Brokkenpap – Specialiteit Van Kok ‘Berend Brokkenpap’

“Wat Eten Echte Piraten?„

berend-brokkenpap43De pap die vroeger veel gegeten werd, vooral bij de landbouwers. Bestaat uit gekookte melk met daarin diverse “brokken”. Dit kon zowel oud brood zijn, als stukken beschuit of zelfs deegwaren, zoals macaroni. Komt een beetje overal voor, zelfs op het schip “De Scheve Schuit” van de zeerover ‘Piet Piraat': de kok ‘Berend Brokkenpap’ zijn specialiteit is namelijk brokkenpap.

Klik op de afbeelding van ‘Berend Brokkenpap’ voor een vergroting,
zodat je deze kunt afprinten. Laat het dan inkleuren door je kleine huispiraten!

KlassiekOntbijt4 personenBelgiëWarmHerfstWinter

Benodigdheden

  • Melk – 1 L (zie tip 1)
  • Oud brood – 8 sneden (zie tip 2)
  • Suiker (zie tip 3)

Bereiding:
Keukengerei
Kookpot;
Roerlepel

Bereiding

  • Breng de melk in een kookpot aan de kook.
  • Scheur of snij het brood in grove stukken en voeg het samen met de suiker bij de melk.
  • Laat al roerend op een zacht vuurtje 5 minuten koken.

Serveren

  • Schep in diepe borden en serveer warm.

Tips

  1. Men kan hier volle, halfvolle of magere melk voor gebruiken of, nog lekkerder, karnemelk.
  2. Dit mag wit of bruin brood zijn of een mengeling van welk ook, zolang het maar oud brood is.
  3. Suiker, zoals kristalsuiker, cassonade graeffe (kinnekessuiker) of kandijsuiker. De suiker kan natuurlijk ook vervangen worden door lekkere honing.

Drankadvies

  • Een lekker glas melk

Ook Interessant

boekweitmeel43
Boekweitkoek Met Spek En Zwarte Perenstroop
wit-brood43
Wentelteefjes, Verloren Brood, Gewonnen Brood
gedroogde-vruchten43
Yoghurt Met Gedroogde Vruchten En Honing
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

3 thoughts on “Brokkenpap – Specialiteit Van Kok ‘Berend Brokkenpap’

  1. Nog niet gevonden onder de vergeten gerechten: karnemelkpap!

    Wij aten dit als kinderen één- à tweemaal daags. In de zomer heel eenvoudig: een bord koude botermelk met iets als cornflakes en witte of bruine suiker – of ook met oud brood, even gehard in de oven en dan in stukken gebroken.

    In het koudere seizoen de échte pap: eerst werden een paar handenvol macaroni of rijst voorgekookt in een bodem water in een grote pan. Als het water verdampt was werden 5 liter botermelk toegevoegd en aan de kook gebracht. De pap werd verder gebonden met een kopje melk waarin enkele soeplepels maïzena waren opgelost (dit tegen het schiften, want de karnemelk was niet altijd van gelijke kwaliteit…) Daarna goed laten koken tot alles gaar is en op het laatst suiker toevoegen naar smaak. Een variante was natuurlijk havermout, die niet voorgekookt werd maar gewoon in de kokende pap gestrooid en gaargekookt.

    • En Lieve,

      Komt dit nog op tafel terecht of lust je het niet meer, omdat je het in je kindertijd misschien ietsje teveel heb moeten eten?
      Dit laatste heb ik al heel veel gehoord: men vindt het nog wel lekker, maar omdat men er toen bijna elke dag van hebben gegeten , hebben ze er nu zo geen zin meer in.
      Of was je het misschien gewoon vergeten en kwam het nu terug boven?

      En er zijn zo van die vergeten gerechten die nog wel leven bij de oudere generatie, maar die niet meer worden geapprecieerd door de jongere generatie. Dus niet zozeer vergeten, omdat het niet meer “IN” is; of omdat het niet meer geteeld wordt door de grote landbouwers, daar het te intensief werkt oplevert en er te weinig opbrengt is; of omdat het niet gepromoot wordt door de supermarkten, daar er te weinig aan te verdienen is, maar meer van “liefst vergeten, want ik lust dat niet!”, en dat is spijtig genoeg het geval met karnemelk, karnemelk dat zo lekker is, zo voedzaam, zo mager (perfect in een dieet) en zo fris.

      Ik ga dit zeker plaatsen onder “vergeten gerechten/producten”! Had deze karnemelkpap nog een andere benaming/dialect misschien, want dat vind ik prachtig, die streekgebonden benamingen van gerechten.

  2. Ik zou het zeker nog lusten, maar het is een beetje bewerkelijk – en ik heb ook geen acht monden meer te voeden, zoals mijn moeder destijds.

    Wij aten deze karnemelkpap ‘s middags en ‘s avonds als ‘dessert’. Zoveel zouden we nu niet meer kunnen verstouwen: ‘s morgens brood met kaas en/of vlees, ‘s middags soep, aardappelen en groenten met vlees, en karnemelkpap erna, om vier uur boterhammen met confituur en ‘s avonds gebakken aardappelen met eieren of iets dergelijks en… nogmaals karnemelkpap! Als we dit nu zouden eten, wogen we al gauw 100 kilo ;-)

    Maar wat de gezondheid betreft: mijn moeder was er vast van overtuigd dat dit botermelkregime het gezin behoed heeft voor de hepatitisepidemie die op een bepaald moment rondwaarde… want karnemelk is zo goed voor de lever, nietwaar? En ja, we zijn alle acht (twee late tachtigers en zes vijftigers) nog slank en goed gezond, dank u.

    Misschien moet ik toch weer eens karnemelk koken, zo tegen het einde van de zomer. De botermelk die je nu kunt kopen is trouwens lekkerder dan toen: ze is dikker en romiger van textuur. “Zoete melk” was duurder en bleef gereserveerd voor de kleintjes of zieken in het gezin. Wel kregen we in het weekend eens vanillecrème of ‘smoel’.

    O ja, wij noemden het gerecht, op zijn Oostvlaams, eenvoudigweg “kèrremalk” (met de nadruk op ‘malk’!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s