Irish Champ – Ierse Stamppot Met Pijpajuin

“Perfect Bijgerecht Voor Een Lekkere Sappige Braadworst„

Pijpajuin43Noemt men ook wel ‘Thump’. Traditioneel Noord-Iers gerecht (lijkt veel op de Ierse stamppot ‘Colcannon’) en wordt meestal geserveerd op St. Patrick’s Day (17 maart): aardappelpuree met pijpajuin/lente-ui en, in plaats van vleessaus/jus te gebruiken, traditioneel geserveerd met echte boter. Verder worden voor dit gerecht traditioneel roodbruine aardappelen gebruikt in Ierland, maar eender welke bloemige aardappelen zijn goed.
Champ wordt traditioneel geserveerd met een kuiltje bovenin het hoopje stoemp, gevuld met een beetje gesmolten boter. De stamppot wordt dan traditioneel van buitenaf gegeten, telkens gedipt in de boter. Veel traditioneel dus, maar dit klassiek en eenvoudig gerecht is echt de moeite waard!

KlassiekBijgerecht4 personenIerlandWarmLenteZomer

Benodigdheden

  • Aardappelen – 1 kg (bloemige – zie tip 1)
  • Pijpajuin – 250 gr (in fijne ringetjes)
  • Room of volle melk – 2,5 dl
  • Roomboter – 125 gr (ongezouten)
  • Nootmuskaat (versgeraspt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Keukengerei
Kookpot;
Steelpannetje;
Pureestamper;
Roerlepel;
Opscheplepel

Bereiding

  • Doe de aardappelen in een zeer grote pan en voeg er water aan toe (zie tip 2): de aardappelen moeten net onderstaan. Kruid met een halve tl zout.
  • Breng het water, met deksel op de pan, aan de kook en zodra het water kookt, draai je het vuur laag.
  • Kook alles in ongeveer 25 à 30 minuten zachtjes gaar: het is gaar wanneer men met een mes of vork gemakkelijk in de grootste aardappel kan prikken.
  • Voeg de pijpajuin (zie tip 3) bij de melk in een pan, breng aan de kook, verlaag het vuur tot minimum en laat het 4-5 minuten pruttelen.
  • Verwijder dan van het vuur, zodat de uismaak zich kan afgeven aan de melk.
  • Giet de aardappelen, wanneer ze gaar zijn, af en laat uitdampen.
  • Plet de aardappelen fijn met een pureestamper (als het niet echt smeuïg moet zijn, maar wat grover: stoemp dus) of roerzeef (voor een gladde smeuïge puree). Gebruik NOOIT ofte nimmer een mixer om puree te maken, tenzij je behangerslijm wilt.
  • Voeg melk met pijpajuin toe en meng tot een romig mengsel: de hoeveelheid vocht is afhankelijk van de kwaliteit van de aardappelen en hoe smeuïg men de puree wilt. Roer alles door elkaar (zie tip 4).
  • Proef, breng op smaak met peper, zout en versgemalen nootmuskaat (zie tip 5) en schep alles nog eens door elkaar.
  • Smelt de boter in een steelpannetje en giet over in een sauskommetje.

Serveren

  • Schep de puree op een hoopje op de borden, maak bovenin een kuiltje en giet er wat gesmolten boter in. Serveer de rest van de gesmolten boter in de sauskom op tafel.
  • Lekker met een sappige braadworst.

Tips

  1. Of je nu vastkokende of bloemige aardappelen neemt voor puree is een persoonlijke keuze:
    • Volgens KOOKRECEPTEN maak je (puur) aardappelpuree (zonder toevoeging van groenten dus), het beste klaar met vastkokende aardappelen, zoals Nicola, Xempla, Rosa, Marabel, Accent of Désirée.
    • Wordt het een gemengde puree (zoals een puree met prei, spinazie, broccoli,…), neem dan bloemige aardappelen, zoals Bintje, Polders, Bildtstar, Doré, Santé, Eigenheimer, Irene of Resonant. Deze zorgen voor wat meer consistentie.
    • Snij de aardappelen altijd in evengrote stukken, zodat alle aardappelen even snel gaar zijn.
  2. Meestal worden aardappelen gaar gekookt in licht gezouten water, maar voor een extra en fijnere smaak kan men ze beter in melk of bouillon koken: probeer maar eens en je zult merken dat dit lekkere smaakgevers zijn.
  3. Ook lekker met toevoegingen van prei: Stoof een 2 à 3-tal minuten wat gesneden prei en pijpajuin in een pan met boter, voeg er melk aan toe en werk verder af zoals beschreven vanaf punt 2 van de bereiding.
  4. Men kan er nog rauw de binnenste bladeren van een witte selder (in plakjes gesneden) en wat waterkers onder mengen (mits men geen andere groenten heeft toegevoegd).
  5. Het al dan niet toevoegen van en de hoeveelheid nootmuskaat is een kwestie van persoonlijke smaak.

Drankadvies

  • Lekker met een glas koude melk of karnemelk.

Variaties

Champ met barbecuevlees (lams of varken) en spinazie, worsten of spek
Champ met een roerei bestrooit met peterselie
Champ met een gepocheerd ei

iNFOeDGE

Meer info over
St. Patrick’s Day: Wiki/NL of Wiki/EN
St-Patricks-Day.com (EN)

Ook Interessant

Peterselie43
Garlic & Parsley Mashed Potatoes
boerenkool43
Colcannon
boerenkool43
Boerenkool stamppot Met Rookworst
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s