Rozemarijn Aardappelen

“Geurige Goudgebakken Aardappelen Die Je Uitnodigen Om Te Eten!„

Rozemarijn43Dit is een eenvoudig en smaakvol recept voor geroosterde rozemarijn-aardappelen, krokant aan de buitenkant, zacht binnenin. Als je de oven kunt inschakelen, kan je dit gerecht ook maken! Deze aardappelen met rozemarijn uit de oven passen het best bij gegrild vlees of vis en een fris slaatje. Daar rozemarijn een sterke smaak heeft, is rozemarijn vooral geschikt om vleessoorten met een sterke smaak te begeleiden, zoals wild en rood vlees. Het overleeft een bak- en braadproces uitstekend. Het kan tevens gebruikt worden in slaatjes en sauzen.

KlassiekBijgerecht4 personenWarm

Benodigdheden

  • Aardappelen – 1 kg (vastkokende, liefst nieuwe met schil)
  • Knoflook – 2 teentjes
  • Olijfolie – 1 dl (of eenden- of ganzenvet)
  • Rozemarijn – 4 el blaadjes (verse, gehakt)
  • Zeezout, grof – 1 el
  • Zwarte peper (versgemalen)

Bereiding:
Keukengerei
Groentemes;
Snijplank;
Kookpot;
Bakplaat;
Opschep- of woklepel

Voorbereiding (zie tip 1)

  • Was de aardappelen en snijd ze, afhankelijk van de grootte, in tweeën of in vieren.
  • Kook de aardappelen 10 à 12 minuten, dus niet gaarkoken. Giet ze af en laat een paar minuten uitdampen, hierdoor worden ze krokanter.

Bereiding

  • Knoflook pellen en er de bodem van de bakplaat mee inwrijven (zie tip 2).
  • Leg er de voorgekookte aardappelen op (met schil naar boven, als men nieuwe aardappelen gebruikt).
  • Schenk de olie over de aardappelen en schud ze even op, zodat de aardappelen volledig omgeven zijn met olie.
  • Breng op smaak met peper en grof zeezout en strooi er de rozemarijnblaadjes over.
  • Laat de aardappelen in het midden van de op 200-220°C voorverwarmde oven in circa 20 á 30 minuten gaar, knapperig en goudgeel worden.
  • Halverwege baktijd de aardappelen even omscheppen.
  • Prik met de punt van een mes in de aardappelen om na te gaan of ze gaar zijn.

Serveren

  • Lekker bij een salade en barbecue.

Tips

  1. Bij dit recept worden de aardappelen voorgekookt, waardoor, als je gasten hebt, ze niet zolang in de oven hoeven. Men kan de rauwe aardappelpartjes ook direct in de oven zetten, maar dan is de gaartijd wel 60 à 80 minuten.
  2. Voor een intensere smaak kan men de knoflookteentjes, eventueel grof gehakt, bij de aardappelen doen, samen met het zout en de rozemarijn. Wel oppassen dat de look niet aanbrandt.

Variaties

* Lamshaasje, gemengde sla en rozemarijnaardappelen
* Gegrild vlees of barbque, salade en rozemarijnaardappelen
* Provençaalse quorn en rozemarijnaardappelen
* Varkensvlees of wildgerechten en rozemarijnaardappelen
* Spekblokjes, gemengde sla en rozemarijnaardappelen
* Gegrilde aubergine, speklapjes en rozemarijnaardappelen
* Entrecote, Italiaans slaatje en rozemarijnaardappelen
* Gegrilde grietfilet, Provençaalse aubergines en rozemarijnaardappelen
* Tournedos, rode wijnsaus en rozemarijnaardappelen
* Parelhoen met zacht mosterdsausje, boontjes in spekjasje en rozemarijnaardappelen
* Groenteburger met ratatouille en rozemarijnaardappelen

iNFOeDGE

Meer info over
Rozemarijn (Wiki-NL)

Ook Interessant

aardappel-43
Gratin Dauphinois
Krulpeterselie43
Pommes Persillées
Meringue43
Pommes Duchesses
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s