Kir Royal – Godendrank

“Vrij Eenvoudig, Maar Toch Zo Lekker„

Zwarte bessen43Kir Royal is een mix van droge champagne (brut) met een scheutje ‘Crème de Cassis’ geserveert in een hoog, slank champagneglas: een “champagneflûte”. Het is de godendrank van menige vrouwen, gedronken als aperitief bij een maaltijd of hapje.
Crème de cassis is een zoete bloedrode, bijna zwarte likeur met zwarte bessensmaak. De kwaliteit van crème de cassis is afhankelijk van zowel de verscheidenheid van de gebruikte vruchten als de inhoud van de bessen en het productieproces. De beste bessen groeien in de omgeving van Dijon, Frankrijk en likeur met het label Crème de Cassis de Dijon bevat gegarandeerd bessen uit deze gemeente.
Het drankje komt oorspronkelijk uit Bourgondië en heette ‘rince cochon’, en later werd het ‘cassis au vin blanc’ genoemd. Door een Bourgondische priester, Félix Kir (1876 tot 1968), die burgemeester was van Dijon (van 1945 tot 1968) werd het ongekend populair en kreeg het de huidige naam ‘Kir’. Hij hield er namelijk van zijn witte wijn te mixen met zwarte bessen likeur om op deze manier de soms wat zure plaatselijke wijnen wat zoeter te laten smaken. Omdat hij zo dol was op het drankje werd het op het gemeentehuis het officiële aperitief.

KlassiekCocktail1 persoonFrankrijkKoud

Benodigdheden

  • Crème de Cassis – 3 cl (zie tip 1)
  • Champagne Brut (zie tip 2 en 3)

Keukengerei
Champagneglas

Bereiding

  • Neem een champagneglas (zie tip 4) en schenk er de Crème de Cassis in.
  • Schenk het glas verder vol met goed gekoelde champagne (zie tip 5).

Serveren

  • Serveer koud met een kersje of een bevroren framboos/druif.

Tips

  1. Je kunt de Crème de Cassis naar eigen smaak vervangen door een andere likeur, zoals frambozen-, aardbeien-, abrikozen-, frambozen-, kersen-, perzik-, sinaasappellikeur, noem maar op …
  2. Normaal wordt een Kir met droge champagne (brut) gemaakt, maar als je dit liever hebt mag u halfdroge/Demi sec nemen.
  3. In plaats van Champagne kan men ook een lichte droge witte wijn nemen, maar dan is het een ‘Kir Vin Blanc’ en geen Royal.
  4. Een champagneglas of flute is een tulpvormig glas op een steel met een dunne wand. De dikte van het glas moet dun zijn om de temperatuur van de champagne niet aan te tasten door de temperatuur van het glas. Dunne glazen nemen binnen luttele seconden de temperatuur aan van de champagne. Inhoud van een champagneglas: 15 à 20 cl.
  5. De verhouding likeur – champagne in dit recept is 1/5 – 4/5, maar men kan naar eigen smaak natuurlijk meer of minder likeur nemen.

Variaties

Kir
Droge witte wijn en Cassislikeur
Kir Royal
Champagne en Cassislikeur
Kir Imperial
Champagne en frambozenlikeur
Kir Normand
Normandische cider en Cassislikeur
Kir Breton
Bretoense cider en Cassislikeur
Cider Royal
Cider, Cassislikeur en een scheutje Calvados
Kir Peche
Droge witte wijn en perziklikeur

iNFOeDGE

Meer info over
Felix Kir (Wiki/NL)

Ook Interessant

Mimosa-43
Mimosa
flute43
Champagne Cocktail
poinsettia-43
Poinsettia
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s