Ajuinsaus – Uit Grootmoeders Keuken

“Om Tranen Met Tuiten Te Wenen … „

ajuin43Een recept uit grootmoeders keuken, deze heerlijke bruine saus voor bij vlees of vis. Heel veel gegeten met spek en nog steeds een favoriet.

KlassiekSauzen4 personenBelgiëWarm

Benodigdheden

  • Uien – 300 gr
  • Runderbouillon – 2,5 dl (zie tip 1)
  • Witte wijnazijn – 2 à 4 el
  • Kristalsuiker (optioneel)
  • Tarwebloem – 1 à 2 el (zie tip 2)
  • Bakboter
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Bereiding:
Keukengerei
Bakpan;
Roerlepel

Bereiding

  • Smelt de boter in een gewone bakpan en bak de uienringen goed bruin.
  • Bestrooi met de bloem en roer de bloem goed door de ajuin om klonters te voorkomen.
  • Bevochtig met de bouillon, roer aanbaksel los en laat het geheel een minuutje opkoken.
  • Breng op smaak met peper, zout, azijn en eventueel suiker.

Serveren

  • Lekker bij zowel vis als vlees (zie tip 2 en Variaties).

Tips

  1. Men kan natuurlijk ook groentebouillon gebruiken of wanneer men haring bij de saus serveert, visbouillon te nemen.
  2. In plaats van bloem kan men ook een sausbinder gebruiken. Voeg deze toe, nadat de bouillon is toegevoegd aan de ajuin.

Variaties

Frikandellen met ajuinsaus
(voeg er 8 el tomatenketchup bij)
Kalkoenlapjes met ajuinsaus, gestoofde wortelen en aardappelen
Zure haring met ajuinsaus en aardappelen
(bouillon vervangen door melk, suiker en azijn weglaten. Verder op smaak brengen met nootmuskaat en extra peper)
Gezouten spek met ajuinsaus en aardappelen
Blinde vinken met ajuinsaus en erwtenpuree (of erwten met wortelen en aardappelpuree)
Hamburger met ajuinsaus en gekookte aardappelen
Chipolata met ajuinsaus en spruitjespuree met gebakken spekblokjes
Varkenskoteletten of braadworsten met ajuinsaus en bloemige aardappelen
Gebakken haring (bakharing) met ajuinsaus en gekookte aardappelen of aardappelpuree

Ook Interessant

Herbes_de_Provence43
Provençaalse Saus
Parijse-champignon43
Champignon saus
Ratatouille-43
Ratatouille
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

One thought on “Ajuinsaus – Uit Grootmoeders Keuken

  1. Hmmmm Lekker deze ajuinsaus is ongeveer hoe mijn mama (zaliger) ze vroeger ook maakte wij aten dat meestal met vissticks maar met een lekkere hamburger, braadworst, chipolata enz is deze heerlijke ajuinsaus ook lekker. Ik doe er een blokje groentebouillon bij is ook heerlijk.
    Bedankt voor dit lekkere recept..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s