Dragonsaus – Heerlijke Pittig Zoetzuur En Bittere Saus

“Deze Saus Is Zo Lekker En Als Je Van Dragon Houdt, Gaat Het Nog Veel Verder Dan Lekker!„

Dragon43Dragonsaus is een traditioneel Frans bijgerecht (Sauce à L’Estragon).
Dragon is vooral bekend uit de klassieke Franse keuken en wordt gebruikt in vis-, vlees-, kip- en eiergerechten, schelpdieren, peulvruchten, salades, sauzen, vinaigrettes, en in tomatengerechten. Een bearnaise-, tartaar-, remoulade- of gribichesaus zonder dragon is ondenkbaar en wie is er niet vertrouwd met die overheerlijke smaak van dragonazijn. Wees een beetje zuinig met dragon in je gerechten: dragon (die een pittige zoetzure maar ook tegelijk bittere smaak heeft) overheerst nogal vlug de andere smaken. Dragon gebruik je het liefst zo vers mogelijk, daar het anders veel van zijn aroma verliest.

KlassiekSauzen4 personenFrankrijkWarm

Benodigdheden

  • Dragon – 2 el (verse, fijngehakt)
  • Room – 2 dl
  • Fond – 2 dl (zie tip 1)
  • Dragonazijn of citroensap (zie tip 2)
  • Olijfolie
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Bereiding:
Keukengerei
Bakpan;
Aluminiumfolie;
Garde

Bereiding

  • Vis, vlees of gevogelte kruiden met peper en zout en afbakken in een pan.
  • Haal uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
  • Blus het braadvocht met de fond (voor vis, vlees of gevogelte) en de room en roer het aanbaksel los.
  • Laat het geheel op een zacht vuur inkoken tot gewenste sausdikte.
  • Breng de saus op smaak met peper, zout en wat citroensap of dragonazijn.
  • Voeg vlak voor het serveren de gehakte dragon aan de saus toe en laat nog een minuutje sudderen, zodat de dragon de smaak aan de saus afgeeft.

Serveren

  • Serveer warm.
  • Lekker bij vis-, vlees-, kip- en eiergerechten, schelpdieren, peulvruchten, salades, sauzen, vinaigrettes, en in tomatengerechten (zie Variaties).

Tips

  1. Of neem 2 dl fond/bouillon met 1 dl witte wijn en laat 1/3 inkoken.
  2. De citroensap of azijn kan vervangen worden door 1 tl mosterd.

Variaties

Kalfstournedos met dragonsaus, spinazie en aardappelen
Tongrolletjes met garnalen en dragonsaus en aardappelpuree
(aangepaste bouillon gebruiken natuurlijk)
Konijnenbout met dragonsaus, gestoofde courgetteblokjes en pasta
Varkensgebraad met dragonsaus, erwten en wortelen en aardappelgratin
Zalmfilet met dragonsaus, tomatenblokjes en rijst
Kalkoensteak met dragonsaus, gemengde sla en frietjes
Victoriabaars met dragonsaus, gestoofde groentenbrunoise en puree
Tilapiafilet met dragonsaus, seizoensgroenten en kroketten
Parelhoenfilet met dragonsaus, gestoofd witloof en gebakken krielaardappeltjes

Ook Interessant

Bieslook43
Bieslookroom saus
Pruimtomaten43
Marinara Saus
verse groene peperbolletjes43
Groene Pepersaus
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s