Salade Niçoise – Lekker En Klassiek

“Geniet Van Deze Heerlijke Franse Salade!„

tonijn-in-blik43Salade Niçoise met tonijn (verse of uit blik).
Dit klassiek gerecht is genoemd naar de Franse stad Nice en bestaat uit vis, groenten en ei. Salade Niçoise is waarschijnlijk het bekendst zomergerecht: een perfect uitgebalanceerde combinatie van aardappelen,
tomaten, sperziebonen, rode ui, ansjovis en tonijn met een pittige vinaigrette. We gebruiken in dit recept geen verse tonijn (wat natuurlijk wel lekkerder is – zie Variaties voor verse tonijn), maar tonijn uit blik maakt de bereiding gemakkelijker.
Deze salade is heel makkelijk om te maken, maar het heeft veel ingrediënten. Daarom is het belangrijk eerst alles goed voorbereiden/koken/organiseren vooraleer je begint met deze salade.

KlassiekHoofdgerecht4 personenFrankrijkKoud

Benodigdheden

  • Krielaardappeltjes – 12 st (zie tip 1)
  • Paprika – 1 st (rood, groen …, ontpit en in reepjes)
  • Komkommer – ½ st (in dunne plakjes)
  • Kerstomaatjes – 16 st (gehalveerd – zie tip 2)
  • Eieren, hardgekookt – 4 st (in vieren gesneden – zie tip 3)
  • Sperziebonen – 200 gr (gebroken)
  • Rode ui – 1 st (in fijne halve ringen)
  • Tonijn – 200 gr (in olie, uit blik – zie tip 4)
  • Olijven – 100 gr (zwarte, liefst Franse, meer bepaald uit Nice)
  • Ansjovis – 8 filets (op olie, uitgelekt)
  • Basilicum – 12 blaadjes (in stukjes gescheurd)
  • Sla, zachte (gewone of gemengde)
  • PITTIGE VINAIGRETTE
  • Olijfolie – 6 el (extra vierge)
  • Rodewijn- of balsamicoazijn – 2 el
  • Dijonmosterd – 1 tl
  • Knoflook – 1 teentje (fijngehakt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Bereiding:
Keukengerei
Twee kookpotten;
Mengkom;
Garde

Bereiding

  • Kook de sperziebonen beetgaar (zonder deksel), giet ze af en laat ze schrikken in ijskoud water, zodat ze hun kleur behouden.
  • Kook ondertussen afzonderlijk de krielaardappeltjes in de pel gaar. Giet ze af en laat afkoelen (snijd ze doormidden of in vieren als men gewone aardappelen gebruikt).
  • VINAIGRETTE
  • Maak een vinaigrette (zie tip 5) van de olie, azijn, mosterd, knoflook, peper en zout (desgewenst in een klein flesje met stop).
  • OPBOUW
  • Bekleed de sla (zie tip 6) over aparte borden of over één grote platte schaal
  • Verdeel hierover de sperzieboontjes, aardappelen, tomaten, komkommer, ui en paprika’s.
  • Leg hier de eieren, olijven, ansjovisfilets en tonijn (welke men heeft laten uitlekken en in grove stukken verdeeld) op. Strooi de basilicum erover

Serveren

  • Schik de borden op tafel en serveer de vinaigrette er apart bij. Lekker met knapperig stokbrood.

Tips

  1. Krielaardappeltjes kunnen vervangen worden door:
    • grote aardappelen, in stukken gesneden.
    • een baguette (broodje): snij baguette doormidden, schep de salade op de onderste helft van het broodje en dek af met de bovenste helft (een lekker broodje voor de lunch).
  2. Geen kerstomaten: neem dan gewone tomaten, gepeld, ontpit en in partjes gesneden.
  3. Variatie op de hardgekookt eieren:
    • Gekookte eieren naar eigen keuze: heel zacht, zacht, half zacht of hardgekookt.
    • Vervang de grote eieren door kwarteleitjes.
    • Pocheer de eieren in kokend water: breek een ei in een kopje en giet voorzichtig in het kokend water. Als het eiwit gestold is (+/- 2 minuten) schep je het ei eruit met een schuimspaan en laat uitlekken. Herhaal voor de andere eieren.
  4. Men kan de tonijn uit blik vervangen door zalm of sardienen uit blik. Of ga voor verse vis: zie Variaties.
  5. Variatie op dressing: vervang de mosterddressing door een yoghurt-, roomdressing of mayonaise.
  6. Variatie op de salade: de salade kan nog aangevuld worden met baby-artisjokken (in blik/glas) en/of gedopte tuinbonen (vers of diepvries).

Drankadvies

  • Witte wijn: Cheverny van Loire, volle witte Rhône (bv. Saint-Joseph) of een witte Languedoc.
  • Rose wijn: Cotes de Provence, Bandol, Coteaux-d’aix-en-provence
  • Rode wijn: Cotes du Rhone

Variaties

* Salade Niçoise met verse tonijnsteak
Bestrijk de stukken tonijn (250gr en 3 cm dik) met wat olijfolie. Gril of bak ze 1 minuut aan elke kant of tot de tonijn dichtgeschroeid is, maar niet door en door gaar. Laat 5 minuten rusten en snij dan in plakjes.
* Salade Niçoise met verse zalm
Breng 1 glas wijn met 2 laurierblaadjes, 1 takje tijm en wat zeezout en versgemalen peper in een steelpannetje aan de kook en laat op laag vuur 10 minuten trekken. Leg 250gr verse zalm in de pan en voeg zoveel heet water toe dat de zalm net onder staat. Breng aan de kook, laat een paar minuten zachtjes koken, neem de pan van het vuur en laat de zalm afgedekt in het pocheervocht afkoelen. Neem de zalm uit de pan en breek voorzichtig in niet al te kleine stukken.

Ook Interessant

romeinse-sla43
Caesar Salade
vlag-italië43
Insalata Caprese
portie-gemengd43
Salade ‘Portie Gemengd’
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s