Provençaalse Saus – Zomers Op En Top

“Haal De Zomer Het Hele Jaar In Huis Met Deze Overheerlijke Mediterraanse Saus„

Herbes_de_Provence43Provençaalse kruiden of Herbes de Provence, die gebruikt worden in deze saus, is een geurige mengeling van verschillende verse of gedroogde Provençaalse kruiden, dat veel gebruikt wordt – wat dacht je anders- in zuid-Franse gerechten. De mediterrane smaak van deze kruiden is essentieel voor tal van vlees-, gevogelte-, wild-, aardappel- en groentegerechten, voornamelijk de op tomaten gebaseerde en gegrilde gerechten. Wordt verder ook gebruikt in marinades en sauzen.
Er bestaat geen officieel mengsel van Provençaalse kruiden, maar de basis zou uit de volgende kruiden bestaan: basilicum, bonenkruid, marjolein, rozemarijn en tijm. Veel Franse chef-koks vinden wel dat Provençaalse kruiden zonder lavendel niet echt Provençaalse kruiden zijn. Niet of wel? Er kunnen verder nog, in de kant en klare gedroogde mengelingen, volgende kruiden aanwezig zijn: lavendel dus, oregano, peterselie, venkelzaad, dragon, kervel, laurier, lavas en/of salie. Wat ook niet vast ligt zijn de verhoudingen van deze kruiden: voor de basis, dat de hoofdgroep is, neemt men van elk één deel. Van de andere kruiden voegt men minder toe: ½ tot ¼ deel. Dit is één van de mogelijke verhoudingen als men zelf een mengeling wil maken met verse of gedroogde kruiden, maar beslis zelf: een kwestie van smaakvoorkeuren.

KlassiekSauzen4 personenFrankrijkWarm

Benodigdheden

  • Gepelde tomaten – 500 gr (uit blik, in stukjes – zie tip 1)
  • Knoflook – 2 teentjes (fijngehakt)
  • Sjalotjes – 2 st (fijngesnipperd)
  • Champignons – 250 gr (in plakjes)
  • Paprika, groene – ½ st (in reepjes of blokjes)
  • Paprika, rode – ½ st (in reepjes of blokjes)
  • Paprika, gele – ½ (in reepjes of blokjes)
  • Bouillonblokje (naargelang vis of vlees)
  • Droge witte of rode wijn – 1 dl
  • Olijfolie
  • Peterselie (verse, fijngehakt)
  • Griessuiker (optioneel)
  • Provençaalse kruiden – 2 el verse of 2 tl gedroogde (mengeling van basilicum, bonenkruid, marjolein, rozemarijn en tijm)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Keukengerei
Dunschiller;
Groentemes;
Snijplank (groen);
Kookpot;
Roerlepel

Bereiding

  • Schil de paprika’s met een dunschiller (als men paprika’s moeilijk verteerd, anders hoeft dit niet), verwijder de zaadlijsten en de stengel, en snij het vruchtvlees in reepjes van ± 5 cm of in kleine blokjes.
  • Doe olijfolie in een kookpot en laat deze verhitten.
  • Doe de sjalot en de knoflook bij de olijfolie en laat deze zachtjes stoven, zonder te laten kleuren.
  • Voeg de paprika’s bij de sjalot, roer alles goed onder en stoof verder.
  • Na 2 minuten mogen de champignons erbij en laat deze ook twee minuten meestoven
  • Voeg de tomatenblokjes erbij en roer alles goed onder.
  • Voeg er de Provençaalse kruiden, de witte wijn, bouillonblokje (zie tip 2) en eventueel een snufje griessuiker bij.
  • Laat dit gedurende 20 minuutjes (zeker niet langer, want het moet niet plat gekookt worden) op een zacht vuurtje verder sudderen.
    • Let erop dat het geheel niet uitkookt (verbrand). Eventueel wat witte wijn, bouillon of water toevoegen.
  • Bestrooi met de gehakte peterselie, overgiet eventueel met nog wat olijfolie en breng op smaak met peper en zout (zie tip 3 en 4).

Serveren

  • Serveer deze bekende saus bij gebraden vlees of vis, rijst, pasta’s en barbecue-gerechten

Tips

  1. Gebruik natuurlijk tijdens het tomatenseizoen verse rijpe tomaten, in plaats van uit blik.
  2. De witte wijn met bouillonblokje kunnen vervangen worden door een krachtige fond.
  3. Als de saus te lopend is kan men, vooraleer men de peterselie er bijvoegt, deze eerst binden met aardappelzetmeel of dergelijke en nog 1 minuutje laten doorkoken. Voeg daarna de peterselie toe en kruid.
  4. Kan verder op smaak gebracht worden met paprikapoeder en/of sambal.

Variaties

* Gehaktballetjes in Provençaalse saus en puree
* Wijtingfilets met Provençaalse saus en rijst
* Kippenfilet met Provençaalse saus en tagliatelle
* Kalkoenlapjes met Provençaalse saus en gebakken aardappelen
* Kabeljauwfilets met Provençaalse saus en gekookte aardappelen
* Burgers (gewone, Italiaanse, Mexicaanse,…) in Provençaalse saus met frietjes
* Cordon blue met Provençaalse saus en rijst
* Steak Provençaalse saus met frietjes
* Brochette met Provençaalse saus en rijst
* Varkenshaasje met Provençaalse saus en frietjes
* Gegrilde lamskoteletjes in Provençaalse saus en puree
* Scampi in Provençaalse saus en rijst
* Gepocheerde zalm met Provençaalse saus en rijst
* Varkenslapje met Provençaalse saus en tagliatelle
* Struisvogelsteak met Provençaalse saus en Fettucinni

Ook Interessant

Paprika43
Paprikasaus
Ratatouille-43
Ratatouille
Pruimtomaten43
Tomatensaus
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s