Scampi In Looksaus – Overheerlijk gerecht

“I Love The Smell Of Garlic! (In The Morning?)„

Scampi1-43Mals en sappige scampi in een rijke knoflooksaus. Het geheim van dit recept zit hem in het feit dat ze worden gebakken in boter en olie.
Een overheerlijk gerecht, maar het kan wel zijn dat na dit lekker eten iedereen van je wegloop. Zorg er dus voor dat ze ervan proeven en het zal niemand wat kunnen schelen om een knoflookadem te hebben!

KlassiekVoorgerecht, Hoofdgerecht4 personenWarm

Benodigdheden

  • Scampi (diepgevroren – zie tip 1)
  • Knoflook – 4 teentjes (fijngehakt)
  • Arachide- of olijfolie – 4 el
  • Echte boter – 100 gr (ongezouten)
  • Peterselie – 4 el (verse, fijngehakt)
  • Sap van ½ citroen
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
  • Stokbrood

Bereiding:
Keukengerei
Officemes;
Bakpan;
Vergiet (optioneel)

Bereiding

  • Ontdooi en pel de scampi: laat eventueel, voor een mooiere presentatie, de staart aan de scampi (de koppen van de scampi zijn wel verwijderd). Hebt u de scampi vergeten te ontdooien: geen erg, werp ze in een vergiet en houd ze onder stromend water. Na een paar minuten zijn ze ontdooid.
  • Haal vervolgens het darmkanaal eruit (het geeft een korrelige smaak in de mond en is niet lekker): het is dat zwarte lijntje op de rug van de scampi. Maak met een mes een inkeping in het midden van de rug van de scampi en verwijder dan het zwarte darmkanaaltje met de hand of met het mes (zie tip 2).
  • Kruid de scampi met peper en zout.
  • Verhit de boter en olie (zie tip 3) in een pan, leg de scampi erin en bak ze op een middelmatig vuur in 1 à 2 minuten aan de onderkant mooi bruin.
  • Draai de scampi om, bestrooi met de look en bak de andere kant ook mooi bruin in 1 à 2 minuten (let erop dat de look niet aanbrandt, anders toevoegen na de baktijd van de scampi en nog enkele seconden laten meestoven).
  • Blus met wat citroensap en voeg er de peterselie bij.

Serveren

  • Serveer met dikke sneden bruin brood, al dan niet ingesmeerd met look en olijfolie en daarna geroosterd.

Tips

  1. Scampi: grote 16/20
    • Als voorgerecht: 6 scampi per persoon (24 stuks in totaal)
    • Als hoofdgerecht: 9 scampi per persoon (36 stuks in totaal)
  2. Tegenwoordig kan je voorverpakte scampi kopen waar het darmkanaal al uitgehaald is.
  3. Men kan dit ook bereiden in lookboter met kruiden toegevoegd of kruidenboter met look toegevoegd.

Drankadvies

  • /

Variaties

Scampi ‘Den Dauw’
Maak de scampi klaar zoals hierboven beschreven (maar zonder citroensap en als hoofdgerecht),daarna een geutje cognac overgieten en flamberen. Vervolgens 4dl room toevoegen, 1 dl tomatenketchup en een koffielepel mosterd. Nog wat op smaak brengen met een beetje tabasco en cayennepeper. Alles nog eventjes laten doorkoken en opdienen in een warm bordje. Bestrooien met gehakte peterselie en serveren met malse warme ovengebakken broodjes… soppen maar!!!
Scampi ‘Guy’
Dit recept is lekker in de zomer, buiten op een terrasje. Bak zachtjes de scampi 2 tot 3 min in een pannetje, overstrooi met curry, cayennepeper, zout en veel paprikapoeder. Fruit in een grotere kookpot veel ajuin en doe daar Italiaanse pruimtomaten in (zoveel dat je scampi zullen zwemmen). Nu doe je daar een hele bol gesnipperde look bij, de scampi erin en dit stoof je zachtjes warm. Afromen op het laatste, overgieten in een Spaanse stenen steelpan (caquelon) en overstrooien met veel peterselie. Serveer met veel stokbrood met hoeveboter: dit is smullen, maar geen wit hemd of blouse dragen. Smakelijk!
Scampi ‘Rudy’
Voeg een fijn gesneden ajuin bij de scampi en laat meebakken. Flambeer de scampi met cognac en blus met de room. Nog wat op smaak brengen met een beetje curry en dan afwerken met gesneden ijsbergsla. Nog 2 minuten doorsudderen en klaar is het. Stokbrood bij de hand want de saus wordt nooit weggesmeten.

Ook Interessant

chili-pepers43
Scampi Diabolique
Dragon43
Scampi In Getomateerde Dragonsaus
karnemelk43
Tatjespap Met Grijze Garnalen
white_background43 white_background43

Donkerblauwe teksten in de recepten zijn ‘Lezertips’.

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

5 thoughts on “Scampi In Looksaus – Overheerlijk gerecht

  1. Beste Luc,
    Voor oudjaarsavond gaan we met zijn allen eens goed uit onzen bek stinken en had gedacht aan scampi in looksaus maar met room,kwestie van op gewicht te blijven:-))
    Ooit had ik dit eens gemaakt op de manier zoals jij beschrijft met looksaus (zonder de citroen)(als hoofdgerecht),daarna een geutje cognac overgieten en flamberen.Vervolgens deed ik er 4dl room ,een dl tomatenketchup en een koffielepel mosterd alsook een beetje tabasco en cayenne bij, dit alles bij elkaar nog eventjes laten doorkoken en opdienen in een warm bordje.Bestrooien met gehakte peterselie.
    Serveren met malse warme ovengebakken broodjes…soppen maar!!!

    Moet je proberen Luc !!

    Groetjes Den Dauw,
    (Ook ex-colega zoals dixie,ook betere job gevonden :-))

  2. Dauw,
    Ik zal jou manier van scampi’s zeker eens proberen. Als ik het zo bekijk ziet het er alleszins lekker uit.
    Zal het recept plaatsen onder “Recepten specials: Collega’s”.

    groetjes,
    Luc

  3. Dauw en Luk,
    als je de scampi’s nog es gaat klaarmaken, doe er dan tijdens het bakken een fijn gesneden ajuin bij en laat meebakken.(ikzelf neem steeds 2 ajuinen)
    flambeer de scampi’s met cognac en blus met de room. een beetje curry en dan afwerken met gesneden ijsbergsla.
    nog 2 minuten doorsudderen en klaar is het. stokbrood bij de hand want de saus wordt nooit weggesmeten.
    smakelijk.

    Rudy

  4. hello, ikzelf ben op het gebied van scampi de keukenpiet in de familie en dit moet je ook eens klaarmaken, lekker voor in de zomer buiten op een terrasje, bak zachtjes de scampi 2 tot 3 min in een pannetje overstrooid met curry cayennepeper zout en veel paprika poeder, fruit in een grotere kookpot veel ajuin en doe daar italliaanse pruimtomaten in zoveel dat je scampis zullen zwemmen, nu doe je daar een hele bol gesnipperde look bij, de scampis erin en dit stoof je zachtjes warm,afromen op het laatste en dit overgieten in een spaanse stenen steelpan en overstrooien met veel peterselie en veel stokbrood met hoeveboter, dit is smullen en geen wit hemd of blousse dragen :-) smakelijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s