Currysaus – Kerriesaus

“Wat Je Zelf Doet, Doe Je Meestal Beter! Zou Roger Zeggen„

Currypoeder43Dit is de basiscurrysaus die veelzijdige kan ingezet worden bij menige curryschotels: kan geserveerd worden bij hoofdgerechten met vlees, vis en/of groenten of kan dienen als dipsaus. Gebakken aardappelen bedruipen met deze saus maakt de aardappelen overheerlijk!
De één zegt kerriesaus, de andere currysaus, maar wat zeker is dat zelfgemaakte saus vele malen lekkerder is dan de bekende kerrie/currysaus uit het bokaaltje. Kerrie (NL) of curry (B) is een specerijenmengsel dat meestal samengesteld is met kurkuma, kardemom, kummel, komijn, gember, koriander, kruidnagel en zwarte peper.
Je bepaalt zelf of je een zachte currysaus of een scherpe currysaus wilt: dit hangt af van het soort currypoeder (zachte of pittige) je in de saus gebruikt en is dus persoonlijke smaak, alhoewel kip en vis beter tot zijn recht komen met een zachte currysaus.

KlassiekSauzen4 personenWarm

Benodigdheden

  • Bouillon – 5 dl (kip of vis – zie tip 1)
  • Sjalotjes – 2 st (gesnipperd)
  • Knoflook – 1 teentje (fijngehakt)
  • Bakboter of olie – 40 gr
  • Bloem – 40 gr
  • Currypoeder – 2 à 3 el (liefst madras curry)
  • Chilipoeder (optioneel)
  • Room – 1 dl (zie tip 2)
  • Suiker – 2 tl (optioneel)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Keukengerei
Bakpan;
Roerlepel;
Garde;
Bolzeef (optioneel)

Bereiding

  • Fruit de sjalotjes en knoflook glazig in boter of olie.
  • Voeg currypoeder en eventueel chilipoeder toe, roer om en bak die een minuutje of twee zachtjes mee (goed roeren, curry bakt vlug aan – zie tip 3 en 4).
  • Haal de pan van het vuur en roer er de bloem door tot je een deeg bekomt (roux – zie tip 5). Laat een minuutje drogen op het vuur.
  • Pan terug van het vuur en voeg, onder goed roeren, in gedeelten de bouillon toe.
  • De pan terug op het vuur en twee minuten laten doorkoken, zodat je een homogene, gebonden saus hebt met een zeer fijne smaak. De saus eventueel door een bolzeef halen.
  • Voeg room (en wat citroensap als de saus voor vis moet dienen) toe en warm het geheel terug op (zo nodig verder laten inkoken tot gewenste sausdikte).
  • Breng de saus op smaak met peper en zout (zie tip 6).

Serveren

  • Deze currysaus past ideaal bij rijst, samen met kip of gebakken vis.

Tips

  1. Variatie op de bouillon:
    • kan vervangen worden door 2 dl bouillon en 3 dl (kokos)melk
    • ofwel door 5 dl room (room en/of kokosroom), maar dan zonder het bindmiddel ‘boter/bloem’
    • ofwel door 1 dl witte wijn, 1,5 dl kokosroom en 3 dl room (geen bindmiddel, gewoon laten inkoken)
  2. Je kan de gewone room vervangen door kokosroom
  3. De scherpe van de saus is volgens persoonlijke smaak, maar men kan de saus iets pittiger maken door er wat chilipoeder bij te doen, als men enkel milde currypoeder voor handen heeft.
  4. Giet er eventueel enkele eetlepels bouillon bij als het geheel aan de bodem zou kleven.
  5. Het bindmiddel boter/bloem kan ook vervangen worden door een sausbinder.
  6. Lekker met zoete appelstukjes en rode paprika (beide eerst samen gestoofd met de ui) , banaan, rozijntjes en ananas (en het sap bij de bouillon als extra smaak).

Variaties

Kabeljauw met currysaus en kruidenpuree
Gebakken rijst met loempia in currysaus
Saffraanrijst met kipfilet in zacht currysausje en banaan
Tagliatelle met scampi, zongedroogde tomaatjes en een milde currysaus met mascarpone
(maak de saus met mascarpone en room)
Loempia kip met currysaus
Kipfilet in een zachte romige kokos-currysaus

Ook Interessant

Currypoeder43
Curry Mayonaise, Kerrie Mayonaise
verse groene peperbolletjes43
Groene Pepersaus
paprikapoeder43
Paprikasaus
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

2 thoughts on “Currysaus – Kerriesaus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s