Spaanse Tortilla – Een Veelzijdige Omelet

“Liefst Niet Te Nat, Maar Zeker Niet Te Droog!„

eieren-43Spaanse Tortilla (niet te verwarren met de Mexicaanse tortilla, dat een pannenkoek is van maïsmeel) is één van de beroemdste gerechten uit de Spaanse keuken. Het gaat om een dikke omelet van ei, aardappels en olijfolie. Het is een zeer veelzijdig gerecht: men kan het warm of koud eten, als ontbijt, voor een picknick, als voorgerecht of als vegetarisch hoofdgerecht. Het is ook al heel oud, er zijn al recepten voor tortilla’s overgeleverd uit de zeventiende eeuw, en ongetwijfeld werden ze al veel eerder bereid.
Er zijn heel veel variaties voor tortilla. De aardappeltortilla (Tortilla de patatas) is de meest gekende, maar je kunt de aardappelen vervangen door of aanvullen met groenten, zoals tomaten, erwten, paprika’s, paddenstoelen, asperges, … noem maar op.

KlassiekLunch4 personenSpanjeWarm

Benodigdheden

  • Aardappelen – 700 gr (in blokjes of schijfjes van 1 cm)
  • Ui – 1 groot (gesnipperd)
  • Eieren – 6 st (kraakvers)
  • Olijfolie – 5 el
  • Peterselie (fijngehakt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Keukengerei
Bakpan met deksel;
Roerlepel:
Mengkom

Bereiding

  • Verwarm olijfolie in een pan, leg de bodem vol met aardappelschijven en bak deze, met deksel op de pan, in 15 à 20 minuten zachtjes gaar (zie tip 1). Schep voorzichtig en regelmatig om, zodat alle kanten worden gebakken. Na 10 minuten stoven de ui tussen de blokjes strooien, zodat deze mee kunnen fruiten.
  • Klop de eieren met wat peper, zout en peterselie in een kom goed los en giet het over de aardappelen. Het eimengsel snel, maar voorzichtig onder de aardappelschijfjes mengen (zie tip 2 en 3). Maak de bovenkant voorzichtig plat (even de uitstekende aardappelstukjes terug duwen).
  • Zet het vuur laag en bak het geleidelijk aan.
  • Als de onderkant bruin en het omelet aan de zijkanten gestold is (na zo’n 5 à 10 minuten bakken) komt het enge, het omkeren van de omelet: dit doet men door de tortilla uit de pan op het deksel of een bord te laten glijden en vervolgens de pan omgekeerd op het deksel te houden. Dan keert men het geheel om en ligt de omelet ondersteboven.
  • Bak de andere kant ook bruin in zo’n 3 à 5 minuten (zie tip 4).

Serveren

  • Snij in punten of vierkantjes en serveer onmiddellijk met een fris groen slaatje en boeren- of stokbrood.
  • ¡Buen Provecho!

Tips

  1. Men kan de rauwe aardappelen gaar en goudbruin bakken in de pan of eerst de aardappelen gaarkoken of overschotjes van gisteren gebruiken. De gaargekookte aardappelen moeten natuurlijk niet zolang bakken om ze goudbruin te krijgen (5 à 10 minuutjes).
  2. Men kan ook de gebakken aardappelen eerst onder het eimengsel in de kom mengen (dit is zeker gemakkelijker als men er ook nog wat groenten aan toevoegt) en dan terug overgieten in de pan.
  3. Tortilla eventueel aanvullen met
    • groenten zoals tomaten, erwten, paprika’s, paddenstoelen, wit of groene asperges, …
    • vlees zoals dunne plakjes Chorizo, plakjes worst, gebakken ontbijtspek,…
    • specerijen zoals knoflook, Spaanse rode pepertjes …
  4. De juiste totale baktijd is moeilijk te zeggen, je zal moeten oefenen, experimenteren. Het belangrijkste van een tortilla is wel dat hij niet te droog, maar ook niet te nat is.

Drankadvies

  • /

iNFOeDGE

Meer info over
Tortilla de patatas (Wiki/ES)
Spanish omelette (Wiki/EN)

Ook Interessant

Eigeel43
Eggs Benedict
eieren-43
Frittata Di Patate
Eieren1-43
Uitsmijter
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

2 reacties op “Spaanse Tortilla – Een Veelzijdige Omelet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s