Tzatziki – Eenvoudig Grieks Recept Op Zijn Best!

“Is Eén Van De Meest Beroemde Dipsaus Van Griekenland„

Uitgezeefde yoghurt43Tzatziki – τζατζίκι (tzadziki of tsatsiki) is een traditioneel Grieks bijgerecht.
Wordt bereidt met Griekse yoghurt, knoflook, komkommer, olijfolie en kruiden, zoals dille en/of munt. Eerst worden de komkommers doormidden gesneden, en worden de zaadlijsten eruitgehaald. De komkommer wordt vervolgens grof geraspt en in een centrifuge gedaan, of uitgeknepen in een schone theedoek, totdat de komkommer droog is.
Griekse yoghurt: de traditionele Griekse yoghurtsoorten zijn gemaakt van schapen- en geitenmelk, maar tegenwoordig is er ook yoghurt van koemelk te vinden. Het geheim van lekkere Griekse yoghurt is uitzeven/uitlekken: yoghurt waar veel vocht is uitgezeefd. Hierdoor is Griekse yoghurt iets bijzonders: hij is vol en romig, zacht en heerlijk van smaak, zelfs de soorten zonder vet. In de Griekse keuken is dikke yoghurt onmisbaar: het wordt gebruikt in zowel koude en warme sauzen of andere warme bereidingen (deze yoghurt schift namelijk niet bij opwarming), in hartige als zoete gerechten.

KlassiekSauzen4 personenGriekenlandKoud

Benodigdheden

  • Komkommer – 1 st
  • Yoghurt, dikke – 2,5 dl (Griekse of Bulgaarse – zie tip 1)
  • Munt of dille – 1 el (fijngehakt)
  • Olijfolie – 1 el
  • Knoflook – 2 teentjes (geplet of fijngehakt)
  • Witte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Keukengerei
Groentemes;
Snijplank;
Dunschiller (optioneel);
Lepeltje;
Blokrasp
(of mes, mandoline,
dunschiller of citrustrekker);
Bolzeef;
Mengkom;
Plasticfolie

Bereiding

  • De komkommer al dan niet schillen met een dunschiller (dit is eigen voorkeur). Snij hem in de lengte in door en ontdoe van de zaadjes met een lepeltje.
  • Vervolgens de komkommer verder verwerken in kleinere partjes door:
    • het grof te raspen met een blokrasp of
    • het fijn te hakken met een mes of
    • gebruik een mandoline of dunschiller voor tagliatelle-slierten of
    • een citrustrekker met een groot oogje voor spaghetti-slierten.
  • Leg dan de komkommer in een fijne zeef. Leg op de komkommer een bordje en plaats daarop een gewicht, zodat het vocht eruit wordt geperst en laat minimum 1 uur uitlekken. Druk daarna eventueel lichtjes het resterende vocht verder uit de komkommer.
  • Doe de komkommer in een kom, voeg de yoghurt, knoflook, munt of dille en olie toe. Breng op smaak met zout en peper, en roer alles door elkaar.
  • Afdekken met plasticfolie en minstens 2 uur, liefst een nachtje, in de koelkast zetten.
  • Proef en breng indien nodig verder op smaak met peper en zout.

Serveren

  • Serveer koud.

Tips

  1. Variatie op Griekse of Bulgaarse yoghurt:
    • Als men geen van beide vindt, kan men het volgende doen om zelf dikke yoghurt te maken: Leg een theedoek in een zeef en giet daar de yoghurt in. Zet deze op een kom en laat minimum 8 uur in de koelkast uitlekken.
    • Of gebruik platte kaas/kwark.

Variaties

Kipgyros met tzatziki
Vegetarische wrap met tzatziki
Meergranenbroodje met gerookte zalm en tzatziki
Pitta van kip met tzatziki
Lamsbrochette of gehaktballetjes met tzatziki en rijst
Gegrild stokbroodje met tzatziki
Moussaka met aardappelen en tzatziki
Turks brood met gebakken gehakt en tzatziki
Turkse cacik
Een variant op tzatziki is de Turkse cacik: doe de (Turkse) yoghurt in een kom en raspt de komkommer gewoon boven deze kom. Vul de lege pot yoghurt met water en giet deze bij in de kom. Nog wat zout en look toevoegen en goed mengen. Na het mengen de cacik een beetje besprenkelen met slaolie (niet roeren!!). Eventueel afwerken met gehakte peterselie

Ook Interessant

Knoflook43
Aioli
ansjovis43
Anchoiade
Basilicum43
Pesto Genovese
white_background43 white_background43

Donkerblauwe teksten in de recepten zijn ‘Lezertips’.

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

2 thoughts on “Tzatziki – Eenvoudig Grieks Recept Op Zijn Best!

  1. Een variant op tzatziki is de Turkse cacik.

    Heel lekker en veel makkelijker om te maken.

    Je doet de (Turkse) yoghurt en in een kom en raspt de komkommer gewoon boven deze kom. Dan vul je je lege pot yoghurt met water en giet deze in de kom met yoghurt en komkommer. Dan nog zout en look toevoegen en goed mengen.

    Na het mengen een beetje slaolie besprenkelen over de cacik (niet roeren!!)

    Eventueel afwerken met gehakte peterselie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s