Gribiche Saus – Een Mayonaise-achtige Saus

“Ideaal Om Vis, Vlees En Groente Te Begeleiden„

sauskom43Gribichesaus is een mayonaise-achtige saus (dressing) van de Franse keuken, gemaakt door het emulgeren (mengen) van hardgekookt eigeel (dus geen rauw eigeel), mosterd en een neutrale olie, zoals koolzaad- of druivenpitolie. De saus wordt verder afgewerkt met gehakte augurken, kappertjes, peterselie, kervel en dragon. Een lekkere klassieke saus voor het begeleiden van onder andere vis en schaaldieren, kalfskop, varkenspoot en groenten (zoals artisjokken en groene asperges – gekookt of gestoomd)!

KlassiekBijgerecht4 personenFrankrijkKoud

Benodigdheden

  • MAYONAISE
  • Eigelen – 2 st (hardgekookt)
  • Druivenpit- of koolzaadolie – 2 dl (zie tip 1)
  • Mosterd – 1 tl
  • Worcestersaus – enkele druppels
  • Tabasco – enkele druppels
  • Citroensap of witte wijnazijn – een scheutje
  • Witte peper (versgemalen)
  • Zeezout
  • GIBRICHESAUS
  • Augurken (fijngehakt – zie tip 2)
  • Kappertjes – ½ el (uitgelekt, gespoeld en fijngehakt)
  • Sjalotjes – 1 el (fijngesnipperd)
  • Peterselie – 1 el (verse, fijngehakt)
  • Dragon – ½ (verse, fijngehakt)
  • Kervel – 1 el (verse, fijngehakt)

Keukengerei
Bolzeef;
Mengkom;
Garde;
Vork;
Roerlepel

Bereiding

  • Hardgekookt eigeel door een zeef duwen of heel fijn pletten met een vork.
  • Saus maken: het eigeel, citroensap, mosterd en zout opkloppen in een mengkom met een garde tot een gladde massa.
  • Vervolgens de olie per kleine hoeveelheid al kloppend toevoegen tot een goed gebonden mayonaise-achtige dressing.
  • Gibrichesaus verder afmaken door de augurken, kappertjes, peterselie, dragon en kervel erbij toe te voegen (zie tip 3) en alles goed door elkaar te mengen.
  • Op smaak brengen met enkele druppels tabasco, worcestersaus, peper en zout.

Serveren

  • Serveer koud, maar niet ijskoud.
  • Deze saus is ook lekker bij gepaneerde vis, vlees of gevogelte.

Tips

  1. Lust je geen druivenpit- of koolzaadolie, neem dan arachide-, zonnebloem- of olijfolie.
  2. Je kan kiezen uit zure of zoetzure augurken: de eerste maakt de saus wat zuurder, het is dus een kwestie van smaak.
  3. Men kan er eventueel ook het hardgekookt eiwit (fijn gesneden) en wat fijngehakte bieslook en/of sjalotjes onder mengen.

Variaties

Slaatje met gebakken scampi’s en gribiche saus
Groene asperges met gribiche saus
Kalfskop met gribiche saus
Artisjokken met gribiche saus
Gefrituurd rogreepjes, kabeljauwreepjes of mosselen met gribiche saus

Ook Interessant

Kappertjes43
Remouladesaus
Knoflook43
Aioli
Peterselie43
Tartaarsaus
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s