Balletjes In Tomatensaus – Zo Lekker, Zo Simpel

“Er Is Niets Zo Klassiek Als Balletjes In Tomatensaus„

Tomaten43Vers bereide gehaktballetjes in een unieke en heerlijk gekruide tomatensaus: dat is een echte lekkernij voor klein EN groot (ja hoor, de grote mensen lusten dit ook).
Gehaktballen, gehakt dit tot een bal wordt gedraaid en daarna bereid, zijn er in alle soorten, maten en benamingen. Frikadel is een afgeplatte gehaktbal, huibeken is een gehaktbal met ui (Oost-Vlaanderen/België, regio Aalst) en in de regio Den Haag/Nederland noemt met het ‘beschuitstuiters’. In Griekenland wordt een gehaktbal ‘keftede’ genoemd of ‘souzouki’ als het met met lamsvlees wordt klaargemaakt. Met Pasen wordt er een hardgekookt ei in gestopt en heeft het de toepasselijke naam ‘Vogelnestje’, in het Engels ‘Scotch egg’. Je kan er ook van alles in stoppen om de smaak naar eigen wens af te stemmen. Elke moeder, familie, stad, regio, staat, land kent zo zijn eigen variant. Verder zeggen sommigen dat je de balletjes moet pocheren, andere spreken van bruin bakken in de pan en nog andere doen het allebei: eerst pocheren en daarna aanbakken. Probeer zelf en beslis voor jezelf welk gehakt, kruiden, tomaten, andere toevoegingen of bereiding voor jou het lekkerste, meest smaakvolle is. Stop dus niet bij dit recept, maar zoek naar JOU versie en maak er vanaf dan een familierecept van!

KlassiekHoofdgerecht4 personenBelgiëWarm

Benodigdheden

  • GEHAKTBALLETJES
  • Gehakt, gemengd – 800 gr
    (niet geprepareerd of gekruid – zie tip 1)
  • Ei – 1 st
  • Brood, wit – 3 sneetjes (ontkorst en geweekt in melk)
  • Nootmuskaat (versgeraspt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
  • TOMATENSAUS
  • Gepelde tomaten – 800 gr (uit blik – zie tip 2)
  • Tomatenpuree – 35 gr (geconcentreerde)
  • Uien – 2 st (gesnipperd)
  • Bakboter
  • Kippen- of rundbouillon – 3 dl
  • Laurier – 3 blaadjes
  • Tijm – 2 verse takjes
  • Rozemarijn – 1 vers takje
  • Marjolein – 1 vers takje
  • Peterselie – 4 el (verse, fijngehakt)

Bereiding:
Keukengerei
Mengkom;
Plasticfolie;
Staafmixer;
Bolzeef
Gepocheerde balletjes
Bord;
Kookpot;
Schuimspaan;
Bakpan;
Roerlepel
Gebakken balletjes
Bord;
Bakpan;
Roerlepel

Bereiding

  • VOORBEREIDING GEHAKTBALLETJES (een uurtje op voorhand)
  • Meng gehakt met het ei en het, al dan niet in melk gedrenkt en uitgeknepen, brood (zie tip 3) en maak het geheel op smaak met peper, zout en nootmuskaat (zie tip 4).
  • Blijf het geheel met de hand kneden totdat het een compacte massa is en alles goed gemengd is.
  • Vorm er balletjes van ter grootte van een pingpong balletje (Ø 4 cm) of grote volgens eigen voorkeur (maar zeker niet te groot): maak regelmatig uw handen nat om gemakkelijker te werken (zet dus een kommetje water in de buurt).
  • Laat de balletjes minstens een uurtje opstijven onder plasticfolie in de koelkast.
  • TOMATENSAUS BEREIDEN
  • Verhit wat boter in een pan en fruit er de ui in (zie tip 5).
  • Doe er de gepelde tomaten, tomatenpuree, bouillon, tijm, rozemarijn, marjolein en laurierblaadjes bij. Breng op smaak met peper en zout en roer alles door elkaar.
  • Breng aan de kook, verminder het vuur en laat het geheel op een zacht vuurtje een uurtje sudderen (minimum 30 min om de zurige smaak van de tomaten te laten verdwijnen).
  • Verwijder de kruidentakjes en laurierblaadjes, mix de saus met een staafmixer en haal door een bolzeef (zie tip 6).
  • Kook de saus verder in tot gewenste sausdikte (oppassen voor aanbakken) of bindt met een sausbinder. Is ze te dik, leng het dan aan met bouillon naar keuze.
  • Nu kan men de balletjes gaan bereiden en dit op drie manieren: volgens de methode ‘Gepocheerde balletjes’, volgens de methode ‘gebakken balletjes’ en volgens de methode ‘gepocheerde en gebakken balletjes’.
  • GEPOCHEERDE BALLETJES
  • Breng, in een ruime kookpot, 1½ liter gezouten water, kippen- of runderbouillon aan de kook (zie tip 7).
  • Leg er de balletjes met een schuimspaan in en laat circa 7 à 10 minuten garen (ze zijn gaar als ze komen bovendrijven). Zorg dat het water/bouillon net onder het kookpunt blijft, zo zijn de balletjes goed mals.
  • Schep ze met een schuimspaan uit de pot en laat wat uitlekken.
  • Voeg de gehaktballetjes en de peterselie toe aan de tomatensaus, roer onder elkaar en warm alles nog een 5 minuten op.
  • De saus proeven en eventueel verder op smaak brengen met peper, zout en eventueel suiker (om de zuurte van de tomaten te breken als deze te zuur zijn).
  • GEBAKKEN BALLETJES
  • Smelt wat boter in een bakpan, leg de balletjes in de schuimende boter en bak de balletjes, op medium vuur, aan alle kanten mooi goudbruin.
  • Laat de balletjes even uitlekken op keukenpapier en leg ze dan in de tomatensaus en roer alles om.
  • Breng aan de kook en laat, naargelang de grootte van de balletjes, nog 15 à 20 minuutjes sudderen op een zacht vuurtje (zeker niet te lang laten sudderen, daar ze anders droog worden: vleesballetjes zijn lekker en smaakvol als ze mals zijn).
  • Voeg de peterselie toe aan de tomatensaus, roer alles nog één keer om en warm alles nog even op.
  • De saus proeven en eventueel verder op smaak brengen met peper, zout en eventueel suiker (om de zuurte van de tomaten te breken als deze te zuur zijn).
  • GEPOCHEERDE EN GEBAKKEN BALLETJES
  • Breng, in een ruime kookpot, 1 liter water, kippen- of runderbouillon aan de kook (zie tip 7).
  • Leg er de balletjes met een schuimspaan in en laat circa 7 à 10 minuten garen (ze zijn gaar als ze komen bovendrijven). Zorg dat het water/bouillon net onder het kookpunt blijft, zo zijn de balletjes goed mals.
  • Schep ze met een schuimspaan uit de pot en laat wat uitlekken.
  • Smelt wat boter in een bakpan, leg de balletjes in de schuimende boter en bak de balletjes, op medium vuur, aan alle kanten mooi goudbruin.
  • Laat de balletjes even uitlekken op keukenpapier en leg ze dan in de tomatensaus.
  • Voeg de peterselie toe aan de tomatensaus, roer alles op en warm alles terug even op.
  • De saus proeven en eventueel verder op smaak brengen met peper, zout en eventueel suiker (om de zuurte van de tomaten te breken als deze te zuur zijn).

Serveren

  • Verdeel de balletjes over de borden en giet er de saus over.
  • Serveer met aardappelpuree, frietjes, stokbrood of pasta.

Tips

  1. Gemengd gehakt volgens eigen voorkeur: 500 gr varkensgehakt en 500gr rundergehakt, of meer of minder rundergehakt of een mengeling van varkens-, runder- en kalfsgehakt of welke combinatie dan ook: een kwestie van smaak dus.
  2. Variatie op de gepelde tomaten uit blik:
    • neem in het topseizoen van de tomaten, wanneer ze op hun lekkerst zijn, gewoon 1 kg verse tomaten! Gebruik zoveel mogelijk … verse tomaten!!
    • kan vervangen worden door 140 gr tomatenpuree en 1 l bouillon (of het pocheervocht van de balletjes) in plaats van 2,5 dl bouillon.
    • of neem 400 gr gepelde tomaten uit blik en 400 gr gezeefde tomaten uit brik
    • of enkel gezeefde tomaten uit brik of bokaal (passata)
    • of 600 gr gezeefde of gepelde tomaten en 200 gr tomatenketchup (om de tomatensaus wat zachter te maken)
  3. Brood: leg oud wit ontkorst brood in een diep bord en overgiet met wat melk. Laat 5 minuten staan en knijp dan de melk met je handen uit het brood.
  4. Meng onder het gehakt eventueel nog wat fijngehakte peterselie en/of fijngehakte en zacht gestoofde sjalot.
  5. Men kan nog wat groenten toevoegen en meestoven, zoals wortelen en bleekselder (in plakjes gesneden) en/of op het einde van bereiding ‘tomatensaus’ wat gebakken champignonplakjes.
  6. Men kan er een lekkere Maderasaus van maken door er 1 dl maderawijn (die eerst 2/3 ingekookt wordt) onder te roeren.
  7. Wanneer men gepocheerde gehaktballetjes in tomatensaus klaarmaakt, pocheert men eerst de balletjes, alvorens de tomatensaus de bereiden. Men gebruikt daarna het pocheervocht (2,5dl), in plaats van de voorgestelde bouillon, om bij in de tomatensaus te doen.

Drankadvies

  • /

Ook Interessant

Allroundkrydda43
Zweedse Gehaktballetjes
puntpaprika43
Turkse Gehaktballetjes
lady-en-de-vagebond43
Spaghetti & Meatballs
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

Donkerblauwe teksten in de recepten zijn ‘Lezertips’.

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

3 thoughts on “Balletjes In Tomatensaus – Zo Lekker, Zo Simpel

  1. Dit word het vandaag! met natuurlijk verse eigengekweekte tomaaten!!!! p.s. dit staat in te weinig recepten….verse tomaaten.:-)

  2. Mijn tomatensaus.
    Ik neem 2 kg romatomaten, ontdoe ze van hun kroontje en snij ze in 4
    2 uien in ringen gesneden
    Lavas naar smaak
    Enkele blaadjes laurier
    Takje rozemarijn
    Soeplepel olijfolie, om de uit licht aan te stoven
    Zeezout, peper, paprikapoeder
    Blikje tomatenpuree en soms blikje tomatenblokjes

    Ik stoof eerst de ui aan, doe er dan de tomaten bij en kruiden en beetje water
    Dit laat ik ong 30 minuten, of zeker tot de tomaten volledig gaar zijn, op een zacht vuur pruttelen, met open pan.
    Af en toe eens omroeren
    Dan doe ik er tomatenpuree en eventueel de blokjes ook bij.
    Laat alles nog 5 minuutjes verder garen en zeef dan alles met een fijn zeef, bvb bloemzeef.
    Ik neem altijd een sauslepel en met draaiende bewegingen druk ik de saus door het zeef.

    Dan bak ik de ballekes, ik pocheer ze nooit.
    Als ze gaar zijn, neem ik ze uit de pan, giet het achtergebleven vet eraf, doe er opnieuw boter in en bak daarin de gesneden champignons.
    Tip: bruine Parijse champignons zijn smakelijker dan witte.
    Doe de ballekes terug in de pan, doe er in verhouding tomatensaus over, en breng op smaak met vleesbouillonblokje.
    Ik moet nooit mijn saus binden, tenminste, als ik bij het maken ervan, niet teveel water gebruikt heb.

    Wat ik teveel heb aan tomatensaus doe ik in een bakje en zet het in diepvries, is goed om spaghettisaus of tomatensoep te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s