Provençaalse Sperzieboontjes – Erg Lekker Geurende Boontjes

“Met Deze Boontjes Haal Je Het Mediterraans Gevoel In Huis„

Sperziebonen43Provençaalse kruiden of Herbes de Provence, gebruikt in dit gerecht, is een geurige mengeling van verschillende verse of gedroogde Provençaalse kruiden, dat veel gebruikt wordt – wat dacht je anders- in zuid-Franse gerechten. De mediterrane smaak van deze kruiden is essentieel voor tal van vlees-, gevogelte-, wild-, aardappel- en groentegerechten, voornamelijk de op tomaten gebaseerde en gegrilde gerechten. Wordt verder ook gebruikt in marinades en sauzen. Er bestaat geen officieel mengsel van Provençaalse kruiden, maar de basis zou uit de volgende kruiden bestaan: basilicum, bonenkruid, marjolein, rozemarijn en tijm. Veel Franse chef-koks vinden wel dat Provençaalse kruiden zonder lavendel niet echt Provençaalse kruiden zijn. Niet of wel? Er kunnen verder nog, in de kant en klare gedroogde mengelingen, volgende kruiden aanwezig zijn: lavendel dus, oregano, peterselie, venkelzaad, dragon, kervel, laurier, lavas en/of salie. Wat ook niet vast ligt zijn de verhoudingen van deze kruiden: voor de basis, dat de hoofdgroep is, neemt men van elk één deel. Van de andere kruiden voegt men minder toe: ½ tot ¼ deel. Dit is één van de mogelijke verhoudingen als men zelf een mengeling wil maken met verse of gedroogde kruiden, maar beslis zelf: een kwestie van smaakvoorkeuren.

KlassiekBijgerecht4 personenWarmZomer

Benodigdheden

  • Sperziebonen – 600 gr (in stukjes van ± 5 cm)
  • Gepelde tomaten – 400 gr (uit blik en grof gehakt – zie tip 1 en 2)
  • Sjalotten – 2 st (gesnipperd, of 4 pijpajuintjes in fijne ringetjes)
  • Knoflook – 2 teentjes (fijngehakt)
  • Droge witte wijn – 1 dl (of kippen- of groentebouillon)
  • Citroensap – 2 tl
  • Provençaalse kruiden – 2 el (zie tip 3)
  • Olijfolie
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Bereiding:
Keukengerei
Kookpot;
Vergiet;
Roerlepel

Bereiding

  • Kook de boontjes 10 minuten in kokend water (zonder deksel), en giet af in een vergiet.
  • Verhit in dezelfde kookpot olijfolie en fruit de sjalotjes en knoflook glazig.
  • Voeg de gehakte tomaten uit blik, witte wijn, boontjes, het citroensap en -wanneer men geen verse kruiden gebruikt- gedroogde Provençaalse kruiden toe.
  • Laat alles, onder af en toe roeren, 15 à 20 minuten zacht sudderen, tot de bonen gaar zijn en de saus is ingedikt (zorg er natuurlijk voor dat het niet uitkookt, voeg anders nog wat water toe – zie tip 4).
  • Voeg de fijngehakte verse kruiden toe (wanneer men geen gedroogde kruiden gebruikt heeft), breng op smaak met peper en zout, en laat nog een minuutje verder sudderen.

Serveren

  • Lekker met zwarte olijven en spiraalpasta of macaroni.

Tips

  1. Men kan ook verse tomaten nemen, ontveld en ontpit.
  2. Wanneer men verse tomaten gebruikt, gaat men de boontjes en tomaten apart in een pan gaarstoven en dan samenvoegen en kruiden: tomaten met de gedroogde kruiden en bouillon gaarkoken onder deksel, boontjes gaarkoken zonder deksel en laten schrikken onder koud stromend water. De beide dan samenvoegen en even laten sudderen. Verder op smaak brengen met peper, zout en citroensap.
  3. Verse Provençaalse kruiden: een mengeling van basilicum, bonenkruid, marjolein, rozemarijn en tijm. Geen verse kruiden, neem dan 2 tl gedroogde Provençaalse kruiden.
  4. Wanneer de boontjes gaar zijn en de saus nog niet gebonden is, kan men ze indikken met wat sausbinder.

Variaties

Gegrilde gemarineerde ribbetjes met Provençaalse sperziebonen en frietjes
Gebakken tonijnsteak met Provençaalse sperziebonen en aardappelschijfjes
Burger (naar keuze) met Provençaalse sperziebonen en gebakken aardappeltjes
Lamssteak of lamsburgers met Provençaalse sperziebonen en rijst
Kip met Provençaalse sperziebonen en couscous of rijst
Gehaktballetjes met Provençaalse sperziebonen en frietjes

Ook Interessant

erwten43
Erwten, Pois, Peas, Erbsen
witte-asperges43
Asperges Op Vlaamse Wijze
witloof43
Gestoofd / Gebraiseerd Witloof
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s