeelt het beslag zich over de bodem (zie tip 9): zorg ervoor dat de pannenkoek overal even dik is. Als je dit voor de eerste keer doet, zal dit misschien niet zo goed lukken en komen er een paar in de afvalbak, maar oefening baart kunst!
  • Bak de pannenkoek op niet te hoog vuur aan de onderkant lichtbruin, keer om met een pannenkoekmes als de bovenkant gestold is en bak de andere kant ook lichtbruin (zie tip 10). De kunst van pannenkoeken bakken zit in het afstellen van de hittebron. De onderkant van de pannenkoek moet lichtbruin zijn op het moment dat de bovenkant net gestold is.
  • Laat de pannenkoek uit de pan glijden op een bord en houd warm.
  • Bak de rest net zo. Als men wat handiger wordt in het bakken van pannenkoeken, kan met dit zelfs met twee pannen tegelijk (oefening baart kunst, zoals ze zeggen).

Serveren

  • Dien op met suiker, boter, honing, confituur, chocoladestroop, siroop, ijs, kandijsiroop….
  • Of met vulling bestaande uit: bosbessen, bananen, gestoofde appelen,…

Tips

  1. De Amerikaanse pannenkoeken zijn ultra dikke die minimum een halve cm dik zijn. Zeer lekker met gesmolten boter en/of maple syrup!
  2. Zelfrijzende bloem of zelfrijzend bakmeel is gewone bloem, dat vermengd is met bakpoeder in een juiste verhouding (bakpoeder zorgt ervoor dat je deeg gaat rijzen). Volgende merken hebben zelfrijzende bloem: Anco, Imperial, Soubry, Aveve.
    • Je kan natuurlijk zelfrijzende bloem ook heel makkelijk zelf mengen. De verhoudingen staan op de zakjes bakpoeder (met één zakje bakpoeder van Dr. Oetker bijvoorbeeld kan je 500 gram bloem zelfrijzend maken).
  3. Dit is een recept van zoete pannenkoeken welke worden gebruikt voor zoet ontbijt of nagerechten. Wilt men het verwerken in hartige gerechten laat dan de vanillesuiker weg.
  4. Is het iets te ‘vanille’ voor jou, neem dan 1 zakje vanillesuiker of laat het gewoon weg.
  5. Klontertjes in het beslag: het is bij het maken van beslag altijd erg belangrijk dat je eerst de helft van de vloeistof toevoegt. Het beslag is dan in eerste instantie wat dikker, maar je kunt de klontertjes er dan goed uitroeren/uitkloppen. Pas daarna voeg je de andere helft van de vloeistof toe. Het is niet erg als er nog enkele klontertjes in het beslag blijven: na het bakken zijn ze meestal verdwenen.
  6. Men kan ook een grotere klont boter laten smelten in de pan, dan de gesmolten boter in een kopje doen en telkens men een pannenkoek gaat bakken wat van deze gesmolten boter (uit het kopje) in de pan gieten, over de hele bodem van de pan laten uitvloeien en het teveel aan boter terug in het kopje gieten. Deze manier werkt sneller en is eenvoudiger, zeker wanneer men veel pannenkoeken moet bakken.
  7. Als je in boter bakt, moet je oppassen, want boter verbrandt nogal snel. Als dit het geval is, kan je eens proberen te bakken in olie, dat geeft een prachtige kleur aan pannenkoeken. Als je toch liever in boter wilt bakken, doe het met een mengeling van de helft boter en de helft olie, hierdoor verbrandt de boter minder snel.
  8. Als je pannenkoeken nogal vet aanvoelen en smaken, is dit waarschijnlijk omdat je de boter of olie niet heet genoeg laat worden. Als je dan het beslag in de pan giet, schroeit het niet meteen dicht (wat het zou moeten doen) en heeft de boter of olie de kans zich te mengen met het beslag.
  9. Mocht het gelijkmatig uitlopen nog niet goed lukken, doe dan een scheutje extra melk bij het beslag. Het beslag is in dat geval iets dunner en loopt beter uit over de bodem.
  10. Sommigen maken een kunst van het omdraaien van een pannenkoek en werpen de pannenkoek vanuit de pan omhoog om hem weer omgedraaid in de pan terug te vangen: dit is al iets voor de meer ervaren pannenkoekbakkers.

Variaties

Appelpannenkoeken
Bak dikke appelschijfjes zacht en mooi bruin en giet er het pannenkoekenbeslag over. Bak aan beide zijden, voeg er dan een klontje en een lepel suiker aan toe, flambeer met wat Calvados en laat lichtjes karameliseren.
Boekweitpannenkoeken
Half om half: helft zelfrijzende bloem en helft boekweitmeel

iNFOeDGE

Meer info over:
Pannenkoeken (Wiki/NL)

Ook Interessant

appels-43
Pannenkoeken Met Gekarameliseerde Appels En Calvados
butternut43
Pompoen pannenkoeken
Two Poor Knights of Windsor43
The Poor Knights Of Windsor
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

One thought on “Pannenkoeken – Flensjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s