Gepocheerde Eieren – Niet Zo Moeilijk Als Het Lijkt

“De Beste Eieren Om Te Pocheren, Zijn De Meest Verse Eieren Die Je Kunt Vinden!„

eieren-43Voorwaarde voor een goed gepocheerd ei is het gebruik van verse eieren (hoogstens zes dagen oud), want alleen dan blijft het eiwit goed rond het eigeel zitten. Bij oudere eieren is het eiwit al te vloeibaar en loopt het uit. Neem ook liefst een boeren scharrelei in plaats van een ei van een batterijkip: de structuur van een scharrelei is veel steviger.

KlassiekBijgerecht4 personenWarm

Benodigdheden

  • Eieren – 4 st (kraakvers – zie tip 1)
  • Witte wijnazijn

Keukengerei
Steelpannetje;
Kopjes;
Roerlepel;
Schuimspaan;
Mengkom;
Officemes;
Keukenhanddoek

Bereiding

  • Neem een steelpan, dat werkt gemakkelijk. Doe er zoveel water in tot een rauw ei mooi onderstaat.
  • Giet nu een stevige scheut witte alcohol- of wijnazijn in het water. Geen zout (voor een perfect gepocheerd ei voegt u vooral geen zout toe aan het water, want zout hindert het stollen van het eiwit). De azijn zorgt er voor dat het eiwit onmiddellijk stolt in het hete water.
  • Breek de nodige eieren, maar hoogstens een viertal, in aparte kopjes. Het eigeel mag natuurlijk niet breken.
  • Zodra het water kookt, het vuur op een laag pitje zetten en het water tot net tegen de kook aan houden (laat het niet koken met grote bellen).
  • Roer dan even met een lepel in het water tot er zich een draaikolk vormt in het midden.
  • Stop een kopje met ei tot in het water en laat het ei in het midden, in dat draaikolkje glijden.
  • Geef weer een draaiende beweging aan het water en zo verder tot alle eieren in het water liggen. Snel werken is wel de boodschap.
  • Na ongeveer drie -maximum vier- minuten (zie tip 2) is het ei gaar genoeg. Het eigeel moet nog vloeibaar blijven.
  • Schep met een schuimspaan de eieren nu voorzichtig over, in een kom met koud water.
  • Nu kunnen er weer vier eieren gepocheerd worden. Enzoverder…
  • Na ongeveer drie keer pocheren moet het kookwater vervangen worden. Meer azijn toevoegen helpt zelfs niet meer.
  • Nu nog even de eitjes één voor één uit de kom met koud water halen en de overtollige sliertjes even weg snijden. Doe dit met een gewoon officemes terwijl het ei in de handpalm rust.
  • Nu de eieren weer in een andere kom met koud water leggen.
  • Zo kunnen ze zelfs enkele uren wachten tot verder gebruik.
  • Om ze op te dienen de eieren opwarmen in kokend gezouten water. Dit opwarmen mag zelfs een minuutje duren zonder dat het ei verder hard kookt.
  • De eieren uit het water nemen en laten uitlekken op een keukenhanddoek.

Serveren

  • Leg het gepocheerd ei op een bord (of op een gerecht, zie Variaties) en snij het open, zodat het eigeel er kan uitlopen

Tips

  1. Liefst scharrel- of vrije uitloopeieren, al dan niet bio.
  2. Keer het gepocheerde ei eventueel na 2 minuten, maar doe dit voorzichtig omdat het ei makkelijk scheurt.

Variaties

Asperges met gepocheerd ei en Hollandse saus
Broodje “Benedict”
(Een in de helft gesneden mals broodje, bedekt met een schijfje gekookte ham, daarop een gepocheerd ei en dit alles dan overgoten met mousselinesaus)
Gestampte papatjes met botermelk, handgepelde garnalen en een gepocheerd ei
Spinaziepuree en gepocheerd ei
Hopscheuten met gepocheerd ei en zalm
Toast met gebakken spek (dun gesneden), gepocheerd ei en Hollandse saus
Gerookte Zalm met gepocheerd ei op warme toast

iNFOeDGE

Meer info over
Scharreleieren (Wiki/NL)

Ook Interessant

kogelbiefstuk43
Steak Tartaar
eieren-43
Gekookte Eieren
kogelbiefstuk43
Filet Américain
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s