Insalata Caprese – Eenvoudig, Maar Zo Lekker

“Deze Salade Staat Of Valt Met De Kwaliteit Van De Producten„

italie43Een klassieker gekend door bijna iedereen, maar toch …
Deze Italiaanse salade uit Capri (eiland) is de gemakkelijkst te maken salade en is zo lekker, zo voldoening gevend. Het vereist alleen de juiste ingrediënten en het juiste seizoen, maar dat is heel belangrijk. Het seizoen is zomer en de juiste ingrediënten zijn deze met de beste kwaliteiten, de beste producten: zongerijpte, sappige en smakelijke tomaten op kamertemperatuur; jonge verse basilicum; verse mozzarella van buffelmelk (di bufala); heel goede olijfolie ‘extra vierge’ en versgemalen peper en zeezout. Dit gerecht heeft de kleuren van de Italiaanse vlag, het wordt soms ook Insalata Tricolore genoemd.

KlassiekLunch4 personenItaliëKoudZomer

Benodigdheden

  • Mozzarella – 1 bol (liefst van buffelmelk: mozzarella di bufala)
  • Tomaat – 1 st (zie tip 2)
  • Basilicum – 1 el (verse, fijngehakt – zie tip 3)
  • Olijfolie (extra vierge)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Bereiding:
Keukengerei
Groentemes;
Snijplank;
Grote schaal

Bereiding

  • Lees eerst tip 1.
  • Snij de tomaat en mozzarella in plakjes, niet te dun, niet te dik: ± 1cm. Leg ze afwisselend, in een waaier en dakpansgewijs, op een grote schaal, zodat ze elkaar wat overlappen.
  • Strooi er wat gehakte basilicum over en kruid met peper en zout.
  • Besprenkel, net voor je het bord gaat opdienen, de salade met wat olijfolie. De salade mag nooit lange tijd in de olie ‘zwemmen’ en er komt zeker geen azijn aan te pas. Het zurige komt van de tomaat zelf en hoeft dus geen extra.

Serveren

  • Serveer met geroosterd stokbrood of ciabatta, ingewreven met een knoflookteentje en besprenkeld met olijfolie (zie tip 4).

Tips

  1. Deze salade komt pas helemaal tot zijn recht wanneer men kwaliteitsproducten neemt.
  2. Variatie op tomaten: in plaats van tomaten kan men ook paprika’s gebruiken: rooster dan eerst de paprika’s onder een hete grill of boven een gasvuur. Rooster ze tot ze rondom zwart geblakerd zijn. Leg ze in een plastiek zak en bindt zak dicht (de velletjes komen dan door de stoom los). Pel de paprika’s zodra ze zijn afgekoeld. Gooi de zwarte velletjes weg. Snij de paprika’s doormidden en schraap er de zaadjes en witte kern uit.
  3. Variatie op de basilicum: als variant op de kruiden kan je een combinatie van verse basilicum en verse oregano gebruiken.
  4. Heerlijk ook met pesto, pasta of de combinatie van beide

Drankadvies

  • Wit: Verdicchio, Vernaccia of Pinot Grigio (Italië).
  • Rood: een lichte versie van de Nero d’Avola uit Sicilië.

Variaties

Insalata di penne alla caprese
(koude salade: beetgare penne / gehalveerde kerstomaatjes / kleine mozzarellabolletjes / basilicumblaadjes / knoflookteentje / olijfolie / peper en zout)

iNFOeDGE

Meer info over
Capri (eiland): Wiki/NL of Wiki/EN

Ook Interessant

tonijn-in-blik43
Salade Niçoise
romeinse-sla43
Caesar Salade
ijsbergsla43
Cobb Salad
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s