Wentelteefjes – Verloren Brood – Gewonnen Brood

“Andere Benamingen Zijn: Gebakke Bokes, Koekebokes, Pain Perdu, French Toast„

wit-brood43Een oeroud en eenvoudig recept om oud brood te verwerken: brood weken in melk en ei en daarna bakken.
Het is ook gekend onder de benaming ‘verloren of gewonnen brood’, ‘Pain perdu’ (voor de Fransen) en ‘French toast’ (voor de Engelsen). In Engeland spreekt men ook van “The poor knights of Windsor” of ‘De arme ridders van Windsor’, maar in dat recept wordt het brood geweekt in sherry en ei. Verder zijn er nog de dialecten of idiolecten voor wentelteefjes, zoals gebakke bokes (‘bokes’ staat voor ‘boterham’), koekebokes, …
Ken je nog andere benamingen (Nederlandstalig, anderstalig, dialect of idiolect) voor wentelteefjes, laat het ons gerust weten.

KlassiekOntbijt4 personenWarm

Benodigdheden

  • Eieren – 4 st (kraakvers, of 6 eigelen)
  • Melk – 6 dl
  • Suiker – 4 el
  • Oud brood – 12 sneden (liefst zonder korst – zie tip 1, 2 en 3)
  • Bakboter of olie

Keukengerei
Mengkom;
Garde;
Platte ovenschaal
of diep bord;
Antiaanbak- of
gewone bakpan;
Bakspaan;
Bord

Bereiding

  • Klop de eieren, melk en suiker (zie tip 4) in een kom (eventueel met een snuifje zout, kan nooit kwaad) goed door elkaar tot de suiker is opgelost.
  • Giet het melk-eimengsel in een platte ovenschaal of diep bord, waarin je één of twee sneden brood (naast elkaar) kunt leggen (afhankelijk van de grote van pan die je gaat nemen).
  • Smelt, op een matig vuur, een klontje boter in de pan (wees niet te zuinig met boter, zelfs al bak je in een anti-aanbakpan – zie tip 5).
  • Neem één of twee sneetjes brood en week het in het melk-eimengsel, net lang genoeg om ze half te doordrenken (zie tip 6).
  • Draai boterham(men) om en week andere kant, net lang genoeg om ze volledig te doordrenken:
    • Als je te lang wacht met keren of eruit halen, valt de boterham uit elkaar.
    • Als je het te snel keert of eruit neemt, is het slechts gedeeltelijk geweekt en is het minder lekker. Het komt dus een beetje neer op ervaring, maar na een paar mislukkingen, lukt het wel en weet je hoelang.
  • Haal de boterham(men) uit het mengsel, laat eventjes uitlekken en leg in de pan.
  • Bak op matig vuur (niet te hevig, want dan verbrand je ofwel de boterham, ofwel de boter) de wentelteefjes aan beide kanten goudbruin en krokant (zie tip 7). Ongeveer 1 à 2 minuten aan elke kant voor gewoon gesneden brood, 3 à 4 minuten bij dikke sneden (dubbel zo dikke sneden).
  • Laat de wentelteefjes uit de pan op een bord glijden.
  • Doe opnieuw een klontje boter in de pan, week en bak de rest van de boterhammen (zie tip 8 en 9).

Serveren

  • Serveer warm en bestrooi met bloem-, kristal-, kandijsuiker of cassonade graeffe (goudachtig zachte suiker, in België beter bekend onder de volksnaam ‘kindjessuiker’) of besmeer wentelteefje met confituur, choco, honing of stroop. Ook lekker met een bolletje ijs.

Tips

  1. Brood: eender welk, zelfs rozijnenbrood, zolang het maar geen vers brood is (en ook geen suikerbrood).
  2. Geen oud brood voorradig: leg dan vers brood een paar uur van tevoren open op borden, keer af en toe om, na die tijd is het oud en uitgedroogd genoeg. Vers brood valt namelijk na het weken erg gemakkelijk uit elkaar, zelfs na kort weken.
  3. Gebruik liefst dubbel zo dikke sneden brood als een normaal gesneden brood van de bakker. Laat daarom een ongesneden brood oud worden (drie dagen) en snij met een broodmes zelf de sneden.
  4. Heb je graag vanillesmaak, voeg dan ook nog een zakje vanillesuiker aan het mengsel toe of wat kaneelpoeder, als je hiervan houd. Wat dacht je van een scheutje van je favoriete likeur.
  5. Neem een pan die niet veel groter is dan de boterham zelf. Passen er twee sneetjes brood in, week en bak dan 2 boterhammen tegelijk in de pan. Als je een grote pan neemt en een klein sneetje brood, kan de boter verbranden, wat niet echt lekker is.
  6. Weektijd ongeveer:
    • voor normale sneden ongeveer drie tellen: 1001, 1002, 1003 › boterham draaien.
    • voor dikke sneden ongeveer vijf tellen: 1001, 1002, 1003, 1004, 1005 › boterham draaien.
  7. Gebruik een brede spatel, in plaats van een pannenkoekmes om de wentelteefjes te draaien.
  8. Maak je een grote hoeveelheid, leg ze dan op elkaar op een bord en hou ze warm in een oven van 120ºC.
  9. In plaats van de boterham in zijn geheel te bakken, kan men het ook op de volgende manier: scheur het brood in grove stukken, doe ze in een kom en giet er het eimengsel over. Laat wat inweken (eventueel samen met wat rozijnen) en giet het geheel dan in een pan (vergeet niet eerst de boter te laten smelten). Overstrooi met suiker, meng en bak de stukken goudbruin en krokant. Regelmatig het geheel omscheppen is wel de boodschap, om aanbranden te voorkomen. Dit resulteert in minder werk, alles in één pan en tegelijk bakken.

Ook Interessant

Two Poor Knights of Windsor43
The Poor Knights Of Windsor
boekweitmeel43
Boekweitkoek Met Spek En Zwarte Perenstroop
Engelse Muffins43
Eggs Benedict
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s