Gekookte Eieren – Iedereen Kan Koken, Zelfs Een Ei

“Kookrecepten Voor Iedereen, Want Iedereen Kan Koken!„

eieren-43Om het beste resultaat te bekomen vertrek men steeds van verse eieren. Neem ook liefst een scharrelei in plaats van een ei van een batterijkip: de structuur van een scharrelei is veel steviger.

KlassiekBijgerecht4 personenBelgiëWarm of Koud

Benodigdheden

  • Eieren – 4 st (kraakvers, liefst scharrel- of vrije uitloopeieren, al dan niet bio)
  • Zeezout

Keukengerei
Kookpot;
Speld, naald of cocktailprikker;
Eet-, opschep- of pastalepel

Bereiding

  • Breng in een ruime kookpot voldoende water (de eieren moeten volledig onder staan) met wat zout aan de kook.
  • Prik, met een speld of een prikker, een gaatje in de bolle kant van de eieren (zie tip 1), dit om barsten tijdens het koken te voorkomen.
  • Leg, zodra het water kookt, voorzichtig met een lepel de eieren erin. Breng het water weer aan de kook.
  • Vanaf het moment dat het water weer begint te koken, begint de kooktijd van de eieren te lopen (zie tip 2 en 3).

Kooktijden

  • 02 à 03 minuten: -> Heel zacht gekookt (het eiwit is nog wat lopend)
  • 04 à 05 minuten: -> Zacht gekookt
  • 06 à 07 minuten: -> Half zacht gekookt (of is het half hard gekookt)
  • 08 à 10 minuten: -> Hard gekookt
  • Neem de eieren na het koken uit het kookwater en laat ze schrikken onder de stromend koud water. Door het schrikken wordt het kookproces onmiddellijk stopgezet en voorkom je een zwart randje rond het eigeel.

Serveren

  • Serveer het gekookt ei warm of koud.

Tips

  1. Neem de eieren een half uur voor het koken uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen: dit om barsten te voorkomen.
  2. Draai de eieren na 2 minuut koken om: op deze manier blijft het eigeel beter in het midden zitten.
  3. Eieren kunnen besmet zijn met salmonella, maar de kans is klein dat je een besmet ei treft. Wil je er zeker van zijn dat eventuele bacteriën gedood zijn, gebruik dan eieren die gaar zijn, zoals een hardgekookt ei.

iNFOeDGE

Meer info over
Scharreleieren (Wiki/NL)

Ook Interessant

Eigeel43
Gepocheerde Eieren
kogelbiefstuk43
Filet Américain
kogelbiefstuk43
Steak Tartaar
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

One thought on “Gekookte Eieren – Iedereen Kan Koken, Zelfs Een Ei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s