Zomerse Aardappelsla – Aardappelsalade

“Aardappelsalade Is Een Gerecht Dat Bijna Overal Populair Is„

Aardappelen_43Ben je op zoek naar een lekkere basis aardappelsla? Hier gaan we: een heerlijke salade op basis van aardappelen met mayonaise en verse kruiden. Het is een snel te bereiden bijgerecht waar je alle kanten mee op kunt. Koude aardappelsalade doet het goed op een koud buffet en bij gegrilde gerechten en dus zeker bij een barbecue (zie tip 1).
Wat is jouw favoriete aardappel en aardappelsla?

KlassiekBijgerecht4 personenBelgiëKoudZomer

Benodigdheden

  • Aardappelen – 1 kg (vastkokende, bv Charlotte)
  • DRESSING
  • Pijpajuin, bieslook of sjalot – 2 el (verse, fijngesnipperd)
  • Kervel – 1 el (verse, fijngehakt)
  • Peterselie – 2 el (verse, fijngehakt)
  • Mayonaise – 6 el
  • Yoghurt – 2 el (ongesuikerd)
  • Citroensap (zie tip 2)
  • Knoflook (verse, of lookpoeder – optioneel)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Keukengerei
Kookpot;
Mengkom;
Roerlepel;
Groentemes;
Snijplank (groen)

Bereiding

  • Aardappelen gaar koken in een kookpot, maar ze mogen niet uiteen vallen.
  • Als de aardappelen gaar zijn, ze afgieten en eventjes laten uitdampen en afkoelen (dus niet volledig laten koud worden).
  • Meng ondertussen de mayonaise, yoghurt, wat citroensap (voor een frisse smaak), pijpajuin, peterselie en kervel (zie tip 3).
  • Proef en breng op smaak met peper en zout, en eventueel look.
  • Als de aardappelen lauwwarm zijn, ze in vieren delen of in blokjes.
  • Voeg de mayonaise toe en roer zachtjes, maar goed om (zie tip 4).
  • Laat alles verder goed afkoelen, eventueel in de koelkast.

Serveren

  • Serveer de aardappelsla niet te koud! Wanneer men de salade lang in de koelkast heeft gezet, haal hem dan een kwartier tot 30 minuten voor serveren uit te koelkast (hangt af van hoe warm de kamertemperatuur is).

Tips

  1. Aardappelsalade tijdens barbecue vermindert risico op kanker
    Wie zomer zegt, zegt barbecue en wie barbecue zegt, zegt vlees, wie vlees zegt, zegt rood vlees. Daar kan je vanaf nu best ook wat aardappelsla bij serveren, indien je dit nog niet deed. Uit een Australisch onderzoek blijkt namelijk dat het eten van aardappelsla het risico op kanker als gevolg van een te grote consumptie rood vlees vermindert. Onderzoekers van de universiteit van Flinders ontdekten dat het zetmeel dat in koude aardappels zit, het risico op kanker kan beperken. Zetmeel zit ook in erwten, bananen, rijst en pasta. Het werkt nog efficiënter wanneer de eetwaren koud zijn, zegt Jean Winter van de universiteit. “Opvallend genoeg zit er meer van dit zetmeel in een pasta of aardappel die je eerst hebt opgewarmd en daarna hebt laten afkoelen,” vertelt ze (juli 2010). Met deze informatie kan je deze zomer dus met een iets geruster hart een vleesfestijn aanvatten.
  2. Variatie op citroensap: in plaats van citroensap kan men er een scheutje dragonazijn onder mengen voor een extra frisse smaak: dragonazijn smaakt namelijk enorm lekker bij salades.
  3. Variatie op dressing:
    • meng 6 el olijfolie extra vergine, 3 el witte wijnazijn, 1 el mayonaise, 1 tl (Dijon) mosterd en 2 tl suiker onder elkaar, alsook bovenstaande verse kruiden en breng op smaak met peper en zout.
    • meng 6 el maïsolie, 3 el witte wijnazijn en 1 tl (Dijon) mosterd onder elkaar, alsook bovenstaande verse kruiden en breng op smaak met peper en zout.
  4. Aanvullen met
    • zilveruitjes en zure augurken: er dan wel geen azijn meer in verwerken.
    • kleine stukjes gerookt spek dat knapperig gebakken is.
    • hardgekookte eieren, fijn geprakt of in partjes of plakjes

Variaties

Aardappelsla met augurkjes en zilveruitjes (beide in ‘t zuur)
(geen citroensap gebruiken om de dressing te bereiden)
Aardappelsla met augurkjes, ui en zure appel
Aardappelsla met sperzieboontjes
Aardappelsla met kip en ananas
Aardappelsla met gerookte zalm
Aardappelsla met braadworst
Aardappelsla met knapperig gebakken spekblokjes
Aardappelsla met zure haring
(laat kervel weg en vul aan met fijngehakte dille)
Aardappelsla met ham, erwtjes en hardgekookte eieren
Aardappelsla met grijze garnalen
Bretoense Aardappelsla met krokante spekblokjes, ui, bieslook en room
(bovenstaand recept, maar zonder kervel en peterselie, en yoghurt vervangen door room)

Ook Interessant

Aardappelen1-43
Rozemarijn Aardappelen
aardappelenkalender43
American Potato Salad
aardappel-43
Gratin Dauphinois
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s