Coleslaw – Koolsalade

“De Bereiding Van Deze Klassieke Amerikaanse Koolsalade Is Belachelijk Simpel!„

witte-kool43Een lekkere frisse mild-zoete rauwkostsalade, zeer geschikt voor bij de barbecue.
Het woord “Coleslaw”komt rechtstreeks van het Nederlandse woord “koolsla”. Het woord kwam de Engelse taal binnen geslopen via de Nederlanders die in New York leefde op het einde van 1700. Sindsdien is het een aanbevolen bijgerecht op bijna elke picknick of barbecue in Amerika. Wordt meestal met gebakken of gegrilde vis gegeten, maar ook vaak met hamburgers of hotdogs.
Bent u een koolsalade eter? Zo ja, wat is je favoriete manier van bereiden?

KlassiekBijgerecht4 personenUSAKoud

Benodigdheden

  • Witte kool – 300 gr (geraspt – zie tip 1)
  • Wortelen – 80 gr (geraspt)
  • Pijpajuin, bieslook of sjalotje – 1 el (fijngesnipperd)
  • Peterselie (fijngehakt)
  • DRESSING
  • Olijfolie of slaolie – 6 el
  • Witte wijnazijn of citroensap – 2 el
  • Mosterd – ½ tl
  • Suiker of honing – 1 tl
  • Zwarte peper (versgemalen)

Keukengerei
Twee mengkommen;
Slabestek;
Roerlepel;
Plasticfolie

Bereiding

  • Schep de kool, wortel (zie tip 2) en pijpajuin in een kom door elkaar.
  • Dressing (zie tip 3): roer olie, azijn en mosterd, suiker in een kom goed door elkaar. Proef en breng op smaak met peper en zout.
  • Schep de saus door de salade, dek de kom af met plasticfolie en laat het eventueel, daar het harde rauwe groenten zijn, circa 2 uur intrekken in de koelkast.

Serveren

  • Serveer met fijngehakte peterselie.

Tips

  1. De witte kool kan vervangen worden door koolraap.
  2. De verhouding kool/wortel mag niet meer dan 3 op 1 zijn, daar anders de wortel gaat overheersen.
  3. Variatie op de dressing:
    • De dressing van olie, azijn en mosterd kan vervangen worden door mayonaise (250ml) met wat extra azijn/citroensap (2-4 el) en suiker/honing (2-4 tl). Verder op smaak brengen met peper en zout en eventueel nog 0,5 a 1 el mosterd.
    • Kan ook gemaakt worden met 5 el mayonaise, 3 el room (of yoghurt), 1 tl mosterd, 1 el wijnazijn en 1 tl suiker.

Variaties

Coleslaw met rozijntjes en/of stukjes appels
doe bij bovenstaand recept 100 gr sultanarozijnen (al dan niet geweld) en/of stukjes appelen (de appelen, na het in stukjes snijden, besprenkelen met wat citroensap om verkleuring tegen te gaan!). Dressing eventueel nog verder op smaak brengen met 1 tl selderij-, komijn of karwijzaad.
Coleslaw met rode kool
gebruik in dit gerecht de helft witte en de helft rode kool, maak verder af volgens bovenstaand recept
Coleslaw met bleekselder
gebruik in dit gerecht nog 80 gr bleekselder extra (in dunne plakjes gesneden), maak verder af volgens bovenstaand recept
KFC Coleslaw
maak de salade volgens bovenstaand recept, maar als dressing nemen we het volgende: 60 ml mayonaise, 30 ml melk, 30 ml karnemelk, 1/2 el wittewijnazijn, 1 el citroensap en 1 à 2 el zeer fijne witte suiker (volgens smaak). Meng dit alles in een mengkom met een garde, proef en breng verder op smaak met versgemalen zwarte peper en zeezout.

Ook Interessant

Druiven-43
Herfstsalade #2
Sperziebonen43
Salade Liègeoise
witloof43
Witloofsalade
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s