Veenbessensaus – Enorm Populair, Zeker Tijdens De Kerstperiode

“Uitbundig Klassiek, Simpel Eenvoudig En Overheerlijk Lekker„

cranberry43Veenbessen zijn lichtrood tot donkerrood van kleur en hebben een ovale vorm. Er zijn Europese en Amerikaanse veenbessen (cranberry’s), ze vertonen lichte verschillen op het gebied van smaak en kleur. Veenbessen zijn enorm populair tijdens de kerstperiode en de warenhuizen liggen dan ook vol met de met veenbessen gevulde plastieken zakjes. Ze worden vaak gekookt gegeten in combinatie met kalkoen, wild en andere warme vruchten. Door hun bitter-zure smaak, worden ze bijna altijd gekookt met toevoeging van wat suiker. Zorg ervoor dat je het deksel op de kookpot zet tijdens het koken van de bessen, want ze spatten open.

KlassiekSauzen4 personenWarm of Koud

Benodigdheden

  • Veenbessen, vossenbessen of cranberry’s – 350 gr (zie tip 1)
  • Water – 2,5 dl (zie tip 2)
  • Kristalsuiker – 200 gr
  • Echte boter (ongezouten, ijskoud – optioneel)

Bereiding:
Keukengerei
Vergiet;
Steelpannetje;
Staafmixer;
Bolzeef;
Spatel

Bereiding

  • Was de veenbessen en laat uitlekken in een vergiet.
  • Breng het water met de suiker aan de kook in een pannetje.
  • Als de suiker volledig is opgelost, voegt men er de bessen bij.
  • Laat het geheel op een zacht vuurtje koken tot de bessen zijn opengesprongen, circa 10 minuten.
  • Voor een dikke compote 2,5 dl water toevoegen, de bessen tot moes laten koken en het dan nog verder laten inkoken tot gewenste dikte (± 15 minuten).
  • Pureer de saus met een staafmixer, haal door een zeef met een spatel en voeg er eventueel wat ijskoude echte boter bij.
  • Serveer warm of laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Serveren

  • Lekker bij wild, gevogelte, vlees of pannenkoeken (zie tip 3).

Tips

  1. Men kan verse veenbessen enkele weken in hun oorspronkelijke verpakking bewaren in de koelkast, maar zijn ook zeer geschikt om in te vriezen.
  2. Men kan het water eventueel vervangen door sinaasappelsap.
  3. Wil je een andere manier van veenbessensaus, ga dan naar Cranberrysaus.

Variaties

Kalkoengebraad met veenbessensaus en aardappelschijfjes
Steak met peertjes gevuld met veenbessensaus en aardappelpuree
Parelhoen met veenbessensaus en pastinaakstoemp
Everzwijn met veenbessensaus en frietjes
Wildpate met koude veenbessensaus
Zweedse gehaktballetjes met veenbessensaus en aardappelpuree
Hertenbiefstuk met veenbessensaus, rauwkostsalade en kroketten
Struisvogelfilet met veenbessensaus, gestoofd witloof en gebakken aardappelen
Gebakken eendenborstfilet met sinaasappel-veenbessensaus en rijst

Ook Interessant

cranberry43
Cranberrysaus
Pruimtomaten43
Provençaalse Saus
Rode wijn43
Rode Wijnsaus
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s