Pompoensoep – De Lekkerste En Met Pit

“De Lekkerste Pompoensoep Met Pit Die Er Bestaat!„

butternut43Pompoensoep is een perfecte winterse smaakmaker en zeer geliefd tijdens Halloween. In dit recept wordt voor de Butternut pompoen gekozen. Butternut, de meest gewaarde winterpompoen, is een smaakvolle pompoensoort die de vorm van een peer of pindapeul heeft (wordt ook wel fles- of peerpompoen genoemd). De kleur van de schil is zalmkleurig tot beige en het vruchtvlees heeft een gele tint. Het rijk oranje romig vruchtvlees dat op z ‘n zoetst is als het volledig rijp is, heeft een zoete, nootachtige smaak.
Het voordeel van deze pompoen is dat hij niet te groot is. Butternut pompoen is net als andere pompoen soorten voor diverse gerechten te gebruiken. De vruchtvlees kan worden geroosterd, gestoofd, gepureerd, … Het kan verwerkt worden in soepen, brood, curry’s, pannenkoeken, muffins, salades en veel meer.

KlassiekVoorgerecht4 personenWarmHerfst

Benodigdheden

  • Pompoen – ± 1 kg (liefst Butternut: de fles- of peerpompoen)
  • Uien – 2 st (grof gesnipperd; of 4 pijpajuin, in ringetjes)
  • Knoflook – 1 à 2 teentjes (gesnipperd – optioneel)
  • Bleekselder – 2 stengels (in schijfjes)
  • Preiwit – 2 st (in schijfjes)
  • Wortelen – 2 st (in plakjes)
  • Tijm – 2 verse takjes
  • Laurier – 1 blaadje
  • Currypoeder – 2 tl (milde – zie tip 1)
  • Room of melk – 1,5 dl
  • Groentebouillon – 1 ¼ L
    (of kippenbouillon, dan niet vegetarisch – zie tip 2)
  • Olijfolie
  • Peterselie en/of bieslook (fijngehakt)
  • Pompoenpitjes, geroosterd (en eventueel gepeld)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Bereiding:
Keukengerei
Groentemes;
Snijplank (groen);
Soeppan;
Staafmixer;
Bolzeef (optioneel);
Roerlepel

Bereiding

  • Snij de pompoen doormidden, verwijder de schil en de pitjes. De pitjes niet wegwerpen, want we gaan deze in de soep gebruiken: zie geroosterde pompoenpitten.
  • Snij de geschilde pompoen verder in blokjes (in totaal heeft men 750gr pompoenblokjes nodig).
  • De pitjes in een vergiet doen en afspoelen onder stromend water.
  • Verhit in een soeppan de olijfolie en stoof hierin de ui en knoflook glazig.
  • Voeg dan de selder, prei, wortelen en pompoenblokjes toe en stoof deze 5 minuten mee.
  • Currypoeder er ook aan toevoegen en even meebakken.
  • Blus met de bouillon, voeg laurier en tijm toe en breng aan de kook.
  • Zodra het kookt, vuur verminderen en de soep een half uurtje laten sudderen.
  • Laurier en tijm verwijderen en soep met een staafmixer pureren en eventueel zeven (zie tip 3).
  • Op smaak brengen met peper en zout, en eventueel citroensap.
  • Afmaken met room, het geheel goed oproeren (zie tip 4).

Serveren

  • Bestrooi met fijngehakte peterselie en/of bieslook, de geroosterde pompoenpitjes (zie tip 5) en eventueel broodkorstjes (al dan niet besprenkelt met wat olijfolie en geraspte Parmezaanse kaas en goudbruin gebakken in een pan).

Tips

  1. Variatie op currypoeder: kan weggelaten of vervangen worden door 2 el tomatenpuree.
  2. Ook lekker met 6 dl bouillon en 6 dl melk.
  3. Is de soep te dik (hoewel ze dik moet zijn), voeg er dan wat water/bouillon bij.
  4. De soep is ook lekker met 1 el Ketjap Manis (de zoete dus) welke men toevoegt op het einde.
  5. Variatie op pompoenpitjes: zie “Variaties”.

Variaties

Pompoensoep met geroosterde amandelschilfers
Pompoensoep met gedroogde ham of spekblokjes
(beide krokant gebakken)
Pompoensoep met plakjes zalm
(100gr gerookte zalm in kleine plakjes snijden en krokant bakken in een anti-aanbakpan)
Pompoensoep met grijze garnaaltjes

Ook Interessant

winterwortelen43
Crécysoep
ajuin43
Franse Uiensoep
Pastinaak43
Pastinaaksoep
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

One thought on “Pompoensoep – De Lekkerste En Met Pit

  1. Pompoensoep op z’n Thais.
    Sauteer wat knoflook en een verse ui onder in de pan, (niet verbranden) voeg wat bouillon toe en de gesneden pompoen. (Flessenpompoen). 2 stuks is meer dan voldoende voor vier personen.
    Deksel op de pan met wat aluminiumfolie afsluiten en laten sudderen.
    Alles gebruiken van de pompoen, dus ook de schil. De pitten roosteren met wat boter en donker bruine suiker.
    Als alles gepureerd is, een klein pakje cocosroom toevoegen en een gesnipperde Spaanse peper. Laat ook een stuk schil van een sinaasappel meetrekken. Geeft een extra smaaklaag aan de soep.Serveren met een klodder crème frase en daarop de geroosterde pitten. Maak af met verse koriander.
    Verse peper mag niet ontbreken. Peper uit de molen ruikt naar peper en Spaanse peper is alleen maar heet op de tong en verder praktisch geurloos.
    Mocht er veel overblijven van de meestal dikke soep, dan een blik tomatenblokjes toevoegen, wat tomatenpuree en Italiaanse kruiden.
    Heerlijk over de (verse) pasta.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s