Witloofsoep – Geen Witlofsoep

“Witloof, With Love From Belgium„

witloof43Witloof of witlof, ook wel Brussels lof genoemd, is een bladgroente dat in het donker wordt geteeld. De afgesneden krop kan rauw of gekookt gegeten worden. Vroeger werd witlof wel eens zeer bitter gevonden. Omdat er sommige mensen zijn, vooral kinderen, die niet houden van deze bittere smaak is er tegenwoordig witloof dat bijna niet, zelfs niet bitter zijn. Andere mensen (waaronder mezelf) houden juist erg van de bittere smaak van witloof. Je moet er dus rekening mee houden bij het aankopen van deze bladgroenten naar waar je favoriete smaak gaat: bitter of niet.
Dit is het recept voor een romig soepje.

KlassiekSoep4 personenBelgiëWarm

Benodigdheden

  • Witloof – 1 kg
  • Preiwit – 1 st
  • Ui – 1 st (gesnipperd)
  • Aardappel – 1 grote bloemige
  • Groentebouillon – 1,5 L (of kippenbouillon, maar dan niet vegetarisch)
  • Bakboter – 40 gr
  • Room – 1 à 2 dl
  • Nootmuskaat (versgeraspt)
  • Kruidentuiltje (2 tijmtakjes, 2 laurierblaadjes, 1 peterseliestengel)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Keukengerei
Groentemes;
Bakpan;
Snijplank (groen);
Soeppan;
Roerlepel;
Staafmixer;
Bolzeef

Bereiding

  • Snij het bittere deel uit het witloof, wanneer men niet houd van bittere soep.
  • Het witloof (hou 1 kleine stronk apart voor garnering), het preiwit, de ui en de aardappelen grof snijden: allemaal in dezelfde grootte.
  • Stoof de ui, witloof, aardappel (zie tip 1) en prei aan in een klontje boter.
  • Overgiet na 5 minuten de groenten met bouillon, voeg kruidentuiltje eraan toe en laat op een zacht vuurtje, zonder deksel, 30 minuten sudderen.
  • Wanneer de groenten gaar zijn, de kruidentuiltje verwijderen, de soep mixen met een staafmixer en door een bolzeef halen.
  • Breng op smaak met peper, zout en een mespuntje nootmuskaat.
  • De overgebleven witloof fijnsnijden en gaarstoven in wat boter.
  • Het gestoofd witloof door de soep roeren en ze nog eens laten opwarmen.

Serveren

  • Verdeel de soep over de borden en doe er een scheutje room bij. Serveer heet.
  • Lekker met een dikke snee boerenbrood of stokbrood.
  • De echte liefhebbers van witloofsoep voegen bij het serveren nog wat grijze garnalen, krabstukjes, stukjes Gandaham of gebakken spekjes en broodcroutons aan toe (zie Variaties).

Tips

  1. Wilt men een Witloofvelouté, laat dan de aardappel weg en gebruik bloem: voeg na het stoven van de ui, prei en witloof 40gr bloem toe, roer het geheel goed om en giet er dan de bouillon bij.

Variaties

Witloofsoep met krokant gebakken spekblokjes en blauw kaas
Witloofsoep met gerookte zalm en/of grijze garnalen
Witloofsoep met knapperig gebakken rauwe hamreepjes en mascarpone
Witloofsoep met gerookte eendenborstsnippers
Witloofsoep met curry en gerookte zalm
Stoof 2 el currypoeder mee met de groenten en werk verder af volgens bovenstaand recept. Breng daarna de soep nog verder op smaak met een scheutje sherry. Leg wat gerookte zalmreepjes in soepborden en giet er de afgewerkte soep over.
Witloofsoep met venkel en grijze garnalen
Stoof 1 tl venkelzaadjes mee met de groenten en werk verder af volgens bovenstaand recept. Breng daarna de soep nog verder op smaak met een scheutje pastis. Leg wat grijze garnalen in soepborden en giet er de afgewerkte soep over.

Ook Interessant

kropsla43
Romige Slasoep
ziek43
Eenvoudige Kippensoep
Bloemkool43
Roomsoep du Barry
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s