Mayonaise – Onmisbaar In Ons Eetpatroon

“Saus Op Basis Van Olie, Ei, Citroensap Of Azijn En Mosterd„

mayonaiseMayonaise, onmisbaar in ons eetpatroon, heeft de reputatie van moeilijk te maken en dikwijls te mislukken. Nochtans is mayonaise een saus die doodsimpel te maken is. En vele malen lekkerder dan mayonaise uit bokalen of tubes en toch iets gezonder, want zelfgemaakte mayonaise bevat geen suiker (ja, industriële mayonaises bevat suiker, raar maar waar).

Algemene tips (voor bereiding met of zonder staafmixer)

  • De mayonaise kan goed afgesloten nog 5 dagen in de koelkast bewaard worden.
  • Als de mayonaise dreigt te schiften, voeg dan een eetlepel warm water toe en kloppen maar!
  • Dreigt de mayonaise te klonteren? Klop in een aparte kom een extra eigeel en meng deze geleidelijk door de mayonaise.
  • Welke olie, azijn, mosterd, kruiden gebruiken?
    • Soorten olie: volgens eigen voorkeur of waar de mayonaise bij geserveerd wordt.
      • Olie met neutrale smaak zoals arachide-, maïskiem-, soja-, sla-, zonnebloemolie, …
      • Olie met sterkere smaak zoals druivenpit-, hazelnoten-, olijfolie-, sesam-, walnotenolie, …
    • Soorten azijn: weeral volgens eigen voorkeur of waar de mayonaise bij geserveerd wordt.
      • Azijn met neutrale smaak, of wijnazijn (rood, wit, sherry, …), of met kruiden (dragonazijn, …), …
      • Of gebruik citroen- of limoensap.
    • Soorten mosterd: gewone mosterd, Dijon mosterd, …
    • Qua kruiden zijn er ook veel mogelijkheden.
  • Oorzaken van schiften bij mayonaise
    • de olie of eigeel zijn te koud en de temperatuur in de keuken is te warm: zorg er dus voor dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn en de omgeving niet te warm is
    • de olie is veel te snel toegevoegd: in het begin niet te veel olie toevoegen, maar geleidelijk aan (druppelsgewijs) en snel roeren.
    • de olie/eigeel-verhouding klopt niet: er is te veel olie gebruik
    • er werd geen heel ei gebruikt bij het bereiden van mayonaise met een staafmixer

BEREIDING MET DE STAAFMIXER

KlassiekSauzen5 dlBelgiëKoud

Benodigdheden

  • Olie – 5 dl
  • Eieren – 2 kleine, of 1 grote en 1 eigeel (kraakvers – zie tip 1)
  • Azijn of citroensap – 2 el
  • Mosterd – 1 tl
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Keukengerei
Smalle ronde maatbeker
of bokaal met deksel;
Staafmixer;
Plasticfolie

Bereiding

  • Belangrijk: zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  • Doe de hele eieren, azijn, mosterd, wat peper en zout en de olie in een smalle, ronde maatbeker of bokaal.
  • Plaats de staafmixer (zie tip 2) op de bodem van de beker en meng de massa in een 10 seconden tot een gladde saus (De staafmixer moet een tijdje op de bodem van de beker blijven, omdat wanneer men de mixer te vlug omhoog brengt, de mayonaise niet dik wordt).
  • Trek daarna de mixer zachtjes omhoog, zodat de mayonaise geleidelijk van onder af dik wordt.
  • Breng eventueel verder op smaak met peper, zout en azijn/citroensap en meng eventjes met de mixer of een garde.
  • Dek af met plasticfolie of deksel en bewaar in de koelkast (zie tip 3).

Tips

  1. Eieren: maakt men mayonaise met een mixer, dan gebruik men hele eieren, omdat anders de mayonaise kan gaan schiften.
  2. Gebruik een staafmixer met gaatjes op de zijkant onderaan.
  3. Wil je light-mayonaise? Dat is makkelijk te maken: meng yoghurt of kwark met 0% vet in je traditionele mayonaise. Corrigeer de smaak met zout, peper en een beetje azijn of citroensap.

BEREIDING MET DE HAND

KlassiekSauzen5 dlBelgiëKoud

Benodigdheden

  • Olie – 5 dl
  • Eigeel – 2 st (kraakvers)
  • Azijn of citroensap – 2 el
  • Mosterd – 1 tl
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Keukengerei
Mengkom;
Garde;
Bokaal met deksel

Bereiding

  1. Belangrijk: zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  2. Meng allereerst met een garde het eigeel, azijn/citroensap, mosterd en wat peper en zout in een kom goed door elkaar.
  3. Voeg vervolgens druppelgewijs olie toe en roer goed door met een garde tot een homogene massa, welke stijf wordt.
  4. Leng geleidelijk, al roerend, aan met olie (in het begin met een dun straaltje, later meer en meer) tot de mayonaise de gewenste dikte heeft.
  5. Doe de mayonaise in een bokaal, schroef er een deksel op en bewaar in de koelkast (zie tip 2).

Tips

  1. Eigeel: om één liter olie te binden tot mayonaise heeft men ongeveer vier eigelen nodig. Praktisch gaat het met minder ook maar dat komt dan niet ten goede aan de smaak en de stabiliteit (niet schiften) van de mayonaise.
  2. Wil je light-mayonaise? Dat is makkelijk te maken: meng yoghurt of kwark met 0% vet in je traditionele mayonaise. Corrigeer de smaak met zout, peper en een beetje azijn of citroensap.

Ook Interessant

Kappertjes43
Remouladesaus
Knoflook43
Aioli
Bieslook43
Tartaarsaus
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s