Nasi Goreng – Indonesische Keuken

“Gebakken Rijst„

witte-rijst43Nasi Goreng is, zoals Bami goreng, natuurlijk afkomstig uit de Indonesische keuken, en door de Javanen naar Suriname gebracht, waar het door alle bevolkingsgroepen wordt gegeten. En er zijn zoveel variaties als er mensen zijn…
Nasi: Gebakken rijst – Bami: Gebakken noedels

KlassiekHoofdgerecht4 personenIndonesiëWarm

Benodigdheden

  • Basmatirijst – 300 gr
  • Sojascheuten – 150 gr
  • Rood chilipepertje – 1 st
  • Uien – 2 st (gesnipperd)
  • Preiwit – 2 st (in fijne ringen)
  • Knoflook – 2 teentjes (gesnipperd)
  • Eieren – 2 st (kraakvers)
  • Koriander – 2 tl (gemalen zaadjes)
  • Komijnpoeder – 1 tl
  • Ketjap Manis – 3 el (zoete sojasaus)
  • Sambal Oelek – 2 tl (zie tip 1)
  • Kipfilet – 300 gr (in blokjes)
  • Ham, gekookt – 100 gr (in blokjes)
  • Olijfolie
  • Ketjap Anis (zoute sojasaus, of oestersaus – optioneel)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Keukengerei
Kookpot;
Vergiet;
Vleesmes;
Snijplank
(groen, geel en bruin);
Groentemes;
Twee mengkommen;
Roerlepel;
Wok;
Antiaanbakpan

Bereiding

  • Kook de rijst gaar, eventueel in kippenbouillon, volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking en laat uitlekken in een vergiet. Nasi maak je bij voorkeur met koude rijst, omdat de rijst dan het beste bakt. Kook de rijst dus bij voorkeur een behoorlijk tijd van tevoren.
  • Peper (en zout) de kip (zie tip 2), snij in blokjes (grootte naar eigen voorkeur) en snij ham in wat kleinere blokjes.
  • Snipper het pepertje fijn (pitten verwijderen, tenzij men graag heet wilt).
  • Meng de Sambal goed onder de Ketjap Manis.
  • Verwarm de olie in een wok en bak de kip en hamblokjes.
  • Als deze wat kleur hebben gekregen, breng dan ui, pepertje, knoflook, koriander en komijn (zie tip 3) bij in de wok en laat groenten glazig fruiten.
  • Voeg daarna de prei en de sojascheuten (zie tip 4) toe, stoof deze enkele minuten mee.
  • Als prei en sojascheuten beetgaar zijn, voeg dan de rijst en het ketjapmengsel toe en laat alles op een niet te heet vuur nog 2 a 3 minuten sudderen (te heet gebakken rijst wordt hard!), tot de rijst opgewarmd is.
  • Op smaak brengen met peper en zout.
  • Klop de eieren los, bak ze op als een gewone omelet, snij ze in fijne reepjes en schep door de rijst.
  • Eventueel nog wat op smaak brengen met extra ketjap.

Serveren

  • Gebakken uitjes (snij in ringen en frituur ze goudbruin krokant in olie), zoetzure augurken, plakjes komkommer (opgelegd in azijn, zout en bruine suiker), atjar tjampoer (Indonesisch zoetzuur tafelgerecht), kroepoek, seroendeng (Indonesisch: wordt over de rijst gestrooid en bestaat o.a.uit gebakken ui, knoflook en kokos).

Tips

  1. Variatie op de sambal oelek: kan vervangen worden door sambal trassi of sambal en trassi (gedroogde gefermenteerde garnalen).
  2. Variatie op de kip en ham: kan vervangen worden door ‘varkenslapjes en gerookt ontbijtspek’ of ‘scampi’s en garnalen/krabstaafjes’ of ‘vis en vlees’ (bv scampi’s en kip, varkenslapjes en garnalen) of restjes van ‘vlees, kip, ham en garnalen’ tezamen.
  3. De koriander en komijn kan men weglaten.
  4. Variatie op de groenten: kan men vervangen of aanvullen met erwten, wortel, paprika, pijpajuin, witte of Chinese kool.

Drankadvies

  • /

Ook Interessant

verse-eiernoedels43
Bami Goreng
jambalaya43
Jambalaya
kokosnoot43
Indiase Viscurry
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s