Queen Pudding – Britse Broodpudding

“Met De Toegevoegde WOW-factor Van Confituurvulling En Een Meringuelaag„

Broodkruim43Deze Britse broodpudding, een oude klassieker, is ook gekend onder de naam “Queen of Puddings – Koningin van puddingen”. Het bestaat uit een laag broodpudding, een laag confituur en afgetopt met een schuimlaag.
Dit soort puddingen met broodkruim en melk is terug te vinden tot in de 17 de eeuw, zelfs bij de chef-koks van Queen Victoria in Buckingham Palace.
Dit recept is een heerlijke lichte pudding, de decadente versie van de traditionele Engelse puddingen,  bekroond met een knapperig goudbruine meringue.

KlassiekDessert4 personenEngelandWarm of Koud

Benodigdheden

  • Melk – 6 dl
  • Broodkruim, vers  – 200 gr (wit of bruin brood, zonder korst, fijngemalen)
  • Citroen – 2 tl versgeraspte schil
  • Echte boter – 50 gr
  • Eigelen – 4 st (kraakvers)
  • Kristalsuiker – 30gr
  • Vanille-extract – ½ tl (of 1 zakje vanillesuiker)
  • Aardbeienconfituur – 4 volle el (zie tip 1)
  • MERINGUE (schuimlaag)
  • Eiwitten – 4 st (kraakvers, koelkast koud)
  • Bloemsuiker – 100 gr (zie tip 2)

Keukengerei
Twee steelpannetjes;
Drie mengkommen;
Roerlepel;
1 grote of vier kleine
ovenschaaltjes;
Taartrooster;
Garde;
Paletmes

Bereiding

  • BROODPUDDING
  • Breng melk en boter zachtjes tot tegen het kookpunt aan.
  • Meng broodkruimels, kristalsuiker, extract en citroenschil in een kom door elkaar.
  • Giet de hete melk bij in de kom en roer tot suiker is opgelost.
  • Laat 10 à 15 minuten staan.
  • Splits de eieren, klop het eigeel los en roer door het broodmengsel.
  • Giet het mengsel in een ingevette ovenschaal van 1,5 l of in vier kleine ovenschaaltjes.
  • Bak de pudding in een op 175°C voorverwarmde oven in 25 à 35 minuten gaar.
  • Haal uit de oven en laat 5 minuten afkoelen op een taartrooster.
  • Verwarm de confituur of gelei lichtjes op in een pannetje en schenk hem voorzichtig over de pudding (oppassen dat je het velletje op het oppervlak van het broodmengsel niet breekt).
  • MERINGUE of schuimlaag
  • Klop de eiwitten (zie tip 3) in een propere, vetvrije kom tot een stijve massa.
  • Voeg beetje bij beetje de bloemsuiker toe en meng het er voorzichtig onder.
  • Verdeel het meringue met een paletmes over de confituur (het moet niet gladgestreken worden, maar mag er met toefjes op liggen).
  • Zet de schaal terug in de oven en laat de bovenkant van het eiwit mooi goudbruin worden (circa 10 à 15 minuten).

Serveren

  • Serveer deze pudding warm of koud met een toefje slagroom.

Tips

  1. Men kan ook andere confituur of gelei gebruiken, zoals aalbessengelei, zwarte bessenconfituur,… of men kan de confituur vervangen door abrikozen of perziken.
  2. Gebruik bloemsuiker in plaats van kristalsuiker, dit zorgt namelijk voor een meer homogenere en stevigere massa.
  3. Zorg ervoor dat er niets eigeel in het eiwit achterblijft, want eigeel is vet en vet kan niet stijf geklopt worden!

Drankadvies

  • /

iNFOeDGE

Meer info over
Buckingham Palace: Wiki/NL of Wiki/EN
Buckingham Palace (Officiële website/EN)
Queen Victoria: Wiki/NL of Wiki/EN

Ook Interessant

brood en boter43
Bread And Butter Pudding
panettone43
Hemelse Panettone Broodpudding
wit-brood43
The Poor Knights Of Windsor
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s